Redactieblog

3178 x bekeken 25 reacties

Beter een goede staatssecretaris dan een slechte minister

"Zo eentje hebben we in jaren niet gehad", neuriet Hanna een liedje van vroeger. Ze heeft het over staatssecretaris Sharon Dijksma, die vorige week het akkoord presenteerde over de grondgebonden melkveehouderij.

"Het maakt niet uit of een staatsecretaris de leiding heeft of een minister", vervolgt ze. "Vergelijk maar eens met haar voorgangers. Waren we blij met minister Gerda Verburg? Ik dacht het niet. Cees Veerman, daarvoor, had een uitstekend verhaal. Hij sprak de taal van de boer. Maar heeft hij veel tot stand gebracht? Ik herinner het me niet."

"Ook later niet", onderbreek ik Hanna. "Hij was commissaris van Rabobank, van 2007 tot 2015, toen die de vernieling in sukkelde. Hij heeft verder tien nevenfuncties en is daarmee nummer 11 op de lijst van 100 met de meeste commissariaten. Een uiterst bekwame man, die voor de boer toch maar weinig heeft bereikt. Hij volgde als minister Hayo Apotheker op, een voorbijganger op het ministerie. Die kwam na Jozias van Aartsen, waarvan ik me ook geen geweldige prestaties herinner."

Dat kun je van Dijksma straks nooit zeggen. Ze heeft zich als PvdA'er ontpopt tot een deskundig en strijdbare staatssecretaris. Dat bleek op de televisie ten ze in Nieuwsuur kritische vragen van Mariëlle Tweebeeke kreeg afgevuurd. Ze stond voor haar besluit en verdedigde de boeren. Je had echt het gevoel dat ze er voor ons was. Ze kwam als winnaar uit de verbale strijd.

Toen ze kwam schreef ik dat het heel slecht voor de boeren was dat de PvdA de baas op landbouw werd. Nu zijn Hanna en ik het roerend eens: een kei van een staatssecretaris.

Zijn er dan geen bezwaren tegen het akkoord? Natuurlijk wel. Het heeft echter als grote voordeel dat geluisterd is naar de boeren én de maatschappij. Wij kunnen er mee vooruit. Alleen intensieve bedrijven moeten even slikken. Verder is het via de staffel best werkzaam.

"Een huzarenstukje", beklemtoont Hanna. "Ze gaat de geschiedenis in als de eerste staatssecretaris van landbouw die het beter deed dan vele ministers. "

Laatste reacties

 • Mozes

  Een conclusie van Vergaderboer en Hanna waar ik mij redelijk in kan vinden. 

 • Eigenmeningmag

  een stas die het idd goed doet voor de koetjes... en ach, ten koste van andere sectoren... duidelijk 

 • Jaap39

  Eens #2, maar dat van die andere sectoren dat kon iedereen 20 jaar geleden ook al wel zien aankomen.

 • Eigenmeningmag

  #3 klopt deels zeker maar dat geldt toch ook voor de koeien ?? Ik ben bang dat ongewild alleen de groten nog over gaan blijven, ook dankzij het beleid van deze stas. Ze is in ieder geval goed in zieltjes winnen en achterom toch haar eigen koers uitzetten en velen zien het niet blijkbaar. Prima, benieuwd naar de mening van vergaderboer over 10 jaar.

 • geen boer

  Prijs de dag niet voor het avond is, maar voorlopig hier ook wel eens met het verhaal. Verburg was het absolute dieptepunt, maar Veerman heeft er inderdaad ook maar weinig van gebakken.

 • schoenmakers1

  heb nog weinig goeds kunnen ondekken aan dijksma, was bleeker ook geen staatsecretaris, nou als ik mocht kiezen was het voor mij niet moeilijk

 • Kippetje

  wat een slap gelul, dat in onderwijs gespecialiseerde verlengstuk van wakker dier ben ik al meer dan zat.

 • ...............

  In het onderwijs heeft ze ook niets klaargemaakt.

 • Kaiser

  De derogatie blunder van de stas vorig jaar is vergaderboer blijkbaar al weer vergeten. 

 • j.verstraten1

  Tsjonge jonge wat een geheugen. Derogatie en bex hebben we aan Veerman te danken hoor. Als Dijksma de kringloopwijzer en kunstmestvervangers er in brussel doorheen weet te krijgen pas dan komt ze op gelijke hoogte.

 • Mozes

  Derogatie hebben ze in andere landen ook en de BEX is er gekomen als aansluiting op de vroegere Minas. 

