Redactieblog

1841 x bekeken 4 reacties

Ketenbeleid

Staatssecretaris Van Rijn heeft een signaal afgegeven: gemeenten zouden moeten optreden tegen de zogenaamde 'keten'. Omdat daar gedronken wordt door jongeren onder de achttien jaar. Het is waar, ook in onze gemeente zijn van die keten, een oud schuurtje of een afgeschreven caravan, waar de jeugd in het weekend bij elkaar komt voor gezellig samenzijn. En ja, daar wordt wel een beugelflesje opengetrokken.

Onlangs zijn al deze keten bezocht door medewerkers van een welzijnsorganisatie en van de gemeente. Het blijkt allemaal erg mee te vallen, er was zelfs een alcoholvrije keet bij, nergens leek het uit de hand te lopen. De jongens en meisjes maakten een verantwoordelijke indruk, de ouders hielden een oogje in het zeil en bijna allemaal hadden ze zelfs een brandblusser. Het klinkt allemaal tamelijk onschuldig. Daar komt bij dat de ouderen hier vroeger ook allemaal in zo'n keet hebben gezeten. En meestal vinden ze zelf dat ze daar niet minder van zijn geworden.

Jongeren kunnen niet meer terecht in cafés, de jeugdcentra zijn bijna allemaal ter ziele, en wat moet je dus anders doen op vrijdag- of zaterdagavond? Er zal misschien ook wel eens wat te veel gedronken worden. Daarmee beschadigt de jeugd zijn hersencellen, denkt men. Eerlijk gezegd denk ik dat het verderfelijke comazuipen vooral voorkomt bij kinderen die juist niet gewend zijn om af en toe beschaafd een biertje te drinken.

Ook ik heb op veertienjarige leeftijd wel eens te veel alcohol tot mij genomen. De gevolgen zorgen er dan voor dat je de volgende keer wel uitkijkt. Overdaad leidt dus vanzelf tot matiging. Maar wat ik mij nu wel steeds afvraag is of ik niet al een Nobelprijs zou hebben gewonnen als ik destijds, voor mijn achttiende, helemaal geen alcohol zou hebben gedronken. Dan zou het natuurlijk toch wel jammer zijn. Maar ja, de meeste jongeren in de keten zullen wel niet met de Nobelprijs bezig zijn. Trouwens er zijn genoeg Nobelprijswinnaars die van innemen weten. Zijn die pas op hun negentiende begonnen?

Wat Van Rijn betreft zou ik enige bescheidenheid willen adviseren. Het zijn onze kinderen, onze keten en ons bier. Afblijven. Ga eerst je eigen zaken maar eens op orde brengen. Volgens mij zijn ze bij het UWV ook de hele dag dronken.

Laatste reacties

 • koestal

  Ook is het vreemd gesteld in Nederland,je mag geen wiet verbouwen ,maar je mag het wel verkopen in de coffeeshop

 • koestal

  hier dicht bij ook zo,n bierkeet ,we merken er nooit wat van

 • agro1


  bliksemafleider of rookgordijn ofzo voor eigen falen.

 • Hogman1

  Gewoon de jeugd lekker zo,n pilletje laten slikken , wat de hedendaagse praktijk is op menig festival.
  1 pilletje met alleen spawater en je gaat compleet los voor zo'n 12 uur aan een stuk.
  2 pilletjes en je gaat spontaan dood.
  Okee bier is ook wat meer voor niet stadsen

Of registreer je om te kunnen reageren.