Commentaar

2141 x bekeken 2 reacties

Chronische crisis in de varkenshouderij

Is er iets aan de hand in de varkenssector of is het de gewone varkenscyclus?

De varkenssector staat bekend om de grote schommelingen in inkomen. Die zien we nu ook weer. Vleesvarkenshouders gaan na een enorme dip hopelijk een goed jaar tegemoet. Zeugenhouders hadden het redelijk, maar krijgen nu een moeilijk jaar voor de kiezen.

Na twee financieel mindere jaren, is een lagere solvabiliteit logisch. Varkenshouders hebben fors bijgefinancierd of deposito’s aangesproken. Daarmee ontstaat een inmiddels vertrouwd beeld. Een kwart van hen draait prima en heeft geen centje pijn. De helft van hen heeft moeite om het hoofd boven water te houden en een kwart is op weg naar de uitgang.

Achilleshiel in varkenssector is de afzet
Toch knaagt iets onaangenaams aan de varkenssector. De achilleshiel is de afzet. Hoe zeker is die bulkafzet nog de komende tien jaar? Wat FrieslandCampina is voor de melkveehouderij, had Vion moeten worden voor de varkenshouderij. Dat project lijkt nu definitief mislukt. Met een zwak Vion wordt het steeds moeilijker het maximale uit de markt te halen. Dat voelen vooral varkenshouders die benedengemiddeld presteren. De goede ondernemers vinden hun weg wel naar Duitsland of creëren eigen afzetkanalen en beuren bovengemiddelde prijzen.

Tweede factor is fors lagere waarde voor vastgoed
Een tweede structurele factor is de groeiende leegstand op het platteland, de fors lagere waarde voor het vastgoed. Een bedrijf met eenvoudige loodsen kan nog aantrekkelijk zijn voor andere bestemmingen. Maar als een varkensbedrijf dan toch verkocht moet worden, verdampen in een klap de enorme investeringen in de complexe stallen met kostbare dierenwelzijnsattributen en luchtwassers. Die dienen geen ander doel meer dan sloop. Zo zien stoppende varkenshouders hun oudedagsvoorziening compleet in rook opgaan.

Oplossing is stevig financieel fundament onder het bedrijf
Wat kan de varkenshouder doen om in deze moeilijke tijd toch te overleven? Uiteindelijk komt het dan toch neer op zorgen dat je bedrijfsomvang en technische resultaten fors groter en beter zijn dan gemiddeld. Het wispelturige varkensbedrijf moet rusten op een stevig financieel fundament.

Laatste reacties

  • leftturn

    In de door onszelf gemaakte bedrijfsplannen staat dat we minimaal 8 jaar voor zeer weinig willen werken. Nu dit scenario waarheid wordt gaan we piepen. Prijzen zijn plusminus gewoon gemiddeld.
    Stop met de negativiteit en maak heldere keuzes voor jezelf. Niemand hoeft te werken voor bank of voerboer. De arbeidsmarkt vraagt zelfstandig werkende en denkende mensen.

  • piglet56


    leftturn  wijze  woorden

Of registreer je om te kunnen reageren.