Commentaar

3717 x bekeken 13 reacties

Melkveehouderij saneert varkenshouderij

Zelden is zo vol spanning gewacht op cijfers van statistiekbureau CBS. Ergens deze maand wordt duidelijk wat de fosfaatproductie is van de veestapel in Nederland. Dan weten we of de productie onder het plafond blijft dat Nederland zichzelf moest opleggen in ruil voor derogatie.

Bijna iedereen die er toe doet, verwacht dat we over de grens gaan en meer fosfaat in mest produceren dan is afgesproken. De grote vraag is: wat dan? Dierrechten in de melkveehouderij is het grote schrikbeeld voor LTO en ook veel Kamerleden. De staatssecretaris heeft ze als stok achter de deur. Maar de sector is daar nog steeds erg bang voor, vooral omdat er dan weer veel geld gaat zitten in productierechten, net als voorheen in melkquotum.

Dus wordt nu koortsachtig nagedacht hoe de dierrechten nog te voorkomen zijn. LTO rekent aan een interessante variant: een fosfaatheffing op krachtvoer. Met de opbrengst van de fosfaat heffing zou de opkoop van varkensrechten bekostigd kunnen worden. Ook een systeem met fosfaatrechten waar over nagedacht wordt, kan geld uit de veehouderij richting stoppende varkenshouders kunnen sluizen.

Dit is vuurwerk: het komt neer op een warme sanering van de varkenshouderij, bekostigd door de melkveehouderij. De toekomstvisie van LTO Nederland zinspeelt er al op. Die voorziet slechts een toekomst voor duizend varkenshouders in Nederland en dan voornamelijk vermeerderaars. Varkenshouders zonder opvolger kunnen dan ook daadwerkelijk stoppen. De vraag is of jonge ondernemers in de intensieve veehouderij voldoende ruimte behouden voor groei.

Laatste reacties

 • KGB

  Johan,
  Je laatste zin is dan een groot vraagteken.
  En hoe zit het met de intensieve melkveebedrijven; bijv. nu tegen de 200 melkkoeien op 30 ha grond of minder. mogen die verder intensiveren? Duurzaam?Gaat niet gebeuren denk ik. 

 • John*

  stoppen kan altijd, daarvoor hoeven ze niet uitgekocht te worden. rechten hebben de afgelopen 20 jaar t mestprobleem niet opgelost en gaan dat ook weer niet doen.

  er is maar een oplossing en dat is iedere veehouder veratwoordelijk maken voor verantwoorde afzet van zijn eigen shit. Zorg maar dat je op 1 mei bij de gecombineerde opgave voldoende grond en mestverwerking hebt gecontracteerd. aan de hand daarvan wordt bepaald hoeveel vee in dat jaar gehouden mag worden.


  Aan het einde van het jaar de zaakjes niet rond dan een dikke bekeuring erop.

 • MKRouveen

  Helemaal mee eens John. De bedrijven die de overschotten veroorzaken mogen zich verantwoorden. Feitelijk zijn er gewoon teveel koeien in Nederland. Je kunt best een paar koetjes meer hebben dan er van je land vol kunnen worden, maar wat in Nederland gebeurt is gewoon idioot.

 • agratax2

  Wat rechtvaardigt 'Het saneren van de varkenshouderij met geld van de melkveehouderij?' Zijn de varkenshouders niet al jaren in de problemen en ze hebben nooit het lef gehad zelf uit de financiele stront te stappen. Nee ze hebben zich steeds dieper in de elende gestort en nu mag de nog redelijk draaiende melkveehouderij hun probleem oplossen in de hoop er zelf niet minder van te worden. Het lijkt wel of LTO aan inkomens niveleren doet.

 • Mozes


  Invoering van fosfaatrechten hoeft niet te betekenen dat grondgebondenheid losgelaten wordt. Sterker nog: er zijn goede redenen om tegelijk met de invoering van fosfaatrechten de grondgebondenheid aan te scherpen. Daarmee wordt voorkomen dat intensieve melkveehouders nog intensiever worden en de prijs van fosfaatrechten opjagen. Door een aanscherping van de grondgebondenheid zullen de fosfaatrechten vooral opgekocht worden door extensieve boeren tegen een betaalbare prijs. Hiermee wordt ook voorkomen dat het imago van de melkveehouderij kapot gemaakt wordt. 

 • agratax2

  Johan Schrijft in dit artikel dat koeien Fosfaat produceren in hun mest. Als dat zo is zijn koeien wonder dieren, fosfaat kunnen we helaas niet maken, het bestaat. Dat fosfaat in koeienmest zit komt eenvoudig doordat we het met het voer in de koe stoppen en de koe niet meer fosfaa uit zijn voer haalt dan nodig of mogelijk is en de rest komt in de mest. Dit is iets anders dan produceren van Fosfaat, het is uitscheiden van fosfaat die WIJ de koe hebben laten innemen.

 • tikka


  Mozes, extensieve boeren hebben grond genoeg en hebben geen fosfaatrechten nodig lijkt mij.

 • Kaiser

  Effe rekenen dan, volgens mij zal de sanering verwaarloosbaar miniem zijn.

 • Ishtar

  Het is niet spannend.
  Ik snap ook niet dat de sector dat zo benaderd en in een afwachtende houding gaat.
  Je gaat toch een keer door het ploafond, dus net doen of dat nieuw is is bizar.
  Ik vidnt het zwaar onverantwoord van de sector bestuurders.
  Immers, het lijkt erop dat ze het zogenaamd niet aan zagen komen.

 • horstink

  Ishtar, bestuurders zijn al jaren met dit dossier bezig, alleen de belangen in de verschillende regio's zijn zo verschillend dat met ons nederlandse polderen het niet meevalt om een plan te maken dat door de hele sector gedragen wordt cq geen onnodige pijn veroorzaakt.
  Kom zelf met suggesties ipv tegen de mensen aan te schoppen die tijd en energie steken in een mogelijke oplossing. 

 • frl


  Je moet geen heffing doen op voer, maar heffing op fosfaat overschot op je ha zo betalen diegene die het veroorzaken.

  fosfaat rechten op basis van fosfaat referentie 2013,die dan nul hebben kunnen nog groeien,de intensieve door grond te kopen.

  als je nu domweg dier/fosfaat rechten doet dan is het nog te veel op basis van melkqoutum de rustige groeiers zijn dan de pineut

  Heb zelf in december nog 16 ha gekocht dan had ik dat beter niet kunnen doen ,dan mag ik straks wel mest van een ander aanvoeren,maar zelf de koeien niet hebben,en als de intensieve buurman het koopt mag die de grond we benutten.

 • DJ-D

  #11 mee eens. Maar dat zal wel te simpel zijn. Want dan kan geen makelaar of boekhouder er nog wat aan verdienen. Overheid zal dit moeten heffen maar Dijksma zegt dat de sector dit moet doen. Helaas is die helemaal verdeeld. 

 • DJ-D

  En natuurlijk niet te vergeten de adviesafdeling van LTO en DLV hebben ook geen belang bij simpele regels. 

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.