Expertblog

2301 x bekeken 7 reacties

Kritisch blijven kijken naar klonen

Afgelopen week sprak ik met mijn collega's over een voorstel van de Europese Commissie over het klonen van dieren voor de landbouw.

De Europese Commissie stelt voor om een richtlijn in te stellen die het klonen van dieren voor landbouwdoeleinden tijdelijk opschort, maar die tegelijkertijd toekomstige toepassing van kloontechnieken niet uitsluit.

Volgens een meerderheid in het Europarlement gaat het voorstel van de Commissie niet ver genoeg. Veel Parlementariërs pleiten daarom voor een permanent verbod of verregaande beperkingen als het gaat om het klonen van dieren, de afzet van hun producten en onderzoek naar nieuwe kloontechnieken.

Het klonen van dieren roept ethische bezwaren op. Ook leiden ernstige lichamelijke afwijkingen en erfelijke ziektes bij gekloonde dieren tot veel kritiek. Verder spelen risico´s voor de volksgezondheid een belangrijke rol. Het is namelijk nog onduidelijk wat de gevolgen van de consumptie van producten van gekloonde dieren en hun nakomelingen op de lange termijn zijn.

Ondanks alle bezwaren ging premier Rutte tijdens een werkbezoek aan China toch in gesprek met een bedrijf dat vijfhonderd varkens per jaar kloont. Hij wil de ontwikkelingen in de wereld blijven volgen. Dat belooft nog wat gezien de onderhandelingen met de Verenigde Staten over TTIP (vrijhandelsakkoord EU-VS). De Amerikanen verkopen namelijk nu al op grote schaal vlees van nakomelingen van klonen.

Om te voorkomen dat Amerikaanse producten van gekloonde dieren op de Europese markt terecht komen, wordt in het Europees Parlement gepleit voor een uitgebreid traceerbaarheidssysteem. Maar hoe realistisch is het om te denken dat je melk van de afstammeling van een gekloonde koe kan onderscheiden van de melk van een niet-gekloonde koe wanneer alle melk samen in één tank terecht komt?

Een tweede punt is de haalbaarheid van een verbod op producten van afstammelingen van gekloonde dieren via etikettering. Is het praktisch en kostentechnisch gezien wel mogelijk en haalbaar om afstammelingen van de derde, vierde en vijfde generatie van klonen via etikettering, zoals voorgesteld door een aantal parlementsleden, te kunnen herleiden? Volgens de Europese Commissie niet. Ook stelt de Commissie dat een permanent verbod op het klonen van dieren voor landbouwdoeleinden en de afzet van producten van klonen juridisch niet haalbaar zou zijn.

Hoewel ook ik een verbod op het klonen van dieren voor de landbouw steun, vind ik dat we wel kritische vragen moeten blijven stellen. Niet zozeer om te voorkomen dat innovatie in de dierlijke sectoren stil komt te staan, maar vooral om er voor te zorgen dat onrealistische maatregelen worden ingevoerd die hun doel voorbij streven en die tot meer bureaucratie zullen leiden.

Laatste reacties

 • agratax2

  Zijn de voor- en nadelen van klonnen al goed in beeld gebracht? Zijn we weer eens iets aan het doen waarvan we geenidee hebben hoe het over pak weg 15 jaar uitpakt, als we tot de ontdekking komen dat verbeteren van de veestappel alleen nog kan via GM en we daarmee voor 100 % afhankelijk zijn geworden van de Multinationale bio tech bedrijven waar we 3 - 4 van hebben en die het snel eens zullen zijn over prijzen en wie wel wie niet mag mee doen aan de voedsel productie.

 • koeboertje

  Wat nu werkelijk het nut van klonen , komen we hier mee als veehouder vooruit ?

  Ik denk dat de bedrijven die deze techniek beheren en ontwikkelen de vruchten plukken .

  Het is veel beter als we in nederland/europa een exclusieve kloonvrije melk kunnen leveren aan de rest van de wereld, net zoals china nu de voorkeur heeft voor nederlandse babymelk.

  En wat als onze afnemers geen melk van gekloonde koeien willen , dan gaat de melkprijs nooit meer omhoog.

 • joannes

  De eeuwige strijd tussen angst voor vernieuwing en verandering en het opportunisme van het leven in het vermeende voordeel te manipuleren! Het is maar waarvoor je kiest! En natuurlijk @agratax2, zijn het de wetenschappers die er het eerste voordeel mee gaan doen, door eigendoms rechten, patenten en regelingen te claimen. Zo worden ook de nieuwste medicijnen ontwikkeld! 

 • agratax2

  @joannes. Misschien weet jij nog de tijd van onze Friese Super stieren die de vaders werden van bijna al onze NRS koeien met als gevolg inteelt problemen. Dit driegt ook bij deze kloon techniek, omdat er door het patent voor de 'fabrikant', deze geen of heel weinig behoefte heeft om nieuwe kruizingen te maken. In ieder geval zal hij niet toestaan dat zijn concurent zijn gepatenteerde genen gebruikt voor verbeterings werkzaamheden van de veestapel, anders dan tegen hoge kosten. Voor iedere boer betekent het dat hij -licentie- moet betalen aan de kloner en die zou zelfs de zuivelindustrie kunnen dwingen om licentie te betalen, omdat zij hun kloonmelk met speciale samensteling (waar of niet waar) gebruikt. Je eigen vaarsen fokken kun je vergeten of je moet alsnog licentie betalen en vermoedelijk aan vader eisen van de kloon licentie houder voldoen.
  Joannes denk in dezen aan de licentie ellende van de GMO's. Denk echt niet dat de heren van Monsanto, e.a. deze techniek promoten om de globale behoefte aan melk te dekken tegen lage kosten. Het gaat de heren alleen om GELD en niet om Honger de Wereld Uit. 

 • joannes

  @agratax2, Zoals de ontdekker/ ontwikkelaar rechten claimt zal de gebruiker met regels de diversiteit afdwingen zodra die zich bedreigd voelt. De GMO´s zijn ook al op de retour net zoals Monsato haar beleid aan het aanpassen is. Ik bekijk het natuurlijk van de positieve kant, de evolutionaire, omdat elke reactie altijd tegen bewegingen uitlokt. In beide moeten we niet te ver gaan, dan houden we het in balans. Met die NRS stieren is wel de basis gelegd voor hoog productieve dieren, die nu weer geselecteerd worden en uit gekruist om de gebreken te verbeteren. 

 • gerjan slingenbergh

  Het lijkt mij dat GMO's meer risico's veroorzaken dan klonen. Hoe hypocriet moet je als CDA'er zijn om het een te promoten en het ander af te wijzen.

 • koestal

  kritisch kijken naar prijzen is beter

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.