Redactieblog

1 reactie

Oans boeren bin zuunig (met complimenten)

"Geloof me, als leidinggevende leer je dat heel snel!", is de overtuigende boodschap van onze coach. "Maar dat weten die anderen zelf toch wel", is het commentaar van een bestuurslid van een andere mengvoedercoöperatie.

Waarschijnlijk is dat ook wel zo, maar dat is nog geen reden om het niet te doen. Complimenten geven aan medewerkers, of aan je eigen echtgenoot of kinderen; het gaat niet vanzelf bij boeren. Ik moet er inwendig om lachen en twijfel geen moment aan de woorden van de coach, die zo tussen neus en lippen door even toegevoegd worden aan de vele andere belangrijke zaken die aan bod komen. Ze heeft een schat aan ervaring met het opleiden en begeleiden van coöperatiebestuurders en ze houdt ons steeds een spiegel voor. Hoe functioneren wij? Zijn we professioneel genoeg? Nemen we de verantwoordelijkheden die we horen te nemen? Ik hoor genoeg hersens kraken op de middagen waarop we als bestuurders bijgespijkerd worden.

Een mooi stel boeren bij elkaar. Er zitten leghennen- en eendenhouders bij, varkenshouders en melkveehouders. Allemaal steken we energie in het zo goed mogelijk besturen van onze eigen coöperatie. Maar waar zitten de valkuilen? Onze coach geeft zoveel praktijkvoorbeelden van bedrijven waar zaken goed fout zijn gelopen, dat je er heel alert van wordt. Ik vind het enorm leerzaam en maak aardig wat aantekeningen. De verschillende bestuursmodellen passeren de revue, met hun voordelen en hun nadelen. Maar wat ik tussen de regels door ook zeker meekrijg, is het coöperatieve gedachtegoed dat overgebracht wordt. Pas wanneer je je tussen anderen begeeft, kun je hen goed verstaan en dat vertalen naar handelen. Het is een bescheiden lesje dienend meesterschap. Jezelf ten dienste willen stellen aan jouw coöperatie en deze bedrijfsvorm bewaken. De coöperatie die van al haar leden is.

Groter groeien hoeft niet te betekenen dat de ledeninvloed afneemt. Het is maar net hoe je het organiseert. En dat is mensenwerk. Samenwerken en een ieder betrokken laten blijven, zowel leden als werknemers. Dat gaat beter wanneer je als leidinggevende eens een compliment geeft. En het leuke is; het werkt ook bij jou zelf op je eigen boerderij!

Eén reactie

  • agpros

    Ik wou dat mijn werkgever er ook zo over dacht

Of registreer je om te kunnen reageren.