2424 x bekeken 6 reacties

'Vechten tegen een veelkoppig Brussels monster'

In Brussel is de Europese Commissie gestart met een project om het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te versimpelen.

Het lijkt er soms wel op dat de bureaucraten door de bomen het bos niet meer zien en voor zichzélf bezig zijn met versimpelen. Voor de boeren is dit voorlopig domweg een regelrechte ramp. In minder dan een maand moeten wij de Gecombineerde Opgave invullen, maar de invulling van de vergroening is nog steeds onduidelijk. Dit is natuurlijk volstrekt onacceptabel. Vorig jaar heb ik de Europese Commissaris Phil Hogan al opgeroepen de vergroening in het GLB een jaar uit te stellen.

Nederland is een gidsland in Europa, wij hebben al enorme stappen gezet in bijvoorbeeld mestbenutting, dierenwelzijn en luchtkwaliteit. Per kilo agrarisch product is de milieu-impact in Nederland het laagst. Laat ons hiervoor beloond worden! Dat zou moeten kunnen door onze kwaliteitscertificaten, zoals het IKB, VVAK en Focus Planet, mee te laten tellen voor vergroening. Het tegenovergestelde is het geval. Omdat in Nederland elke vierkante centimeter landbouwgrond telt, is de grondgebonden vergroening nergens in Europa zo duur als bij ons.

De nieuwe Commissaris voor Landbouw is in tegenstelling tot zijn voorganger gelukkig een stuk pragmatischer en hij denkt mee. Hij heeft aangegeven de wetgeving niet uit te kunnen stellen, maar wil wel coulant omgaan met de invulling ervan. Dit moet hij duidelijker communiceren naar de instanties in Nederland die het GLB uitvoeren. Hier zet ik mij voor in, maar ik wil verder gaan. Samen met mijn collega's in de landbouwcommissie ga ik Phil Hogan aanschrijven en doe hem acht concrete voorstellen voor versimpeling van het GLB.

Als de regels onduidelijk zijn moeten we meer ruimte en tijd krijgen om de vergroening in te vullen. Wij moeten inzetten op oplossingen, in plaats van ondernemers in de weg zitten. Nederlandse boeren doen al jaren hun best, volgens mij is nu de Europese Commissie aan zet om over de brug te komen.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  zoals gewoonlijk zal het in nederland niet soepeler zijn als in de rest van europa, dit wil dijksma met haar ambtenaren niet

 • Jan-Zonderland

  Eerst moest alles duurzaam, een begrip waar nog nooit iemand een exacte definitie van heeft kunnen geven en nu moet alles vergroend worden. Hoeveel groener kun je een veld aardappels of bieten of een stuk grasland maken ????? Wat een ambtenarengdoe.

 • agratax2

  Jan-Zonderland wees blij dat de Oceaan bent over gestoken. Heb je geen Europese bureaucratie. Naar ik hoop ook geen andere vorm van bureaucratie die leidt tot gefrustreerde boeren.

 • joannes

  Prima Jan dat je voor je kiezers opkomt want zoals het nu lijkt gedragen Politicy, Banken, en niet te vergeten het NVWA, zich als de bouwmeesters in ¨Babel¨ door Louis Couperus uitgegeven 1901 Hier een citaat:
  Cyrus krijgt de kans om zich 'schatrijk' te ranselen. Een opzichter die ziet dat Cyrus geen bouwmeester maar ook geen slaaf is zegt 'broeder... Als ze niet werken willen, aan de luchtbrug, kan je ze immers martelen ook, ze honger laten lijden, ze neêrtrappen, ze neêrtrappen. Je kunt met ze doen wat je wilt. Je kunt ze laten zweeten, tot ze dood zijn. Duizend droppelen zweet zijn een halve darius. Ransel ze, laat ze zweeten...'.

 • Ishtar


  Betere titel is, populistisch VVD bedonderd wederom de boeren achterban, maar wil boeren wel als stemvee.......

  Hoeveel varkenshouders zullen er op de VVD gestemt hebben?
  Wist de varkens sector als dat ze als eerste wisselgeld gebruikt zijn met USA onderhandelingen, en er geen toekomt is voor de varkenssector in NL?
  Hoe gaat de VVD dat uitleggen?
  VVD DE liberale oprechte partij voor boeren en hun sector......

  Lilianne Ploumen verteld op in volgende video <a title='https://vimeo.com/123364933' href='https://vimeo.com/123364933'>https://vimeo.com/123364933</a> ===>
  Minister Ploumen : ' Nederlandse varkens sector wordt een van de verliezers van #TTIP. ' <===

 • Ishtar

  Of titel, het veelkoppig VVD 'monster'

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.