AlgemeenOpinie

Brede steun voor onderzoek naar groene kunstmest

Nederlandse ondernemerszin en Brusselse regelzucht gaan niet altijd goed samen. Een goed voorbeeld zijn innovatieve technieken waarmee waardevolle mineralen uit dierlijke mest te halen zijn. Dit mineralenconcentraat kan vervolgens gebruikt worden als een vervanger voor kunstmest. Een belangrijke ontwikkeling, de Europese Unie is bijzonder afhankelijk van de import van mineralen terwijl Nederlandse boeren mest af moeten voeren. Dus lijkt het mij logisch dat de Europese Commissie het gebruik van dit mineralenconcentraat toestaat, een win-win situatie.

Helaas, niets is minder waar. Zoals bleek uit antwoorden van de Europese Commissie op mijn vragen die ik begin deze maand ontving, is dit momenteel nog niet toegestaan. Wel geven ze schoorvoetend toe te willen kijken naar mogelijkheden. In Brussel is het constant goed aftasten waar de mogelijkheden liggen, dus dit is goed nieuws! En niet aan dovemansoren gericht.

Een van de redenen die de Europese Commissie aanvoert voor het niet toestaan van mineralenconcentraat als vervanger voor kunstmest is de hogere kans op uitspoeling. Vreemd, zelfs onze staatssecretaris heeft in een Kamerbrief op basis van onderzoeksresultaten al geconcludeerd dat het mogelijk is om zonder extra nitraatuitspoeling kunstmest te vervangen. In Brussel is het niet altijd met grote stappen snel thuis. Daarom heb ik mij tot doel gesteld de deur voor groene kunstmest stukje bij beetje steeds verder open te zetten. Afgelopen week is dat weer gelukt. Bijna alle groepen in het Europees Parlement steunden mijn initiatief een proefproject voor groene kunstmest op zetten.

Het is geweldig dat ik brede steun krijg. Niet alleen is dit een duidelijk politiek signaal, op termijn is het ook de bedoeling van mijn plan dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor onderzoek. Mestverwerking is echter niet alleen een manier om van het mestoverschot af te komen. Juist marktwensen zijn cruciaal voor de slagingskans. Het onderzoek moet bijvoorbeeld rekening houden met de bemestingsbehoefte van gewassen. Maar ook zaken zoals transport, opslagmogelijkheden en gebruikersgemak. Dat probeer ik ze hier aan het verstand te krijgen, om zo Brussel weer wat boerenverstand bij te brengen!

Beheer
WP Admin