Boerenblog

33 reactieslaatste update:3 apr 2015

Studiereis Oekraïne

Naar aanleiding van mijn vorige blog kreeg ik meer aanmeldingen voor een studiereis dan verwacht.

Daarom gaan we van 22 tot 27 juni 2015 een studiereis organiseren voor iedereen die de mogelijkheden in Oekraïne eens met eigen ogen wil zien. Ik was om heel eerlijk te zijn wel een beetje verbaasd over de grote interesse. Aan de andere kant ook weer niet; ik ben weer een paar weken in Nederland en dan word je weer met de neus op de feiten gedrukt, met als hoogtepunt twee zetels voor de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer (dat zouden er vertaald naar de Tweede Kamer vijf zijn). Dan weet je wel waar het naartoe gaat, nog meer ellende voor hardwerkende ondernemers in de landbouw.

Mijn oom zei altijd dat je prima kunt boeren in Nederland als je maar niet de Oogst en de Boerderij leest met alle nieuwe regels en pesterijen. Hij heeft wel gelijk, maar aan het eind van de rit ontkom je er niet aan. Zonder de benodigde vergunningen blijf je geen boer. Zeker niet als de Partij voor de Dieren, gesteund door Groenlinks, SP en Wilders, gaat proberen de landbouw langzaam maar zeker weg te pesten op basis van twijfelachtige onderzoeken.

Neem de bouwstop die SP, Groenlinks en Partij voor de Dieren willen gebaseerd op een vaag onderzoekje naar longziekten. Ook het verbod op het gebruik van insecticiden lijkt gebaseerd op een vaag onderzoek, maar is wel aanleiding om het spelletje boertje pesten een impuls te geven.

Het mooiste verhaal is toch wel dat de Raad van State de telecombedrijven verbiedt gegevens te bewaren, want dat gaat ten koste van de privacy van criminelen. Maar boeren worden wel verplicht precies op te geven op een luchtfoto waar welke dieren worden gehouden. Hoezo privacy? Ja, voor criminelen geld er privacy met name dankzij D66, maar niet voor hard werkende boeren en andere ondernemers.

Over andere grappen die ik de afgelopen tijd heb gezien bij boeren waar onnodig dieren in beslag werden genomen en vernietigd of geslacht maar te zwijgen. Allemaal erg twijfelachtig voor een land dat zich laat voorstaan op een rechtstaat en dierenwelzijn. Ja, je kunt naar de rechter en dan krijg je na drie jaar gelijk, maar ondertussen is je bedrijf financieel uitgemergeld en is de lol van het boeren er helemaal af.

Is het in Oekraïne veel beter? Twee jaar geleden zou ik gezegd hebben van niet. Of je nu door de hond of de kat gebeten wordt, maakt niet uit. Maar nu worden er grote stappen gezet richting de EU en worden bureaucratie en de bijbehorende corruptie aangepakt. Twee weken geleden hebben we de viceminister en de minister van landbouw van de Oekraïne in Nederland gesproken. De ambitie om de bureaucratie aan te pakken druipt eraf en in de praktijk zien we nu al resultaten, zoals het afschaffen van de licentie om rundersperma te mogen verkopen. Ook zien we dat de internationale donoren langzaam maar zeker instappen, onder andere Horizon2020, het research en development-programma van de EU, is nu ook open voor Oekraïne. USAID heeft de eerste projecten voor financiering in behandeling genomen en ook Nederland stimuleert Nederlandse bedrijven om zaken te gaan doen in Oekraïne.

Wij hebben met een groep bedrijven een PIB-project toegezegd gekregen in de foodprocessing technologie. Ook deze missie naar Oekraïne is aangemeld op de site internationaal ondernemen. Dat betekent dat deelnemers in aanmerking komen voor een missievoucher zodat een groot deel van de kosten vergoed worden door RVO.nl.

Al met al is het duidelijk voor mij dat de pesterijen in Nederland alleen maar toenemen en dat de ruimte voor hardwerkende ondernemers in Oekraïne met de dag toeneemt. Wanneer het juiste moment is om in te stappen is de vraag, net zoals wanneer je in Nederland moet uitstappen. Mijn broer en ouders zijn vijftien jaar geleden al naar Canada gegaan en ik ben in het weekend nog even wezen kijken in Diepenheim. Dan zie ik wel dat ze meer dan 100 procent gelijk hadden. De goede gronden die we toen hadden, zijn nu dankzij de dieren, natuur en milieuvrienden veranderd in een grote woestenij. Dan heb ik toch liever mooie landbouwgronden met supermogelijkheden om goede gewassen te telen en die zijn in Oekraïne in grote hoeveelheden beschikbaar.

