Commentaar

3967 x bekeken 1 reactie

CDA buiten spel in Brabants bolwerk

Het zou er een keer van komen: geen CDA-bestuurder in het bolwerk Brabant. Dinsdag bereikten VVD, PvdA, D66 en SP een bestuursakkoord. Geen CDA dus.

De partij, en haar voorganger KVP, zat sinds mensenheugenis op het Brabantse pluche. Niet alleen de kerken stroomden leeg, ook de partij heeft aan macht ingeboet.

Het CDA gaat als tweede partij met 9 zetels in de oppositie. VVD (10 zetels) levert twee gedeputeerden, SP (9) twee, D66 (7) en PvdA (4) elk een. Opmerkelijk is dat 'ondernemerspartij' VVD de twee 'groene' portefeuilles Agrarische ontwikkeling en Ruimte aan PvdA en D66 laat. Menig veehouder zal zich achter de oren krabben.

De vraag is wat dit betekent voor de landbouw. Vroeger waren de lijntjes kort tussen ZLTO (of nog eerder NCB) met het CDA. Heel kort. Over een dubbele pet deed niemand moeilijk. Anno 2015 moet ZLTO schakelen met andere partijen. Volgens voorman Hans Huijbers kan dat best. De kleur van het college is in zijn ogen steeds minder belangrijk. Die instelling is de juiste. Inbreng is wel hard nodig. Landbouw is voor het provinciebestuur een gewone economische sector. De urgentiegebieden en de Brabantse Zorgvuldigheidscore Veehouderij blijven. Voor het hoofdpijndossier fijnstof en stank wordt een nieuw onderzoek aangekondigd. De overlast moet tot een 'aanvaardbaar' niveau worden teruggebracht. Dat kan van alles betekenen.

Eén reactie

  • niek brabant

    de regels voor die dosiers zijn streng genoeg. voor strengere zal geen draagvlak zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.