Redactieblog

11 reacties

Macht van Monsanto

Monsanto wil volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg Syngenta overnemen.

Monsanto is de grootste producent van zaden wereldwijd terwijl Syngenta de grootste producent is van gewasbeschermingsmiddelen. Een combinatie zou een financiële omvang krijgen van bijna €27,4 miljard. Nummer twee Bayer zou qua omzet €18 miljard achter blijven. Monsanto is omstreden vanwege een keiharde commerciële strategie en toewijding aan 'GMO'.
Vanuit zakelijk oogpunt is de wens tot samengaan begrijpelijk. De spelers vullen elkaar aan. Monsanto domineert in Noord- en Zuid-Amerika en Syngenta in Europa. Syngenta heeft een breed middelenpakket terwijl Monsanto leunt op glyfosaat. Waar Syngenta relatief klein is met transgene gewassen is Monsanto wereldmarktleider.
Door samen te gaan, krijgen de bedrijven een nog diepere mondiale voetafdruk, een ongekende kennisbasis en een R&D-budget waarvan de landbouw enorm van zou kunnen profiteren. Maar mooie woorden over het voeden van de wereld ten spijt; beide bedrijven moeten in de eerste plaats winst maken voor hun aandeelhouders. Het commercieel uitbuiten van hun machtspositie is waarschijnlijk. De boer zou opnieuw een leverancier van zaden en gewasbeschermingsmiddelen minder overhouden.
Het is dan ook belangrijk dat de deal met extreme zorg wordt bestudeerd door de mededingingsautoriteiten in Europa en de VS.

Laatste reacties

 • ACB

  Kunnen ze de prijs opvoeren, maak je borst maar nat.

 • agri2

  Grootste aandeelhouder van Monsanto is waarschijnlijk het Amerikaanse leger. Toen de oorlog in Vietnam voorbij was moesten de chemie fabrieken blijven draaien en hebben ze zich op de landbouw gericht. 

 • joohoo


  Ik heb altijd begrepen dat Marian Thieme ook bij Monsanto op de loonlijst stond.

 • agratax2

  Komen we nu pas achter de koes, die Monsanto vanaf de start van de RR gewassen vaart? Rond 1980 is al op studie dagen gewaaeschuwd voor deze praktijk. Helaas nog Den Haag, Brussel of de COPA had hier oren na. Zij deden dit af als de welbekende Geiten Wollensokken cultuur en dat er naast milieu activisten, jonge boeren waarschuwden was helemaal te zot, deze mannen moesten zo gauw mogelijk het landbouw toneel verlaten, zij begrepen niet dat 'Genetische Manipulatie betekende voor de mensheid en al helmaal niet voor de boer'. Zie hier nu komen de schrikbeelden van Monopoly in zicht, nadat eerst vele boeren voor de rechter zijn gsleept en veroordeelt tot toren hoge boetes wegens negeren van Licentie kosten op niet gekochte gemanipuleerde zaden als vemenging in hun product. En nog hoor ik de LTO en COPA niet aan de bel trekken, of durven ze moment van onoplettendheid ten tijde van de wijziging van de patentwet waarin genen gepatenteerd worden niet toegeven?

 • Kurtis

  monopoli heet het spel , koop alle straaten en je bent de winnaar.
  conclusie , de consument betaald.

 • ed12345


  Stel je het tegenovergestelde eens voor alle akkerbouwers van nederland vormen EEN inkoop organisatie ,die alles voor hun inkoopt .Je zou eens zien hoe snel dat verboden of onmogelijk zou worden gemaakt

 • pinkeltje


  Ed, maak je geen zorgen, dat is al lang verboden. Daar hebben we de mededingsautoriteit voor. Dan gaat het opeens over verboden prijsafspraken. Anderzijds, ik ben ook maar boer Koekoek, ik weet precies hoe het niet moet maar hoe het dan wel moet is ook nog niet zo simpel. Maar met TTIP voorop kunnen de beursgenoteerde ondernemingen naar Amerikaans model voorlopig een zonnige toekomst tegemoet zien. Die wordt niet al te veel in de weg gelegd.

 • ohzo

  Een scenario onder TTIP: brussel en COPA worden wakker en willen Monsanto patenten o.i.d verbieden/omstoten, omdat het grondwettelijk niet kan. Monsanto loopt dan naar een ' prive rechtbank' en claimt een 100 miljard $. 

 • agratax2

  @ohzo. Heeft Monsnato al niet een errata aande Landbouw wet laten knutselen, die hen vrijwaard van elke claim in welke vorm dan ook en deze claims linea recta richting betreffende overheid stuurt? Hiermee zit als bedrijf al redelijk stevig in het zadel, want er is geen overheid die zit te wachten op miljarden claims uit de maatschappij. het lijkt er dan ook op dat we deze reus niet meer van zijn lemenvoet afkrijgen.

 • gerjan slingenbergh

  Boeren kunnen het probleem oplossen door niet meer van Monsanto te kopen.

 • ed12345


  Gerjan bent u regulier akkerbouwer ? dan zou ik zeggen ga u gang .Monsanto is eigenaar van zoveel bedrijven ,dat je als akkerbouwer hoe dan ook soms toch bij hen terecht komt

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.