Foto

 • <p>Diepenheim</p>

  Diepenheim

Laatste reacties

 • alco1

  De pesterijen en natuur ontwikkelingen komen Nederland komt nog niemand aan de portemonee. In veel andere landen is dit wel anders.

 • agratax2

  Rene wat je nu schrijft over de Oekraine, hebben we ook gedacht en gezegd over Rusland toen Poetin nog zijn ware gezicht nog niet liet zien. Ik kan alleen maar hopen, dat Kiev bij macht is de bureaucratie af te breken. Het is Europa niet gelukt ondanks alle goede beloften van politiek geschied het tegen over gestelde.  De Russische maar ook EU bureaucratie is nog nooit zo machtig geweest ondanks alle mogelijke democratisering en inspraak wetgeving.Bureaucratie is een macht in de macht, die zich niet laat uitroeien of ringeloren. Regelgeving verminderen betekent in de praktijk nieuwe regels toevoegen om daarmee de vorige buitenwerking te stellen en daarop controle uit oefenen. Zal in Kiev niet anders gaan er bestaan geen mensen die hun eigen 'nuttige' werk omzeep helpen om daarna als onbelangrijk burger door het leven te gaan.

 • farmer135

  nou alco, ik kan je wel vertellen dat al die regels en controles hier veel geld kosten

 • ohzo

  Ik ben het eens met Agratax. Ik zou eerst maar popcorn kopen en kijken hoe die grappen met Kolomoisky en Poroshenko aflopen. Of je wilt een beetje sensatie, dan kun je een ticket naar Kyiv kopen.

 • somporn

  Probleem in NL is dat het gezonde verstand is vergaan en de waan van de dag regeert.Mensen denken niet meer normaal na,maar lopen als kudde dieren achter groeperingen aan om er maar bij te horen.Ze zien een paar teksten op hun mobieltje of facebook pagina en nemen dat aan voor de waarheid zonder zich ergens eens echt in te verdiepen.De landbouw is in NL de grootste spaarpot van Den Haag en toch probeert men dit om zeep te helpen.
  Hoe kan men alle mensen voeden die van de landbouw afhankelijk zijn
  (die hun uitkering of salaris via Den Haag krijgen)

 • veldzicht

  Triest land dat Nederland,de grootste schreeuwers  die het minst hebben gepresteerd hebben het voor het zeggen,als in Amsterdam het CDA 3% stemmen krijgt  en de PvdD 6% dan weet je wat je te wachten staat ,
  Hoe moet je je er tegen verweren? die op geld beluste ,milieu en natuur verpestende  bioindustrie boeren verliezen het toch altijd van die arme diertjes,
  de stadsmens kan je alles wijs maken.

 • markt

  zouden de Partij v/d Dieren/SP en GroenLinks ook pleiten voor meer veehouderijbedrijven als blijkt dat de mensen die in de buurt van deze bedrijven in het buitengebied wonen gemiddeld gezonder zijn in vergelijking met bv stadsbewoners (het zou mij namelijk niets verbazen dat dit zo is)

 • alco1

  @Farmer. Ik hoop dat je begrijpt dat ik de mensen die pesten en steeds maar meer natuur willen bedoel met, dat ze het nog niet aan hun portomonee merken

 • meter

  Lijkt me niet het goede moment voor een promotie van de Ukraine als emigratieland als je het mij vraagt. Het volk is zo verdeeld als het maar zijn kan en de Russen maken er de dienst uit. Zolang vliegtuigen nog een blokje om vliegen denk ik niet dat het verstandig is om je daar als Nederlander te gaan vestigen. Of je moet je leven goed beu zijn natuurlijk. 

 • Fermer

  Er zijn daar in de Oekraine natuurlijk wel volop kansen voor de jongeren die hier gisteren klaagden dat er in Nl. geen ruimte voor hun was om te beginnen in de landbouw. Veel 'schoon' land, weinig beginkapitaal vereist, geen concurentie van boeren die slechts intensief willen werken, niet de verguisde Nederlandse fanatieke landbouwmentaliteit, niet het eeuwige 'moeten'. 
  Kortom, een uitgelezen kans voor onze jonge ondernemers om een arm land te helpen opbouwen met de Nederlandse kennis van de nieuwe, duurzame landbouw. En heel misschien kunnen dan ook nog wel enkele van die jonge politici in de dop meegaan om hen daar ook de beginselen van de westerse democratie bij te brengen, ik denk dat die daar ook zeer welkom zijn.

 • ohzo

  Weinig begin kapitaal in Ukraine??? Je moet alles in de knip hebben, omdat rente% ongeveer 25% is nu..

