Expertblog

10 reacties

TTIP

De afgelopen weken heb ik zowel in de landbouw als de milieucommissie amendementen ingediend die bijdragen aan de positie van het Europees Parlement over het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. Overal in Europa lijken de onderhandelingen over het handelsverdrag met de Verenigde Staten meer in de belangstelling te komen.

Als liberaal sta ik voor internationale handel, dit heeft ons welvaart en vrede gebracht. Over het zogenaamde Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), waarover de EU en de VS aan het onderhandelen zijn, ben ik dan ook enthousiast. Natuurlijk zijn er zorgen, maar dat is geen reden alles ongezien naar de prullenbak te verwijzen. Het Europees Parlement heeft een belangrijke stem, want wij moeten uiteindelijk ons akkoord geven aan deze deal.

Nederland is de op één na grootste exporteur van agrarische producten ter wereld. Soms wordt weleens gezegd dat wij ons geld in het buitenland verdienen. Zowel binnen als buiten de Europese Unie liggen mogelijkheden. TTIP vind ik ook een kans om wereldwijde standaarden te zetten. Dit is een mogelijkheid om zelf te blijven beslissen, anders moeten wij ons in de toekomst schikken naar opkomende economieën zoals China. De Russische boycot heeft bovendien wederom het geopolitieke belang van de landbouw aangetoond, betrouwbare en stabiele handelspartners blijven naar mijn mening van levensbelang. Ik wil de handen ineen slaan om te kijken waar we kunnen samenwerken. Drie jaar geleden hebben we een handelsverdrag afgesloten met Zuid-Korea, inmiddels is de Europese export met 35 procent gestegen. Ons handelstekort is een handelsoverschot geworden.

Niet over alles zullen we het eens worden, dat is niet erg en hoort bij iedere onderhandeling. Met Canada waren we het over 99 procent eens, de overige 1 procent bleef buiten het akkoord en dat waren met name de landbouwonderdelen. Voor mij is het belangrijk dat de Europese Commissie een gelijk speelveld bewaakt. Zo zijn de kosten voor het produceren van bijvoorbeeld eieren en vlees in de Europese Unie hoger, onder meer door andere regelgeving op het gebied van dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieu. Cecilia Malmström, de Europese Commissaris die namens ons onderhandelt, heeft mij verzekerd dat importtarieven blijven. Handel en samenwerking betekent elkaar vinden op punten waar je het over eens kan worden en elkaar niet moedwillig dwarsbomen. De Amerikanen weigeren bijvoorbeeld al meer dan twaalf jaar de Europese perzik te erkennen als veilig. Laten we daarom kijken naar de kansen en niet meegaan in bangmakerij en ons verschuilen achter de dijken. Door ons nu al tegen TTIP te keren, staan we aan de zijlijn. Daarmee is naar mijn mening de Nederlandse land- en tuinbouwsector niet gediend.

Laatste reacties

 • T@deler

  Jan Huitema, tot maart 2015 stond op de website van de Europese Commissie dat het financiele voordeel voor Europa 119 miljard Euro per jaar is met TTIP.
  Dat staat er nu niet meer na kritiek van de tegenstanders..
  Geeft Brussel dan wel eerlijke informatie?

 • Ishtar

  Waar kan ik amendementen die ingediend zijn op topics als landbouw en milieucommissie lezen?
  Ben benieuwd, immers VVD kennende.......
  @Jan, waar staan ze?
  Ik kan ze niet vinden via de link die op volgende site staat ==> <a title='<>' href='<>'><>;
  Of iemand anders met een link?

  Lekker algemeen stuk, immers niemand is tegen internationale handel.
  Wat zijn de VVD punten, breekpunten etc per onderdeel?
  Lijkt me handig omdat je achterban hier uit te komen leggen, ipv een algemeen verhaal te houden.

  Huidige stand van zaken ==> Varkens sector ==>
  Minister Ploumen : ' Nederlandse varkens sector wordt een van de verliezers van #TTIP

  Huidige stand van zaken ==> vleeskuiken en eieren sector ==>
  -geen toekomst in EU bij TTIP

  Waar kan jouw achterban je op afrekenen?

 • tonny60

  straks allemaal aan de chloorkip en bst melk

 • Mozes


  Het voordeel van TTIP zit vooral bij de zuivel en ik denk ook bij pootaardappelen. FC is op dit moment al bezig om kaasexport naar de VS op gang te brengen. 

