Redactieblog

37 reacties

Radar is boos

Een boze brief van tv-programma Radar over mijn blog van 3 maart. De juridische afdeling van de omroep Tros maant mij tot nederigheid en wil een correctie. Jurist A. van Tricht valt over de kritische noot richting het programma en presentatrice Hertsenberg. Ze vindt dat er onjuistheden in staan.

Dat is ook zo. Ik heb Ferdy Roet van de Stichting Loterijverlies een advocaat genoemd, maar het is volgens Van Tricht een jurist. Akkoord, ik lig er niet wakker van – je hebt goede juristen en slechte advocaten en andersom - maar de tere zieltjes van Radar kennelijk wel.

Dan komt er in de brief een hele verhandeling over alle rechtszaken plus de procedures bij de Raad van de journalistiek. Die waren niet alle bestemd voor Radar, maar eveneens voor het programma Opgelicht. Ook dat presenteert mevrouw Hertsenberg. Zij is overal dus wel bij betrokken.

Deze gegevens werden bekend door een conflict tussen Loterijverlies en Radar. Daarover publiceerde Gerard Reijn, onderzoeksjournalist bij de Volkskrant. Het werd een artikel met citaten van jurist Ferdy Roet.

Ik las het artikel via Google en heb een aantal gegevens gebruikt voor mijn blog. Tenslotte is de Volkskrant een kwaliteitskrant en de heer Reijn schrijft verantwoorde stukken. Ik verwijs Radar graag naar hen voor de bevrediging van hun gevoel met onjuiste argumenten bejegend te zijn. Overigens had ik natuurlijk beter direct de Volkskrant als bron kunnen noemen.

Wat voor gevoel heb ik nu bij deze boze brief? Een slecht gevoel. Radar, die velen en vooral ook de boeren constant met halve waarheden in de verkeerde hoek zet, is boos als er kritiek komt op hun eigen handelswijze. Dat is komisch en tegelijk om te huilen. Als ik mijn blog herlees, valt die in het niet bij alle ellende die door Radar op de televisie over onze sector wordt uitgestort.

En dan zwijg ik nog over de dwarsverbanden die presentatrice Hertsenberg heeft met actiegroepen en partijen. Haar man, Niko Koffeman, is Eerste Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. Het contact met Marianne Thieme is intensief. Met de man van Thieme, Jaap Korteweg, bedacht hij het concept van "De Vegetarische Slager".

Is het nog een vraag waar haar weerzin tegen de landbouwsector vandaan komt? Bovendien is ze overtuigd vegetariër. Sinds 2009 heeft ze belang bij een eigen website over vegetarisch eten. Ze beantwoord vragen in de sfeer van 'lieve Antoinette'. Objectiviteit kun je van haar en dus van Radar niet verwachten. Dat mag allemaal, maar beef dan niet bij een beetje kritiek uit die sector.

Heb ik spijt? Nee. Alleen verbaas ik mij over de kleine geesten bij Tros Radar als ze gekieteld worden. En dat, terwijl ze zelf niet anders en zelfs veel ergere dingen doen. Net een ondeugend kind dat begint te schreeuwen als een speenvarken als ze lichtelijk wordt bestraft.

Lees ook de blog van Vergaderboer van 3 maart: Tros Radar aanpakken

Laatste reacties

 • alco1

  Het was ook al mijn eerste reactie in 'Tros radar aanpakken'.
  Door het jarenlange onbelemmerd de veehouderij te kunnen bekritiseren hebben ze het gedrag gekregen van een verwent kind, welke geen tegenspraak meer kan dulden.

 • cornelis 22

  Dit is typisch voor de hele journalistiek. Ooit wel eens met een journalist contact opgenomen over een onjuistheid in een artikel ? U krijgt meten een grote bek  van hier to Tokyo. Dat volk vindt zichzelf, zogenaamd als hoeder van het vrije woord boven alles en iedereen verheven. En dit geld helaas ook voor journalisten van 'boerdeij'. Ben benieuwd of ik nu ook van de site gekieperd wordt.

 • varkenshaasje


  goeie blog aanpakken dat folk niet meer in een hoekje kruipen

 • Mozes

  Toevallig las ik afgelopen weekend in het blad 'De Boerin' een artikel over imagovorming en communicatie. Er werd verwezen naar de Facebookpagina 'Wakkere Boerin' als voorbeeld van goede communicatie. 
  Er werd uitgelegd dat je niet defensief moet reageren maar op een positieve, trotse en vooral eerlijke manier over jou sector moet praten. <em>'De discussie met sommige groeperingen zul je toch nooit winnen', </em>werd er gezegd. Tot deze groeperingen hoort ook Tros-radar en de organisaties hierachter.

  Dit advies zal communicatie-technisch ongetwijfeld juist zijn, maar botst wel met mijn eigen neiging. Als ik geconfronteerd wordt met destructieve, onjuiste beschuldigingen van vijandige organisaties heb ik de neiging te reageren als Astrix en Oblix op de Romijnen: er verbaal bovenop slaan. 

  Ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt: feitelijke onjuistheden op een neutrale toon met objectieve feiten weerleggen. Tegelijk de vijandige organisaties op zich niet aanvallen. 

  In dit licht bezien betwijfel ik of wij boeren veel opschieten met de aanval van Vergaderboer op Tros-radar. 

