AlgemeenOpinie

Beter een goede staatssecretaris dan een slechte minister

“Zo eentje hebben we in jaren niet gehad”, neuriet Hanna een liedje van vroeger. Ze heeft het over staatssecretaris Sharon Dijksma, die vorige week het akkoord presenteerde over de grondgebonden melkveehouderij.

“Het maakt niet uit of een staatsecretaris de leiding heeft of een minister”, vervolgt ze. “Vergelijk maar eens met haar voorgangers. Waren we blij met minister Gerda Verburg? Ik dacht het niet. Cees Veerman, daarvoor, had een uitstekend verhaal. Hij sprak de taal van de boer. Maar heeft hij veel tot stand gebracht? Ik herinner het me niet.”

“Ook later niet”, onderbreek ik Hanna. “Hij was commissaris van Rabobank, van 2007 tot 2015, toen die de vernieling in sukkelde. Hij heeft verder tien nevenfuncties en is daarmee nummer 11 op de lijst van 100 met de meeste commissariaten. Een uiterst bekwame man, die voor de boer toch maar weinig heeft bereikt. Hij volgde als minister Hayo Apotheker op, een voorbijganger op het ministerie. Die kwam na Jozias van Aartsen, waarvan ik me ook geen geweldige prestaties herinner.”

Dat kun je van Dijksma straks nooit zeggen. Ze heeft zich als PvdA’er ontpopt tot een deskundig en strijdbare staatssecretaris. Dat bleek op de televisie ten ze in Nieuwsuur kritische vragen van Mariëlle Tweebeeke kreeg afgevuurd. Ze stond voor haar besluit en verdedigde de boeren. Je had echt het gevoel dat ze er voor ons was. Ze kwam als winnaar uit de verbale strijd.

Toen ze kwam schreef ik dat het heel slecht voor de boeren was dat de PvdA de baas op landbouw werd. Nu zijn Hanna en ik het roerend eens: een kei van een staatssecretaris.

Zijn er dan geen bezwaren tegen het akkoord? Natuurlijk wel. Het heeft echter als grote voordeel dat geluisterd is naar de boeren én de maatschappij. Wij kunnen er mee vooruit. Alleen intensieve bedrijven moeten even slikken. Verder is het via de staffel best werkzaam.

“Een huzarenstukje”, beklemtoont Hanna. “Ze gaat de geschiedenis in als de eerste staatssecretaris van landbouw die het beter deed dan vele ministers. “

Beheer
WP Admin