 • new kids

  De intensieve veehouderij wordt het wisselgeld van deze megadeal. Nu willen ze hier toch al vanaf in Nederland, vandaar dat de VVD hoog van de toren kraait dat dit een superdeal  is.
  Multinationals en exporteurs van hoogwaardige technieken en scheepsbouw en dat soort bedrijven varen er wel bij.
  Maar een groot deel van de landbouw krijgt er een grote concurrent aan en dat gaat ons veel geld kosten.
  Daarom ben ik als geboren liberaal niet meer gecharmeerd van de VVD. Die hebben niet veel meer met landbouw.
  Zie Ukraine: van Baalen op het plein in Kiev en alles maar importeren uit dat land, maar of de kippen in kooien worden gehouden telt even niet.
  Wat een beleid!!! 
  Hetzelfde geld voor mannen als Zalm en Blok. Als er maar te cashen is doen deze VVD-ers het maar wat graag.
  Blind voor de publieke opinie en hun wensen er lekker door proberen te jagen.
  Gelukkig zijn er nog individuen die ze tot de orde roepen.

 • koestal

  De melkveehouders in Nederland moeten zich aan steeds  strengere regels houden om nog wat uit te breiden,Schiphol en  de haven van Rotterdam mogen ongelimiteerd uitbreiden ,terwijl dat ook uitstoot met zich mee brengt,waar zijn we mee bezig ? Kamp heeft het aardgas van Groningen in  in het buiteland in de uitverkoopom de staatskas nog te spekken ,terwijl de muren van de huizen  in Groningen scheuren Het autoverkeer neemt ook ongelimiteerd toe terwijl nu bekend is geworden ,dat mensen ,die langs snelwegen wonen of in een drukke stadswijk wonen een half jaar korter hebben te leven dan de rest van de bevolking

 • new kids

  Een half jaar is niet veel als je 70 of 80 of nog ouder wordt. Het zorgsysteem wordt er misschien nog wel goedkoper van. Wanneer we straks met 68 met pensioen gaan heeft de overheid het liefst dat je zo snel mogelijk de pijp uit bent.

 • marco-vdb


  Ja Jan, als we braaf blijven doen wat de VS zegt, worden we vanzelf zover geisoleerd, dat alleen de VS nog overblijft om handel mee te bedrijven. Rusland heeft meerdere keren voorgesteld om samen met de EU een vrijhandelzone te maken van Porto tot Vladivostok. Maar dat kan de VS niet toelaten. Onze kansen liggen in het oosten, daar waar de economie groeit. De VS probeert krampachtig zijn positie in europa te handhaven. TTIP is daar een nieuwe poging toe.

 • marco-vdb

  Jan, het Russisch embargo is een reactie op sancties van VS en EU. Die hebben ze zelf niet gewenst. Je moet wel het hele verhaal vertellen en niet alleen het VVD en D66 gelul. We kunnen prima verdienen aan handel met Rusland, China en andere nieuwe economieen maar dat mogen we niet van de VS. Als het nodig is gooien ze er wel weer een oorlogje tegenaan!!!
  Wij (EU) kunnen in de VS niet veel meer verkopen dan MB en BMW. Al het andere wat ze van ons nodig hebben kopen ze wel op (bijvoorbeeld Organon, Alstom, etc.). Alles wat met olie en gas te maken heeft, kopen ze op OF maken ze kapot (Iran, Irak, Libie, enz...). Reken er maar op dat een bedrijf als ASML binnenkort Amerikaans is. De VS kan dat, want ze mogen ongelimiteerd dollars drukken. Dat laten wij toe.

 • Ad7

  VOOR ZUIVEL IS HET IN TTIP WEER GOED GEREGELD MAAR DE VLEES EN EI PRODUCENTEN ZIJN ALWEER DE KLOS!

  Continue de eigen boeren extra maatregelen opleggen en vervolgens buiten Europa producten halen die NIET aan die eisen voldoen!!!

  De verzekering van een Europees commissaris is ook al geen cent meer waard!!
  Bewering van een half jaar geleden van de heer Huitema: "Voor mij is het belangrijk dat de Europese Commissie een gelijk speelveld bewaakt. Zo zijn de kosten voor het produceren van bijvoorbeeld eieren en vlees in de Europese Unie hoger, onder meer door andere regelgeving op het gebied van dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieu. Cecilia Malmström, de Europese Commissaris die namens ons onderhandelt, heeft mij verzekerd dat importtarieven blijven"

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.