30 reactieslaatste update:13 mei 2015

Kredietverdriet

Heidy Verhoef
Onze bank houdt ons niet meer hoog als klant. Wisselen is geen optie, we zijn met handen en voeten gebonden.

Ik ken de man niet die ik aan de telefoon krijg. Hij is een lezer van Boerderij en leest mijn columns. Ze raken hem, omdat hij zichzelf erin herkent. “Waarom gaan jullie niet naar een andere bank?”, vraagt hij. Voor hem bleek zo’n overstap een uitkomst: een prettiger relatie, lagere aflossingen en een meer dan gehalveerd rentepercentage.

Ik schrik van zijn verhaal. Wat gaat er mis in de bankwereld? Waarom overkomt het varkensboeren, maar net zo goed pluimveehouders en koeienboeren? Waarom lijkt zijn verhaal zo op het mijne? En op dat van andere collega’s? Ik krijg steeds meer de indruk dat er iets grondig mis is. Op verschillende niveaus. Bij de bank in onze regio, bijvoorbeeld.

Bedrijven die je kunt uitbuiten

Ik hoor in gesprekken met collega-boeren meermaals eenzelfde naam vallen, in negatieve zin. Wij hebben die persoon de deur gewezen nadat hij ons voorgelogen had. Waarom is er dan geen manager die ons belt met de vraag wat er is misgegaan? Dat is toch het eerste wat moet gebeuren in zo’n situatie?

Ik wist het al, maar nu weet ik het zeker: als klant worden we niet meer hoog gehouden bij onze bank. We worden gezien als bedrijven die je kunt uitbuiten tot de laatste cent. Volstrekt willekeurig, afhankelijk van welke accountmanager men treft, worden bedrijven bij Bijzonder Beheer ondergebracht. In plaats van dat ze daar geholpen worden, worden de kosten opgeschroefd en wordt een bedrijf langzaam maar zeker leeggezogen. Triest en helaas maar al te waar.

Columnist Heidy Verhoef.

Regentenmaatschappij

De afgelopen tijd hoorde ik in het nieuws regelmatig berichten die over hetzelfde gingen. Het betrof dan echter andere sectoren, zoals kunstenaars of mkb’ers. Aan de ene kant stelt het me gerust. Het zijn niet alleen de boeren die eronder lijden. Aan de andere kant vind ik het een schokkend signaal. Met elkaar lijken we in Nederland een kant op te gaan waarvan ik me afvraag of we dat moeten willen.
Soms ben ik bang dat we langzaam maar zeker terecht zijn gekomen in een regenten­maatschappij, waarin men de schijn van een democratie probeert op te houden.

Bankenboeven

Ik maak me zorgen over de macht van de rijken. Hoe vanzelfsprekend ­praten topmannen hun absurd hoge bonussen recht? Ondertussen ontstaat een steeds groter wordende kloof tussen de machthebbers en de gewone burger. Het is een teken aan de wand dat websites ontstaan met termen als kredietverdriet en bankenboeven. Met verhalen die eigenlijk te triest voor woorden zijn.

Waarom gaan wij eigenlijk niet naar een andere bank? De man aan de telefoon stelt een terechte vraag. Het antwoord is kort. Wij zijn met handen en voeten gebonden aan een renteswap. Weggaan zou op dit moment tienduizenden euro’s kosten.

We leven in een vrij land. Maar soms worden we geknecht.

Laatste reacties

 • agratax2

  Leuk verhaal met trieste bijsmaak. Ik kan me alleen niet onttrekken aan de realitiet, die aangeeft dat ondernemers contracten tekenen waarvan ze de complete gevolgen niet kennen. Wie rente swaps heeft genomen om rente stijgings risico af te kopen, moet zich afvragen; 'Wat gebeurt er als de rente daalt?' Blijft jouw rente dan vast staan en / of kan ik mijn lening omzetten. Dit is kennelijk niet duidelijk gecommuniseerd en al helemaal niet vastgelegd op papier. Vervelend maar om nu de bank alleen de schuld te geven gaat wel ver. De aangegane rente is toch berekend en gaf geen probleem op dat moment? Dat het nu goedkoper kan is pech. Als boer geef je toch ook geen korting op de verkochte koe als na een maand de prijs lager is?  

 • kalkar

  Dus je bent eindelijk wakker geworden. Het is hier allang geen democratie meer. Een klein aantal maakt de dienst uit en de rest wordt gewoon gebruikt als een pin automaat. Geld niet alleen voor de corrupte banken maar evengoed voor de veearts, meelboer en niet te vergeten de varkenshandelaar en verder iedereen die op jouw erf komt. Dus wen er maar aan, maar de lol is er natuurlijk wel goed af zo.

