Commentaar

1458 x bekeken 4 reacties

Toekomst ligt in gesloten ketens

Vertrouwen is cruciaal. Wie zijn afnemer meer vertrouwen kan schenken, realiseert meer marge. Het is een zinsnede in het rapport Vers 2020 van ABN Amro.

Specialisten van de bank zien in gesloten ketens toekomst voor de agrarisch ondernemer. In 2020 zal zo'n 40 procent van alle voeding in Nederland in gesloten ketens worden geproduceerd, voorspelt de bank. Dat is bijna drie keer zoveel als nu.

De Nederlandse land- en tuinbouw zit in een crisis, aldus ABN Amro. Oorzaak is het hardnekkig vasthouden aan een aanbodgedreven houding. Het leidde tot efficiëntie en innovatie, maar het is niet genoeg meer. De omslag naar marktgerichte productie verloopt moeizaam, met name in de tuinbouw en eiersector. Ook handelaren en verwerkers krijgen er van langs: niks vraaggedreven productie. Hun credo is bulk, tegen een lage prijs, desnoods met concessies aan de kwaliteit.

De versmarkt biedt een uitweg uit deze spiraal. Overtuig de consument, geef invulling aan identiteit in een duurzame keten en de beloning zal een 'goede prijs' zijn, stelt de bank vast.

Het pleidooi voor gesloten ketens is misschien niet helemaal nieuw. Bedrijven hebben het ook geprobeerd. Opmerkelijk is wel de krachtige toonzetting van ABN Amro. En er zijn wel degelijk succesverhalen. Een helder spiegel dus wat de bank de boeren en tuinders voorhoudt. Een kant-en-klaar-concept is het niet, maar stof tot nadenken, benadrukken de specialisten. De wereld verandert immers snel. Ook dat is realiteit.

Laatste reacties

 • agratax2

  Worden boeren en tuinders in dit concept medewerkers of zzp ers in dienst van de rest van de  voedselketen? Verworden de boeren tot landslaven van de rest op deze wijze? Ik vrees dat bij het keten denken de sterkste alle macht krijgt en bepaald wat en hoe er geproduceerd wordt, maar erger tegen welke prijs.

 • Kaiser

  Het kan wel, maar dan moet de boer de regie hebben.

 • agratax2

  Beste Kaiser hebben de boeren de laatse decennia ooit de regie gehad? Naar mijn mening niet, ze leven in een aanbod markt en daar zal de keten gebruik van blijven maken.

 • PieterNZ

  De consument gaat bepalen, en meestal vinden ze de prijs wel doorslaggevend.

Of registreer je om te kunnen reageren.