 • christof conings

  Rene 
  Ik vind je verhaal toch een beetje te goedgelovig . Corruptie bestrijden , bel me maar eens kan je een net verhaaltje vertellen wat ik meemaak nadat we mekaar ontmoet hebben . Momenteel is het slechter dan onder Yanu . Niet dat ik voorstander van hem ben maar wat gaat de rel Porosjenko /Kolomoisky geven straks staat Dnepro ook in brand . Lokaal bij mij halen de criminelen ook de bovenhand . Moet nu zelfs gaan strijden om de geregistreerde contracten erkend te krijgen terwijl ik er al 5 jaar op werk en betaal . En het is nog maar de vraag of het een succes gaat worden . Contracten worden niet nagekomen weer een strijd die je niet wil om je meststoffen te krijgen . Kan nog wel even doorgaan als je wil sinds een maand is het gewoon alle hens aan dek om niet verpulverd te worden . 

 • ACB

  Mijn opa zou zeggen , er zou weer eens oorlog uit moeten breken, dan pas gaat mijn de nederlandndse landbouw waarderen.  En zingen ze wel een toontje lager.

 • ohzo

  Wees maar voorzichtig Christof. Ik hen nog verhaaltjes hoe dat eraan toe is gegaan na het uiteen vallen van USSR in Ukraine..
  Ik heb nogal wat info over wat er staat te gebeuren, uit bronnen die een en ander weten..

 • flyinghollander

  Ohzo ben wel benieuwd?

 • christof conings

  Ohzo dat moet je dan ook delen en niet alleen opwerpen . 

 • gjcamps


  Ja Ohzo, en dan ging het niet meer om geld of vergunningen, contracten maar om veel belangrijkere zaken. Het is er niet voor niets burgeroorlog tussen clans.

 • Arianus

  Als het inderdaad allemaal de goede kant op gaat in Ukraine ga ik er vanuit dat dhr. Kremers inmiddels zelf al flink aan het investeren is in Ukraine. Met zijn jarenlange ervaring in die landen is hij de aangewezen persoon om in de Ukraine een boerderij op te starten en grof geld te verdienen. 
  Gouden bergen. 
  Ik kan u vertellen dat het op dit moment in de Ukraine vele malen erger is dan het eerder was. Laten we niet vergeten dat iedereen in de regering in Ukraine nog steeds een dubbele agenda heeft, alsmede de huidige president. Wellicht is het alleen nog maar erger geworden dan voorheen. 

  Ik hoop dat de heren in Brussel dit ook in gaan zien en hoop dat ze niet (nog meer) belasting geld gaan verbranden in Ukraine. 

  Rene, als het allemaal zo geweldig is in Ukraine zou ik eens het goede voorbeeld geven en zelf gaan investeren in plaats van anderen te vertellen dat het nu het juiste moment is. 

 • ed12345


  Ik heb niet de indruk dat de plannen van Poutin met de oekraine al volledig uit gevoerd zijn  Ik zou me in ieder geval effe koest houden

 • gjcamps


  Een gesubsidieeerde studiereis is altijd goed om ideen en ervaringen op te doen. hoe de vork echt in de steel zit zul je niet zien, dan zul je toch echt langer in het land moeten wonen/werken.

 • ohzo

  Ik heb dat al eens gezegd, maar ik word niet altijd geloofd.
  Vooruit dan maar: wat er nu gaande is, is een komplete herverdeling van de assets, die Ukraine heeft. Kolomoisky heeft een meerderheid belang in Privat bank. Deze bank heeft menig farmer het leven moeilijk gemaakt om zo de assets van de boeren en toeleveranciers/afnemers over te nemen. Een offer you can't refuse.. Deze beste man heeft miljarden verloren door uit Ukrnaft geschopt te zijn. Dit wordt heus wel gecompenseerd. Een grote mogelijkheid is het toe eigenen van landbouwgronden. Een ander misschien nog groter probleem gaat worden, de enorme hoeveelheden wapens die in prive handen zijn. Ik hoor van verschillende kanten dat, net zoals de 90  jaren clans in vorming zijn, die met wapens en de verkregen oorlogservaring gebieden verdelen en beschermen. Italiaanse Comorra is er niets bij. Vergeet ook niet dat er een mobilisatie is voor het leger; 250.000 man. Ik hoop dat ik er vreselijk naast zit, denk het nier

 • ohzo

  @ gjcamps, inderdaad. Niet een landje waar je nu zaken moet gaan doen. Kolomoisky, samen met zijn adjudant in Kharkov, vormen samen de spil en de financierders van het Ukr leger. Ik heb in February al geopperd dat EU totaal van de pot gerukt is om met dat soort lui zaken te doen. Happy are the ignorant. En wat denkt men dat er nu gebeurt, nadat Kolomoisky uit het gouverneurs amt is geschopt? Wie denk je dat het leger loyaal aan is? Een goede Ukr vriend van mij opperde: let's buy popcorn and watch the show..