 • Ferm

  Ik heb net het boek 'Luchtbel' gelezen van Jacqueline van Roekel, ook zij waren gebonden aan een renteswaps. Ze heeft er een boek overschreven, heel ontluisterend.
  Ook de ZEMBLA uitzending over de renteswaps gezien, <>, dezelfde ontluistering.
  Blijkbaar is dit de realiteit geworden waarin we leven. De één is een jager met vergunning en de ander is vogelvrij verklaart.

 • alco1

  En zolang mensen zo graag mee willen doen, zullen ze ook met blindheid behept blijven.

 • Mozes

  Waarom een renteswap? Waarom geen vaste rente met een beperkt aantal jaren? Dat is te overzien en geeft weinig risico. 

  Als een bank vertrouwen belangrijk vindt moet men zich afvragen of men dit soort verraderlijke producten wel moet leveren. 

 • LUCTOR

  @kalkar ik kan mij helemaal achter je scharen want dit is de realiteit.@agratax Dit soort feiten is een bank wel te verwijten deze zgn swaps is een door hun ontwikkeld produkt en alleen zij horen transparante en heldere uitleg te geven over hun produkten zij hebben namelijk ook een zorgplicht naar de maatschappij toe deze is ook nog eens bij wet geregeld. Maar de controle op de naleving van de wetten en regels die agrarisch NL heeft opgelegd gekregen is vele malen groter als op de zorgplichtwet. Het spreekwoord zegt het ook al grote honden bijten elkaar niet.

 • Tearpoal

  Kalkar, Luktor, jullie hebben het prima verwoord. Het zijn overigens niet allen de renteswaps. Kennelijk willen de Rabo medewerkers klanten kwijt waarvan ze in hun beleving geen goed bij hebben. Inderdaad, dan zit je zonder dat er iets over meegedeeld wordt in bijzonderbeheer, zelfs bedrijven met een overwaarde.
  Laten we in elk geval met elkaar zorgen dat we op een verjaardagfeestje, waar een Rabobank medewerker aanwezig is, hij of zij een rot avond heeft. Het lost niets op, maar het lucht wel op.

 • farmer4life1

  dat de rente vast staat  voor een bepaalde tijd of via renteswap. Dat maakte niet zoveel uit toch? Vooral dat je als je 1 miljoen leent En je lost 50.000 euro af elk jaar. Dan moet je nog steeds rente betalen over die 1 miljoen.. 

 • T@deler

  Danke Paysanne voor de link!
  Ik begrijp nu wat het betekent, de renteswap.
  <a href='<>'><>;

 • agratax2

  Voor  mij maakt het niet uit wie wat produceert en wil slijten aan mij. Ik koop geen product waar ik niet zeker van ben, dat ik nodig heb. En bij / via mijn bank verzeker ik al helemaal niks, hiervoor zijn verzekeringsmaatschappijen, die je rechtstreeks kunt benaderen zonder je bank in te schakelen. Mij heeft de bank wel eens verplicht om een bepaalde verzekering te nemen, geen punt maar niet bij jullie was het antwoord. Mijn geld verschaffer mag nooit mijn verzekeraar zijn, ik wens geen belangenverstrengeling.

 • koestal

  vertrouw niemand

 • tikka


  Als de rente was gestegen was men blij geweest met de renteswap. nu ze verkeerd gegokt hebben zijn ze boos en vinden het oneerlijk??

 • pinkeltje


  Het is een beetje als bij de LegioLease affaire. We geloven graag dat er een garantie bestaat op rijk worden. En dan achteraf tranen huilen als het anders loopt dan we hadden verwacht, inclusief het idee dat anderen wel zullen zorgen dat jou niks kan overkomen. Wie zich indekt voor een stijgende rente weet (kan weten) dat hij nat gaat wanneer de rente daalt. Was de rente wel opgelopen dan had je niemand gehoord. Niettemin natuurlijk wel behoorlijk zuur als het je betreft. De realiteit van de wereld van beursgenoteerde ondernemingen verschilt niet veel van het schrikbeeld van de USSR in de 70-er jaren. Details verschillen en ik zou er nog steeds niet mee willen ruilen maar effectief komt het in grote lijnen op hetzelfde neer. Les voor de toekomst (hopelijk), dat we weer wat meer naar een situatie gaan waar we alleen geld uitgeven als we dat ook in de knip hebben. Maar ook dat horen we niet graag. We willen groeien. Maar dat gaat alleen tot het barst.

 • Mozes

  Een veehandelaar kan de ontwikkeling op de markt veel beter inschatten dan de boer. Bij het verkopen van een koe zal het voordeel 9 keer naar de veehandelaar uitvallen en hooguit 1 keer naar de boer. Een slimme veehandelaar geeft de boer altijd het gevoel dat hij goed kan handelen en de prijzen goed in de gaten heeft,  ongeacht hoever hij er naast zit. Dat is de winst voor de veehandelaar. 

