Redactieblog

8 reacties

Duurzame kringlopen?

Het is nog niet zo eenvoudig om te bepalen wat nou eigenlijk duurzaam is.

Soms denken we te weten dat het ene duurzamer is dan het andere, maar ook dat is nog de vraag. Vorige week werd bijvoorbeeld bekend dat hybride auto's net zoveel CO2 uitstoten als gewone auto's als je de fabricage van de accu's meerekent. Dat wist ik niet, dus dat is weer een teleurstelling. Misschien is het nog wel het meest duurzaam dat je gewoon in een hele oude auto blijft rijden, want fabricage en sloop zijn ook slecht voor het milieu.

Ook de kringloopgedachte is nog niet zo gemakkelijk te begrijpen. Wat is er bijvoorbeeld duurzaam aan een kringloopwinkel, waar ze oude troep verkopen? Toch wint die kringloopgedachte steeds meer terrein, ook in de landbouw. In de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij kun je bijvoorbeeld punten verdienen met kringlopen: waar haal je je voer vandaan en waar breng je de mest heen? Hoe dichterbij hoe beter.

In de Gelderse omgevingsverordening wordt gestreefd naar grondgebondenheid. Een veehouder die minimaal 50 procent van zijn voer op eigen grond teelt, binnen een afstand van 10 kilometer, is grondgebonden. Zelf haal ik bij voorkeur eten bij producenten uit de buurt, vooral als dat lekker is, maar of dat nou zo milieuvriendelijk is? Je moet er wel veel voor omrijden en een tochtje naar de supermarkt levert misschien minder uitstoot op.

Voor een kringloop is ook van belang op welke schaal je kijkt: lokaal, regionaal, landelijk, internationaal, wereld. Neem je de grootste schaal, dan heb je per definitie een kringloop. Maar dat zal de bedoeling niet zijn. In mijn tuin heb ik ook een kringloop. Er zitten veel engerlingen, die trekken mollen aan, deze werpen molshopen op, daar strooi ik graan op en de kippen maken de molshopen weer vlak. Een mooie natuurlijke kringloop. Maar het resultaat bevredigt toch niet helemaal. Het gazon ziet er uit als een maanlandschap. Moet ik dan toch maar gif gebruiken, mollenvallen zetten en de kippen ander voer geven? Wat is duurzamer, wat is kringloper? Van een ding ben ik wel overtuigd: een echte kringloop zal pas ontstaan als het ook economisch rendabel is. Dat geldt ook voor duurzaamheid.

Laatste reacties

 • somporn

  Dat de boerderij voor deze onzin geld uittrekt,denk dat niemand zit te wachten op duimzuigerij van Willem Bruil.
  Ga na een boer die is omgeschakeld van biologisch naar gangbaar of omgekeerd en geef zijn beweegredenen of waarom  de ene wel wil groeien  en een ander niet in de melkveehouderij met kosten en baten erbij.
  Ga naar mensen die een nieuw bestaan in de landbouw hebben in het buitenland en kom met de voor en nadelen van emigratie.
  Er is zoveel meer en vooral leerzaam voor iedereen dan fabeltjes van Bruil.  
  Wat een gemiste kans van de boerderij!

 • trijnie

  Struiken en bomen in uw tuin, nestkasten ophangen.
  Gasrvrije vogeltuin en de engerlingen verdwijnen grotendeels evenals de slakken en luizen.
  Afgelopen winter veel muizen, maar onder de bomen braakballen. De roofvogels hadden luilekkerland en gisteren zag ik nog een tuinhulp in de boom: een Ransuil, maar veel muizen heeft hij niet meer tot zijn beschikking, ze hebben er korte metten mee gemaakt.

 • koestal

  hybride auto,s zijn lood om oud ijzer,of andersom !

 • J@gertje

  Trijnie, veel plezier met je tuinhulp.
  Nog even en het gazon is gemaaid als je thuis komt en hij helpt je vast ook ook nog met schoffelen.
  Kan de Roundup in de kast blijven.

 • trijnie

  Ha , j@gertje, roundup komt bij mij de kast niet eens in, sterker nog het erf niet op.
  Maar ik zou best el een tuinhulpje kunnen gebruiken want er is weer heel veel werk.

 • J@gertje

  Trijnie, als je maar betaald is alles te regelen. Kijk wel uit voor goedkope Polen of Bulgaren. Voor je het weet is je gazonmaaier gestolen.

 • agratax2

  @Willem. Volgens insiders is de hoeveelheid CO2 die met windmolens kunnen besparen in productieve leven, ongeveer gelijk aan detotale CO2 uitstoot nodig voor fabricage, transport, bouwen, onderhoud en daarna recyclen van de molen en de generator. Waar zit nu de CO2 winst en waar blijft de Duurzaamheid gedachte.

 • W Geverink

  Het is al jaren bekend dat er met hybrides, windmolens en zonnepanelen geen of weinig milieuwinst wordt geboekt als de energie voor het fabriceren wordt meegerekend. Je kan je er het beste maar niet te veel bij stil staan als je zoals jullie al met een overheid opgescheept zit die de grootste moeite heeft om de woorden duurzaam en politiek correct uit elkaar te houden. Als ik op dit moment een nieuw huis zou bouwen op een locatie waar geen gas en stroom aanwezig zijn zou ik helemaal off the grid gaan. De reden daarvan is niet om de wereld te redden maar omdat het ongeveer hetzelfde kost om op het erf te krijgen. Met je eigen energie voorziening krijg je geen vaste maandelijkse rekeningen meer nadat je je spulletje aan het draaien hebt. Je moet wel een beetje hobby hebben aan een eigen systeem en je hoopt dat er veel tijd over heen gaat voor de overheid een manier vind om het te belasten.   

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.