 • erikdevries

  valt wel mee hoor in de oekraine waar jullie het over hebben. Lijkt allemaal erger dan het is
  In 14 jaar met paar duizend euro van 300 naar 9000 varkens gesloten en van 30 ha naar 3000 en bedrijf flink opgeknapt en opslagen lootsen neer gezet. Wonderbaar

  Sleutel woord altijd stap vooruit denken, bereid tot kompromissen als dat nodig is, diplomatiek zijn en nooit het onderste uit de kan willen. 

 • marco-vdb

  Het feest is begonnen. De koek wordt weer herverdeeld. De een z'n dood, de ander z'n brood. De Amerikanen hun zin omdat de relatie Rusland -Duitslandnaar de klote is, wat toch het hoofsdoel van de zoveelste Oranje revolutie was; de Oligargen die aan nu de macht zijn, blij dat ze aan de oorlog goed verdienen en de activa van de Janukovich clan mogen herverdelen. Zelfs Putin blij met een 90% populariteitsindex in het binnenland. Iedereen gelukkig. Behalve die miljoenen Oekrainers die hun baan, spaargeld en pensioen kwijt zijn, de miljoenen die hun huis kwijt zijn en de duizenden die hun leven kwijt zijn. Het kan niet lang duren voordat de volgende revolutie begint. Dan is die vriend van Rene zijn baan als minister van landbouw ook weer kwijt. Ik ben blij dat ik in een stabiel land als Rusland boer.

 • marco-vdb

  'De ambitie om de bureaucratie aan te pakken druipt eraf en in de praktijk zien we nu al resultaten'  Hebben ze de eigen zakken al gevuld, met een mooie nieuwe Benz of BMW als resultaat? Want dat is toch het doel van elke politikus in Oekraine! Laat je toch niet opnaaien, man. 

 • ohzo

  Dat is goed gedaan Erik. Ik ken ook verhalen waar de buitenlanders huid en haar verloren hebben. We zijn samen met investeerders uit die rotzooi gestapt. Ik heb er 5 jaar gewoond en niet in Kyiv. Vaak zat met minister van landbouw om tafel gezeten of met een of ander gouverneurtje. Een week later wordt de bende opgepakt door SBU, onder duistere voorwendselen. Een gewaarschuwd man telt voor 5. 

 • ed12345


  Ik vind het commentaar van de mensen met ervaring ter plaatse enorm intressant prachtig van die mensen hun ervaring te lezen

 • bankivahoen


  Kan iemand hier vertellen hoe het inmiddels met Avangardco gaat sinds de annextie vorig jaar ? Wie heeft er nu de leiding op dat immense pluimvee concern?

 • ohzo

  Nog steeds Bakhmatyuk. Duurt nog wel even voordat een en ander is uitgepuzzeled. Als het al van handen verandert zullen de mannen van Cherkizovo wel wat doen.

 • gjcamps

  ik voorspel dat we binnenkort toch een novorossia krijgen. Of klein ukraine met kiev, lviv en chercassy. Kolomoisky heeft ruzie en gaat zijn leger niet ontmantelen. Dat betekend Dnipropetrovs'k en Charkov sluiten zich aan bij de rebellen. De odessa clan wacht gewoon af, maar sluit zich bij de winnaars aan. Veel van joodse komaf net als Kolomoisky. Als onschuldige eigen burgers vermoord worden ben je als buitenlander er niet beter aan toe.

 • gjcamps


  Ramptoerisme?

 • agratax2

  Rene heeft goede hoop ja beloofd ons bijna dat de bureuacratie in Kiev en andere steden van Oekraine binnen afzienbare tijd wordt afgebroken. Waarom zou dat gebeuren? Hoe lang belovewn de Haagse en Brusselse politicie ons 'Na de verkieizngen gaan we de bureaucratie te lijf, verminderen'. Wat is er de laatste 10 jaar van terecht gekomen NIETS. Als wij al niet bij machte zijn om met ons democratisch bestel, waar alle partijen de bureaucratie zeggen te willen inperken de groei van de bureaucratie niet eens kunnen stoppen. Dan denken, dat een van ouds centraal geleid land dit systeem even over hoop haalt en afbreekt binnen nu en zeg 5 jaar? Utopisch denken. Bureaucraten laten hun macht niet varen, ze zullen de regels laten groeien en daarmee hun kantoren en salarissen vergroten. 

 • Demeter Griend

  Hoe veilig is het in de Oekraine zonder regels ?
  Is het luchtruim nu wel veilig of zijn we nu echt met zijn alleen vergeten hoeveel verdriet heel veel gezinnen hebben, doordat hun dierbaren willens en wetens ( zonder respect voor regels ) zijn neergehaald.
  Oosblok praat me er niet van.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.