  Bij banken werkt dat net zo. Een gewone burger is nooit in staat de renteontwikkeling voor de komende 5 jaar in te schatten, laat staan voor de komende 10 jaar. Als mensen die een vaste rente hebben gehad voor 10 jaar, na die periode de balans opmaken, zullen zien dat ze die 10 jaar met een variabele rente goedkoper uit waren geweest. Een vaste rente valt vrijwel altijd uit in het voordeel van de bank. Zij kunnen de renteontwikkeling voor de komende jaren goed inschatten en zullen nooit een vaste rente aanbieden die voor hun zelf nadelig is. 
  Toch geven mensen van de bank, bij het afsluiten van een financiering, jou als burger het gevoel dat je een verantwoorde keuze kunt maken tussen vaste of variabele rente. 

  Een slimme boer is zich bewust van zijn informatieachterstand tegenover de veehandelaar. Een echt slimme boer is zich ervan bewust dat zijn informatieachterstand tegenover de bank nog oneindig veel groter is. Sluit dus nooit een vaste rente af en je toch een vaste rente afsluit dan nooit voor meer dan 3 jaar. 

 • alco1

  @ mozes. Zo kun je overal wel een mooi verhaal bij vertellen.
  Herinneren we ons nog waarom de pensioenleeftijd omhoog moest. Totaal verkeerde gedachte.
  Herinneren we ons nog rapporten over grote bedrijfsontwikkelingen, waardoor bouwterreinen aangekocht moesten worden, die nu weer voor een habbekrats van de hand gedaan worden. Totaal verkeerde voorspelling.
  Wie heeft tien jaar geleden zijn spaargeld voor twintig jaar vastgezet.
  Niemand, want de spaar rente kon nog weleens oplopen door de grote behoefte door de grote bedrijfsontwikkelingen.
  Grote leningen kon men alleen krijgen door tenminste tien jaar vast te zetten of een renteswap af te sluiten.
  Op dat moment stond al vast wat de kosten zouden zijn de komende tien jaar en bij dat bedrag moest de afweging gemaakt worden het wel of niet te doen.
  Dat nu bedrijven failiet gaan heeft dus niets te maken met de renteswaps, maar met tegenvallende resultaten.
  Achteraf conclusies trekken is gemakkelijk, maar toekomst kijken is voor iedereen het moeilijkste wat er is en dat moet je niet in vergelijk trekken met koehandel wat uiterlijk een paar weken in het voordeel van de veehandelaar werkt, daarna is de boer wel weer geinformeerd.

 • Mozes

  Als de bank voor de komende 5 jaar een variabele rente verwacht van 4% bieden ze jou een vaste rente aan van 4,3%. Ze zullen nooit een vaste rente aanbieden die lager is dan de variabele rente die ze voor die periode verwachten. Aangezien de bank de rente voor de komende 5 jaar veel beter kan inschatten dan dat jijzelf dat kunt delf je altijd het onderspit. 

 • alco1

  Met andere woorden moet je nooit iets vast zetten?
  In de hypotheek verstrekking kan variabel veelal helemaal niet.

 • kalkar

  Advies, altijd variabel houden. Ik heb zolang ik boer ben altijd variabel gehad. Niet bang laten maken dat de rente zal stijgen. Gebeurt volgens mij ook niet meer. Gaat veel te slecht met de economie en er is geld zat. Vooral nu de ECB iedere maand zoveel geld in de economie pompt. ( en niet te veel lenen)! Ze willen inflatie houden en zo worden we weer bedonderd, want inflatie is voor iedereen slecht behalve voor de overheden die barsten van de schuld. Inflatie eet als het ware de schuld op. maar goed dit is weer een heel ander verhaal, en de meeste boeren en burgers zien dit niet, helaas, pindakaas.

 • agratax2

  Als we in een regenten maatschappij wonen, dan wonen de meeste regenten door de weeks in de Randstad en enkelen hebben voor de weekends en buitenverblijf / buitenplaats tot hun beschikking. Het maakt niet meer uit of ze van linkse of rechtse huize zijn. Geen van allen ziet de gebieden buiten de Randstad anders dan wingewesten waar rust en ruimte moet blijven voor het weekend genot van de regenten.

