Commentaar

4 reacties

Accountants tonen ballen in dierrechtdebat

Staatssecretaris Sharon Dijksma kan in één pennenstreek de gang naar de rechter overbodig maken. Haar Programma Aanpak Stikstof (PAS) verschaft duidelijkheid over afschaffing van ammoniakrechten. Veehouders, en in plaats van hen de accountants, kunnen de rechten dan als afschrijvingspost (blijven) opvoeren. De brief over PAS laat echter lang op zich wachten. Voor dierrechten geldt een ongeschreven afspraak dat deze in 2018 verdwijnen. Ook dit zou Dijksma schriftelijk kunnen bevestigen.

Veel tijd hebben varkens- en pluimveehouders niet. Zij moeten hun belastingformulier over 2014 invullen. De fiscus heeft in de Landbouwnormen aangegeven dat deze dier- en ammoniakrechten niet als afschrijvingspost mogen worden opgevoerd. Opmerkelijk: tot en met 2013 waren deze nog wel aftrekbaar. Maar volgens de Belastingdienst zijn de rechten niet eindig, en dus hoeft er niet op te worden afgeschreven.

Vijf grote accountantskantoren doen het toch, melden zij. Als de fiscus dwarsligt, volgt een gang naar de rechter, kondigen Abab, Countus, Flynth, Alfa en Accon/Avm aan. Het is een opmerkelijke stap. De vijf kantoren trekken gezamenlijk op in een rol als belangenbehartiger. Politieke druk op het departement en Tweede Kamer, onder andere door LTO Nederland en varkensvakbond NVV, hebben tot nu toe geen effect gesorteerd.

En het gaat wel degelijk ergens om. Alleen al in 2013 is voor €32,5 miljoen aan varkensrechten en €39,5 miljoen voor pluimveerechten betaald. De sector heeft eigenlijk geen andere keuze. De accountants laten hun ballen zien.

Laatste reacties

 • tikka


  Accountants tonen ballen? Ze lokken gewoon een rechtzaak uit meer niet, Als ze de rechtzaak verliezen betaalt de boer zowel de belasting alsook de factuur van de accountant.

  Overigens ben ik het er mee eens dat de rechten afschrijfbaar blijven.

 • cornelis 22

  Hier is geen rechtzaak over nodig zaken die niet meer bestaan hoef je niet op de balans te zetten , gewoon zelf een bezwaar bij de inspecteur maken heb je geen dure dikdoenerige acountant voor nodig.

 • Jan van het Zand

  Accountants hebben in het verleden ook rechtzaken verloren. Ze zijn zelfs ooit beboet. 
  Juichen is daarom te vroeg.

 • koestal

  Het is niet meer dan een solidariteits verklaring aan de boeren,verder haalt het niks uit. Durft een RA -accountant er ook een handtekening onder te zetten ? Dan heeft ie wel lef.

Of registreer je om te kunnen reageren.