AlgemeenOpinie

Samen optrekken met Duitse en Belgische boeren

Belgische boeren zijn al weken massaal aan het demonstreren tegen regelgeving en lage prijzen. Vooral het stikstofbeleid wekt hun wrevel.

De boeren gaan daarom met grote aantallen trekkers naar dé publiekstrekkers van het voorjaar in België: de wielerkoersen. In Frankrijk rommelt het ook al tijden, al is er daar soms wel erg weinig voor nodig om boeren de straat op te krijgen. Al dat geprotesteer duidt er in feite echter op dat men hoge verwachtingen heeft van wat de overheid vermag.

Hoe anders is de stemming in Nederland. Op een handjevol DDB’ers na zijn Nederlandse boeren het actievoeren verleerd. De afschaffing van de zuivelquotering wordt niet ‘gevierd’ met trekkeroptochten en brandende autobanden, maar met de bouw van nieuwe stallen. Meer dan hun collega’s elders in de EU zijn Nederlandse agrariërs ras-ondernemers. Ze verwachten zo weinig van de politiek dat ze zich er niet eens meer over opwinden. Dat lijkt wel het andere uiterste.

De landsgrens lijkt een cultuurkloof. Dat is jammer, want met gezamenlijke actie is mogelijk heel wat te winnen. Gelukkig zien boerenorganisaties in België, Nederland en Duitsland dat in. Afgelopen week hebben de Duitse DBV, de Belgische Boerenbond en LTO Nederland de ‘Verklaring van Amsterdam’ ondertekend. Ze gaan meer samen optrekken in kwesties die alle Europese boeren aangaan, zoals het landbouwbeleid, TTIP en stikstofbeleid. Nationale overheden geven soms hun eigen draai aan Europees beleid, maar in de kern hebben boeren in deze landen te maken met hetzelfde beleid.

Beheer
WP Admin