 • alco1

  Ik blijf erbij dat de ingewikkeldheid de meeste haren doet rijzen.
  Onafhankelijke bodemonderzoeken bieden de oplossing.

 • Kaiser

  Het is me wel duidelijk. Een Stas die goed is voor de melkveehouderij en tegelik  tuinbouw, akkerbouw en intensieve veehouderij op de achtergrond plaatst is bij voorbaat een héééle goeie. Een minister die omwille van tuinbouw, akkerbouw en intensieve veehuderij besluiten neemt die ongunstig voor de melkveehoudeij uitvallen is vervolgens een slechte minister.  

 • cornelis 22

  Vergaderboer is Henk Bleeker vergeten dat was een man die de taal van de boerenspreekt met mevrouw Dijksma heb ik niks die zit bij de meest onbetrouwbare club ooit . Veregeet ook niet de agressie van dit mens tegen de nertsenfokkers.

 • Johnny Hogenkamp

  Ook Laurens Jan Brinkhorst is vergeten, hij volgende Apotheker op en na Brinkhorst kwam Veerman pas aan de beurt.

 • at

  pas op het kan veel slechter dan dijksma kijk naar dan jorgensen landbouwminister van denemarken die wil dat alle boeren biologich worden

 • schoenmakers1

  dijksma niet dan, volgens mijn heb je nooit goed geluisterd naar haar uitspraken

 • Burnetti

  Ben het met Mozes #1 eens. Knappe prestatie van een PVDA'er. Sterke politica, consistent.

 • j.verstraten1

  Mozes 11, en geen enkel land op de schaal van Nederland, en Bex is uniek. Dat was Minas ook wat onder van Aartsen tot stand kwam maar door Brussel weggeveegd. Daarom dankbaar dat Veerman BEX wel in brussel georganiseerd kreeg.

 • PetervanKempen


  Dijksma speelt het spelletje goed  als het gaat om op tijd aan de goede kant te staan in de weidegang discussies en het quotum verhaal. Maar ze is tegelijk spreekbuis voor Wakker Dier en de PvdD , gekant tegen de Dierhouderij.

  Als het gaat over bemoeizucht van de overheid en boertje pesten gaat ze alle records breken. Zie de weer verhoogde boetes van de NMA en de telkens toenemende contoles en nieuwe data honger bij getr ministerie om boeren nog meer onder het vergrootglas te leggen. PvdA , en dus ook Dijksma kan nooit voor boeren zijn na alles wat uit die hoek aan vuilspuiterij en onwaarheden is geventileerd over de moderne boer versus haar  natuur 'beleid'.

  Dijksma , en haar PvdA heeft duidelijk voor Neptuurbeheerders gekozen en ziet boeren eromheen als zondebokken die overal van beticht worden en overal in belemmerd worden.

 • koestal

  Veerman was eerst minister van Landbouw,daarna was hij voorzitter van Natuurmonumenten,dat is een draai van 180 graden,niet te filmen !

 • landboer


  Juist koestal , dat kan ik slecht vergeten! Voor mij was Bleeker het toppunt en Brinkhorst het absolute dieptepunt!

 • alco1

  Veel mensen vergeten dat leiders niet bovenaanstaan vanwege hun kennis over de materie.
  Maar ervoor gestudeerd hebben om zaken te managen.
  We gaan ook steeds naar de stembus voor verkiezingen, echter helaas blijft de groep waarvan een minister of staatssecretaris de woordvoerder is gewoon op hun pluche zitten.
  Daarnaast moet ook salaris van ministers e.d. drastisch omhoog.
  Mensen met kennis kunnen elders veel meer verdienen.
  Zie de discussie over de top van de banken.
  Er zijn personen die eigenlijk nog meer moeten verdienen.
  Zie de salarissen in de voetballerij.
  Veel te hoog volgens iedereen en ook in mijn gedachte, echter is dat de onvoorkoombare 'marktwaarde'.
  Zo is het ook bij de banken, de marktwaarde moet bepalend zijn.
  Sommigen zullen qua marktwaarde nog meer moeten verdienen, maar ook zeer velen veel minder. Het eikele punt daar is het elkaar toeschuiven en dat moet voor het voetlicht gebracht worden en misstanden rigoreus aangepakt worden.

 • ohzo

  Alco, als ministers worden aangenomen om te managen, moeten ze toch minimaal een MBA van Harvard, Oxford of zoiets hebben. Ook dat heeft men niet.. Ik heb er persoonlijk niets op tegen om ministers een % van de omzet van BV Nederland te geven.

 • PetervanKempen


  Maar dan wel leveren en niet verstoppertje spelen.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.