Commentaar

2156 x bekeken 12 reacties

Goed rapportcijfer voor boer

Landbouwsocioloog Jan Douwe van de Ploeg kan in Zembla zeggen dat koeien 'wegwerpproducten' zijn geworden.

Dat alles op het moderne melkveebedrijf draait om rendement. Dat de werkelijkheid contrasteert met het schilderachtige imago waarmee de sector zich verkoopt. Feit is dat deze aanklachten het oordeel van de burger over boeren niet echt beïnvloedt. De Nederlandse samenleving geeft de boer een 7,6. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

De Nederlander ziet de boer als een hardwerkende ondernemer. Slechts een handjevol, 6 procent, denkt negatief over de landbouw. Kennelijk beklijven affaires, crises of schandalen niet. Evenmin lijken campagnes van Wakker Dier of journalistieke aanklachten aan te slaan.

Toch zit er nadrukkelijk een waarschuwing in de uitkomst. De bekendheid en waardering ligt over het algemeen onder jongeren lager dan bij ouderen. Die jongeren van nu zijn de oudere van de toekomst. Ook zijn de stedelingen kritischer dan plattelanders. Als kritiekpunten worden aandacht voor milieu en dierenwelzijn genoemd. Ook megastallen staan op dit lijstje.

Het blijkt dat de sector beter wordt gewaardeerd naarmate de bekendheid stijgt. Dat is een goed vertrekpunt voor iedereen om de burger te betrekken. De landbouw is er alles aan gelegen om het goede imago te koesteren.

Laatste reacties

 • alco1

  Trouwens:  'Wat een negatieve inslag heeft dat Zembla over de landbouw'.
  ' Ziekelijk gewoon'. Als daar geen verweer aan gegeven wordt, veranderd de maatschappelijke opinie van de burger t.o.v. de boer wel.

 • Fermer

  Zembla toonde gewoon 2 groei-bedrijven, het soort van melkveehouders dat over 10 jaar nog bestaat wanneer 50% van de melkveehouder inmiddels gestopt is volgens de LTO. De jonge generatie boeren die moet en zal overleven, al is het alleen al door en voor de banken. Met de vrije markt verdwijnt wel degelijk een stuk van de nu nog bestaande landbouw met een menselijke maat.

 • alco1

  'Kapstokken', 'Tukkers', 'Horens afbranden' 'Hoge ( levens) producties' e.d. komen net zo goed voor en misschien procentueel nog wel meer op kleine bedrijven.

 • pinkeltje


  Denk dat Zembla de realiteit redelijk in beeld heeft gebracht. Je kunt het wel mooier maken, maar heel veel mooier is het uiteindelijk niet. Vanaf 250 koeien is de definitie van een megastal. Er zullen inderdaad nog heel wat megastallen bij komen. En zoals er ook maar weinig gezinnen bestaan zoals in de margarine reklame zijn er ook maar weinig melkveebedrijven die beantwoorden aan het romantische plaatje van de zonovergoten grazige weide waar de boer s'morgens voor dag en dauw zijn koetjes zit te melken. Maar maak je geen zorgen. Wie dat imago weet uit te buiten en er zijn boterham mee kan verdienen, gewoon doen zou ik zeggen. Maar de Chinees die babymelk hamstert heeft er geen boodschap aan. En dat geldt voor nog een paar miljard mensen op de ze wereld. De consument heeft het uiteindelijk voor het zeggen. Voor de kleinere melkveebedrijven die het nog een poosje vol willen houden zou ik zeggen wees blij dat de groten zo groot worden. Hoe groter de stenen hoe groter ook de ruimtes tussen de stenen. Kun je die lekker invullen.

 • veldzicht

  Pinkeltje,van je laatste zinnen begrijp ik helemaal niks,en wat versta je onder kleiner bedrijf 30of 60 of 100 koeien. de kleintjes zullen steeds sneller verdwijnen
  naar mate de andere groter worden kijk maar naar  andere sectoren.


 • A1967

  Het probleem is dat sommigen ongefundeerd en generaliserende meningen verspreiden, precies zoals boeren dat ook kunnen, zie alco#3

 • Jan-Zonderland

  Ik vind een score van 7,6 prima. Ga zo door stond er vroeger op mijn schoolrapport als ik dergelijke cijfers had behaald. Laat ze eens kijken naar de score van bijv, de club van Rutte. Die maken momenteel wel even wat meer kapot voor de samenleveing. En wat betreft de lagere score onder jongeren: deze I-phone generatie komt er nog wel achter als ze niks meer te vreten hebben.

 • alco1

  @ A 1967. Wat zeg ik verkeerd op een reactie van @Emmerei?
  Hij heeft het over een reportage van grote boeren.
  Ik noem daarop onderwerpen die ook negatief in beeld werden gebracht, die niets met grote boeren van doen hadden.

 • fietskip

  Ik begrijp niet wat er fout is, de burgers zelf doen zelf precies het zelfde. in de fabrieken zijn arbeiders toch ook alleen maar wegwerpartikelen De samenleving doet volgens mij precies hetzelfde als een boer, zo productief als mogelijk. Waarom zou dan alleen de boer dat kwalijk genomen mogen worden? Natuurlijk blijf je ook een niche markt houden voor een zogenaamd meerwaarde product(tussen de stenen(leuke omschrijving)).

 • piethermus1

  De koe niet meer in de wei is voor de beeldvorming niet echt geweldig. Daar kan ik wel in komen.  Maar wie kijken er nou naar Zembla? Niet echt veel mensen! En daarvan zullen die 6% negatievelingen een groot deel vormen. Kortom; Niet in een vlek wrijven!

  Mensen die graag een vals romantisch ot-en-sien-beeld wensen van de Nederlandse landbouw en zelf wel zich alle luxe en nieuwigheden permiteren en er verder op los consumeren hebben in hun schijnheiligheid geen recht van spreken.

 • koestal

  Jan Douwe van de Ploeg is zeker nog nooit in in de dairyvalley in Amerika en in Nieuw Zeeland geweest,daar heb je echt grote bedrijven. Dan kun je echt spreken van de industrialisatie van de melkveehouderij.

 • koestal

  Sommige mensen denken nog ,dat het platteland een groot openluchtmuseum is ,waarin je nog kon zien hoe onze grootouders boer waren .Maar de tijden zijn gelukkig veranderd !

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.