Redactieblog

2 reacties

Kleine coöperaties strenger dan FrieslandCampina

"Onder boeren wordt vaak gemopperd op de regelgeving van FrieslandCampina", zegt Hanna. "Dat betreft dan weidegang, controle en duurzaamheid."

"FrieslandCampina zou te veel regels van bovenaf opleggen", vervolgt ze. "Men klaagt over de ambtelijke benadering door de medewerkers. Het bestuur van de coöperatie heeft kennelijk niets in te brengen. De ledenraad wordt afgedaan als een in slaap gesuste groep volgers. Kortom, FrieslandCampina zou ver van de boer staan met ambtelijke figuren die het voor het zeggen hebben."

Hanna zegt dit naar aanleiding van coöperatie DeltaMilk, die weer nieuwe leden aanneemt. Een kleine twintig met gemiddeld 800.000 kilo melk.

De eisen aan deze nieuwe leden zijn niet mals. Met minimaal 400.000 kilo melk kan ook een kleine boer lid worden. Maar dan komt het. Weidegang is vereist. Geen keuze voor de boer dus. Hij heeft maar te voldoen aan de regels van DeltaMilk. Verder moet het bedrijf grondgebonden zijn. Het moet minimaal twee jaar eerste klas melk hebben geleverd en het erf moet er keurig bij liggen. Dat wordt gecontroleerd. Deelname aan het Duurzaamheids- en Dierenwelzijnsprogramma is verplicht.

"DeltaMilk zit daarmee op dezelfde lijn als Cono Beemster en lijkt zelfs nog strenger", zegt Hanna knikkend. "Daarmee is het argument dat FrieslandCampina een coöperatie is die achter een bureau allerlei onzinnige regels bedenkt voorgoed van tafel. Zowel DeltaMilk als Cono zijn kleine coöperaties die dicht bij de leden staan. Het bestuur heeft daar bij de regelgeving een stevige vinger in de pap. Het zijn geen bestuurders op afstand, zoals bij FrieslandCampina, maar direct betrokkenen."

Die boerenbestuurders stellen dus veel strengere regels vast dan FrieslandCampina met het doel een product – kaas - in de markt te zetten dat zich onderscheidt. Cono is daar goed in geslaagd en DeltaMilk lijkt op de goede weg.

Bestuurders van FrieslandCampina kunnen daar nog wat van leren. Net zoals al de critici die commentaar hebben op de wellicht veel te softe regelgeving.

Laatste reacties

  • abtje


    Pure nonsens, de eis dat er alleen leden aangenomen mogen worden met weidegang komt vanhogerhand en niet van de coop of de particulier.

    De NZO en Dijksma hebben dat onderling afgesproken met elkaar. En wie was ook al weer de voorzitter van de NZO???

  • dutch kiwi


    hier in NZ is het ook zo, de kleinste factory ,Tatuanui, is de best betalende over ,t algemeen.Hebben wel alle leveranciers(shareholders) kort bij de fabriek,

Of registreer je om te kunnen reageren.