 • somporn

  Jammer genoeg is het wel zo,ze verdienen grof geld,wat polietiek gezien net door de beugel kan en willen dan in hun vrije tijd genieten van alle voordelen die het platteland biedt en willen op geen enkele manier worden opgezadeld (geur en lawaai)met de dagelijkse werkzaamheden die normaal zijn op het platteland,want dat is gepeupel en daar staan zij dus hoog boven.(met opgetrokken neus en mega lange/dikke nek)
  Deze stadsen, die dus het hele platteland niet begrijpen,verzieken het hier wel omdat ze veel mondiger zijn en beter de weg weten met bezwaarschriften en dergelijke.
  Zij kunnen dingen wel voor elkaar krijgen(verbouwingen) waar het gepeupel nooit de kans voor zal krijgen.

 • info36

  Het is het gevolg van het neo liberalisme. Rutte is daar het opperhoofd van.
  Het houdt in dat het groot kapitaal de rest van de bevolking er financieel onder houd. Enkele rijken bezitten meer geld dan de hele samenleving, voorbelld daarvan zijn de banken, investeerders groepen, grootwinkelbedrijven, verzekeraars enz.
  Dit is ook waarom de banken zich zo gedragen en bijvoorbeeld het mkb bijna geen geld meer krijgt terwijl dat de motor van de economie is.

 • Demeter Griend

  Kijk eens bij de SNS super bank.

 • mtspopken

  #16 De laatste jaren is de variabele rente telkens hoger dan de vaste, dus jouw verhaal klopt niet. Variabele rente is gebaseerd op korte termijn geldmarkt en die kan dus best afwijken van vaste rente in positieve en negatieve zin.

 • kalkar

  Gewoon variabel en verder niet zeiken.

 • varkenshouder1


  Het gaat niet over wel of niet goede keuze`s. Heidy haalt het verhaal aan hoe sommige accountmanagers omgaan met klanten. Ik denk dat ze daar een punt heeft. Afgelopen jaren zijn deze mensen volop teruggefloten, vaak tegen hun eigen wil in. Ze worden van bovenaf geregeerd en dat is niet altijd goed want ook dit blijven mensen die soms tegen de wil in beslissingen opdwingen bij klanten.

  Soms nodig maar vaak ook niet. Dat is de tegenwoordige tijd.

 • Tearpoal

  Varkenshouder1, deze accountmanager vullen wel elke hun zak met een praktijk die ze misschien niet willen. Ik zou zeggen: aan de schandpaal met dit volk.

 • varkenshouder1


  Ben ik niet met je eens Tearpoal.  In het verleden ging het soms te makkelijk en nu vaak te stroef.   Ik vindt dat een goede accountmanager moet zien welk bedrijf hij wel en welk hij niet door financiert. Niet zoals het vroeger ging, maar blijven pompen totdat de boer verzopen is. Voor klanten is dat vaak moeilijk te aanvaarden maar ik vind dat een goede accountmanager (of boekhouder) moet zien als een bedrijf verzuipt en dan is het niet altijd prettig dit gaan te vertellen bij klanten maar wel de beste weg.

  Verder moet een accoountmanager altijd de drive moet hebben om de laagste rente in te zetten zodat de ondernemer in de toekomst verder kan investeren. Dat gebeurt vaak niet en dan vindt ik ook dat je zo`n persoon als ondernemer aan mag spreken en naar een andere accountmanager moet vragen.  Hoe scherper de rente, hoe meer de ondernemer financiert. Van bank veranderen is een goede optie op dat moment.

  De echte gemenerikken zitten op Bijzonder Beheer.

 • aqwzsx12

  99 % van welwillend nederland weet gewoon niet hoe het er aan toe gaat in Boevenland Bankia.
  1/ Geld die uitgeleend wordt komt uit het NIETS! het is er niet en het wordt gewoon gecreeerd.
  2/ binnenkort gaat de globale reset van het monetaire systeem plaats vinden.
  wereld wijd 20 x méér schulden dan activa. boertje, versta je het nog?

  De wereld wordt NU nog geregeerd vanuit de FED, nu nog..

  wil je wat meer info: google de woorden: globale reset, goud, hyperinflatie

  allemaal te zot voor woorden: Overheid en banken: één pot nat, de wringen de gewone man uit, punt uit.

  Maar NIET met den dezen: zorg dat je BUITEN het banken systeem staat...en dat KAN

  SUKSES

 • joannes

  @aqwzsx12, die 20 x schuld is gebaseerd op een bevolking die meer opleiding en beter gereedschap heeft om in de toekomst meer te produceren en te consumeren. Zo werkt het nu eenmaal; het leven groeit altijd naar het licht! Of te wel een oplossing van problemen! Dat we niet meer met verdiend kapitaal werken of goud is logisch want het zou je enorm limiteren een goed idee te financieren en uit te werken. Bij vooruitgang heeft iedereen baat! 

 • tikka


  aqwzsx12, Leg een uit hoe je BUITEN het bankensyseem kunt staan als bedrijf?

   

  overigens wel interessant wat er gaat komen Hyperinlatie of deflatie?

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.