AlgemeenOpinie

Kritisch blijven kijken naar klonen

Afgelopen week sprak ik met mijn collega’s over een voorstel van de Europese Commissie over het klonen van dieren voor de landbouw.

De Europese Commissie stelt voor om een richtlijn in te stellen die het klonen van dieren voor landbouwdoeleinden tijdelijk opschort, maar die tegelijkertijd toekomstige toepassing van kloontechnieken niet uitsluit.

Volgens een meerderheid in het Europarlement gaat het voorstel van de Commissie niet ver genoeg. Veel Parlementariërs pleiten daarom voor een permanent verbod of verregaande beperkingen als het gaat om het klonen van dieren, de afzet van hun producten en onderzoek naar nieuwe kloontechnieken.

Het klonen van dieren roept ethische bezwaren op. Ook leiden ernstige lichamelijke afwijkingen en erfelijke ziektes bij gekloonde dieren tot veel kritiek. Verder spelen risico´s voor de volksgezondheid een belangrijke rol. Het is namelijk nog onduidelijk wat de gevolgen van de consumptie van producten van gekloonde dieren en hun nakomelingen op de lange termijn zijn.

Ondanks alle bezwaren ging premier Rutte tijdens een werkbezoek aan China toch in gesprek met een bedrijf dat vijfhonderd varkens per jaar kloont. Hij wil de ontwikkelingen in de wereld blijven volgen. Dat belooft nog wat gezien de onderhandelingen met de Verenigde Staten over TTIP (vrijhandelsakkoord EU-VS). De Amerikanen verkopen namelijk nu al op grote schaal vlees van nakomelingen van klonen.

Om te voorkomen dat Amerikaanse producten van gekloonde dieren op de Europese markt terecht komen, wordt in het Europees Parlement gepleit voor een uitgebreid traceerbaarheidssysteem. Maar hoe realistisch is het om te denken dat je melk van de afstammeling van een gekloonde koe kan onderscheiden van de melk van een niet-gekloonde koe wanneer alle melk samen in één tank terecht komt?

Een tweede punt is de haalbaarheid van een verbod op producten van afstammelingen van gekloonde dieren via etikettering. Is het praktisch en kostentechnisch gezien wel mogelijk en haalbaar om afstammelingen van de derde, vierde en vijfde generatie van klonen via etikettering, zoals voorgesteld door een aantal parlementsleden, te kunnen herleiden? Volgens de Europese Commissie niet. Ook stelt de Commissie dat een permanent verbod op het klonen van dieren voor landbouwdoeleinden en de afzet van producten van klonen juridisch niet haalbaar zou zijn.

Hoewel ook ik een verbod op het klonen van dieren voor de landbouw steun, vind ik dat we wel kritische vragen moeten blijven stellen. Niet zozeer om te voorkomen dat innovatie in de dierlijke sectoren stil komt te staan, maar vooral om er voor te zorgen dat onrealistische maatregelen worden ingevoerd die hun doel voorbij streven en die tot meer bureaucratie zullen leiden.

Beheer
WP Admin