Commentaar

8 reacties

Covergisting blijft moeizaam verhaal

De biogasbranche heeft jaren steen en been geklaagd over de overheid. Die zou niet genoeg meewerken om de productie van deze duurzame energiebron van de grond te krijgen.

Subsidies waren te laag en het toelatingsbeleid voor covergistingsmateriaal niet ruimhartig genoeg.

Het klinkt hard, maar achteraf mogen we ons gelukkig prijzen dat deze sector beperkt is gebleven tot een overzichtelijke 100 installaties. Want er is nog steeds veel mis. Het rapport van de commissie van deskundigen mestbeleid dat deze week verscheen bevat een lange waslijst van wat er allemaal mis is, en waar het niet goed loopt.

Dat begint met de financiën: er zal altijd geld bij moeten. Dan het 'risicobewustzijn' van de exploitanten en hun medewerkers. Dat is te laag, zowel wat betreft acute gevaren zoals lekkages, als van milieu. Bij maar liefst 30 procent van de controles door de NVWA kwamen niet-toegestane vergistingsmaterialen aan het licht. De ongerustheid van het publiek is dus in zekere zin terecht en dat leidt tot het derde grote probleem: de vergunningverlening.

Gelukkig werkt de branche aan verbetering. Certificering is er een van. Dit is een belangrijke stap op weg naar een beter georganiseerde, betrouwbaarder branche. Maar is het genoeg? Ook het toezicht en de regelgeving kan en moet professioneler. De commissie doet daar hele concrete aanbevelingen voor.

Biogas blijft veelbelovend. Zo is monovergisting een charmante manier om de uitstoot van methaan uit mest tegen te gaan. Maar er moet nog veel verbeteren voor Nederland toe is aan opschaling van deze branche.

Laatste reacties

 • daan1908


  Weer  iemand  die  het  niet  begrijpt .  Zonne - energie  moet  geld  bij ,  wind-energie  moet  geld  bij enz .  Mensen  willen  geen  kern-energie  geen windmolen  , geen  bio-gas  en  ook  al  geen  gas  meer                (zie  Groningen )  o  ja , de  olie   raakt  ook  op   maar  ze  willen  nog  wel  stroom

  Meneer  gaat  ook  even  voorbij  aan  het  feit  dat  elk  land  verplicht  wordt / is  een  percentage  in   andere  energiebronnen  te  investeren .

  In  Duitsland  staan  probleemloos  meer  dan  8000  Bio - gas  installatiesen  waarom  hier  maar  honderd  ?

  Gelukkig  staan  er  een  paar  hele  grote  vergunde  projecten  op  stapel  die  ook  gesteund  worden  door  de   Overheden ,  dan  is  iedereen  hopelijk  weer  tevreden .

 • gjcamps


  In Duitsland staan zoveel biogasinstalaties vanwege de torenhoge subsidies. Wanneer na 20 jaar de afname contracten met prijsgarantie weg zijn verdwijnen de installaties weer. Echt duurzaam is zonneenergie.

 • Zuperboer

  Totdat de goedkope zonnepanelen straks voor veel geld moeten worden opgeruimd! Kon ook wel eens een kater gaan opleveren.

 • gjcamps


  Zonnepanelen gaan langer mee dan een biogas installatie. Ze worden al meer dan 50 jaar gebruikt in de ruimtevaart.

   

   

 • landboer


  Waarom moeten zonnepanelen straks voor veel geld worden opgeruimd? Zit er asbest in?

 • cornelis 22

  Dump de afgedankte zonnepanelen maar weer in de derde wereld doen we met heel veel van onze troep.

 • gjcamps

  Misschien dat daarom de regering zoveel natuur wil creëren. Kunnen we met zijn allen boompjes zagen en hout stoken.

 • niek brabant

  biogas moet je in mijn ogen alleen produceren voor je eigen energie, en niet verkopen want dat brengt niets op. biogas omzetten in stroom voor eigen bedrijf oke maar niet voor de stroommarkt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.