Redactieblog

979 x bekeken 1 reactie

Voordelen belastingplan nog ongewis

"We gaan in het belastingplan belastingen vereenvoudigen en lager maken. Dan gaan we toch niet nu een sector zitten treiteren door daar de belastingen te verhogen? Er is niemand die dat van plan is." Een letterlijk citaat van minister-president Mark Rutte, gedaan na afloop van de dag van LTO Noord in Apeldoorn, nu ruim twee weken geleden.

Kennelijk had de premier toen nog geen kennis genomen van de Landelijke Landbouwnormen 2014, waarin opeens de afschrijving van varkens- en pluimveerechten niet meer wordt geaccepteerd.

In de Landbouwnormen worden afspraken vastgelegd tussen de Belastingdienst en de agrarisch fiscalisten. Als de Belastingdienst en de specialisten het niet eens worden, vermeldt de Belastingdienst hoe ze een bepaalde situatie aanvliegt. Tot en met de aangifte over 2013 waren varkens- en pluimveerechten nog aftrekbaar. Nu is daarover geen akkoord bereikt en zegt de Belastingdienst eenzijdig dat dierrechten niet meer kunnen worden afgeschreven.

Terecht dat daarover ongenoegen ontstaat. Met de koerswijziging van de fiscus wordt de veehouderij opeens een forse aftrekpost uit handen geslagen. Er zijn ongetwijfeld fiscaalrechtelijke argumenten die de opstelling van de fiscus rechtvaardigen. Het draagt echter niet bij aan het imago van politici als ze in verkiezingstijd goede sier te maken met een nog niet bestaand belastingplan, terwijl ze tegelijkertijd bestaande fiscale voorzieningen schrappen. Laten we ons niet blij maken met een belastingplan dat we niet kennen, terwijl tegelijk aftrekposten worden geschrapt.

Eén reactie

  • j.verstraten1

    Lagere belastingen verdwijnen als sneeuw voor de zon sinds landbouw onderdeel is geworden van el&i.

Of registreer je om te kunnen reageren.