 • alco1

  Realistisch gezien is het altijd zo gegaan zoals jij er nu ook weer op toespeelt. @Mozes.
  Moet je kijken hoe de maatschappij verworden is!!
  Zelfs bij mij in het dorp hoor je in gesprekken weleens uitingen die met eenvoudige uiteenzettingen te weerleggen zijn. Als dit niet gebeurd krijg je euforie stemming bij de schreeuwers. Dit is in het grote gelijk als in het kleine.
  Punt is wel dat als je wat zegt, het onweerlegbaar moet zijn. 

 • Mozes

  Ik ben het met jou eens @alco, dat feitelijke onjuistheden weerlegt moeten worden. Vijandige organisaties op zich aanvallen blijkt in de praktijk contraproductief te zijn. 

 • alco1

  Jammer @Mozes. We staan bijna altijd op dezelfde golflengte afgestemt, behalve dit.
  Vijandige organisaties ontstaan niet door verweer, maar door ontwikkelingsruimte in de kiemfase.
  Dit geld net voor het grote als het kleine in huiselijke opvoeding van kinderen.

 • geen boer

  wanneer je richting reguliere pers helder uitlegt waarom je als sector niet communiceert met groeperingen welke overduidelijk altijd een (onvoordelig voor jou) gekleurd beeld gaan scheppen richting de massa, en die overduidelijk hun verdienmodel daartoe hebben ingericht (PvdD, WD, Radar enz.), dan begrijpt de massa dit naar mijn mening.
  Dit soort pressiegroepen verdienen geld met een extreem standpunt, en dat standpunt is einde dierlijke productie in Nederland. Waarom praten met iemand die jou wil ausradieren?

 • ohzo

  Och he toch.. Leuk he om eens in het verdomhoekje te zitten. Communicatie werkt alleen als alle partijen gelijkwaardig zijn en dusdanig worden behandeld. De stemmingmakerij van Radar hoort hier niet bij.

 • veldzicht

  Het probleem is het zijn allemaal schimmige beschuldingen die uiterst moeilijk zijn te weerleggen,bv  aantasting van natuurgebieden door stikstof neerslag,afwijkingen bij mensen door chemische bestrijdings middelen,sterfte van insecten etc, het enigste is ze hoeven het maar in de groep te gooien en de kijkers  hebben een oordeel en de boer wordt na verloop van tijd wel weer op kosten gejaagd voor iets wat er vaak niets of minimaal mee te maken heeft.

 • Mozes

  @alco, wij kunnen eindeloos naar het publiek toe vertellen hoe kwaadaardig Tros-radar is, maar is het publiek dan ook overtuigt dat wij boeren op een goede manier werken? 
  Ik zal jou een vergelijking geven: je wilt een auto kopen. De garagehouder vertelt jou wat voor een oplichter zijn ene concurrent is en hoe slecht de service van zijn andere concurrent is. Ben jij dan overtuigt dat zijn auto's en service goed is? Nee, hij moet jou vertellen over de kwaliteit van zijn eigen auto's en service. Wat jij wilt vinden van zijn concurrenten maak jij zelf wel uit. 

 • ohzo

  @ mozes, je hebt alleen geen schijn van kans als de autodealer een hetze opzet tegen de andere, woorden verdraaid, teksten uit het verband trekt en de buurt mobiliseert onder valse voorwendselen.

 • alco1

  Laten we het maar laten rusten, want heeft de burger nog vertrouwen in de dealer, als men er allerlei smaad over hoort.  Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt.

 • rmw

  Noem haar voortaan toch gewoon Heksenberg, een vals kreng wat niemand laat uitpraten en alleen haar eigen gelijk wil verkondigen. Dat Radar is helemaal geen consumentenprogramma, het is gewoon een platform om voortdurend alles wat met landbouw van doen heeft in een kwaad daglicht te stellen. En dat nog heel duur betaald ook, want Heksenberg behoort tot de absolute top graaiers als het om salaris gaat, en zo'n mens moet anderen de maat nemen?? Opgelicht? ja de belastingbetaler voor haar salaris...

 • LUCTOR


  Het is net als met de pastoor ze preken allemaal voor eigen parochie.

 • eeneigenmeningmag

  Waarom toch steeds dat schoppen, ook vanuit de agrarische kant, laat staan de manier waarop. Ik zou zeggen: geef eerst eens het goede voorbeeld.
  Wanneer de gewone burger de reacties op dit platform naleest dan kan ze maar 1 conclusie trekken: Radar moet vooral doorgaan !!
  De uitzending waarin ook een boer aan het woord is geweest was een kleine stap in de goede richting en wat gebeurd er hier ?? Alles in de prullenbak gooien en het kleine beetje goodwill ongedaan maken.
  Natuurlijk klopt het niet allemaal wat Radar beweert, natuurlijk heeft Herzenberg een achtergrond die twijfelachtig is maar met alle respect, is onze eigen sector altijd eerlijk bezig ?? Ook in de landbouw zitten foute mensen bij elkaar en worden er zaken uitgevoerd die niet kloppen ookal laten ze je graag anders geloven. Mooie praatjes van welke organisatie dan ook terwijl er geen donder van klopt !
  Stop gewoon met dit soort kinderachtig vingertje wijzen en laat vooral op je eigen erf zien dat je goed bezig bent. 
  Vergaderboer had misschien beter naar zijn Hanna moeten luisteren en zich gewoon moeten beperken tot kennis van zaken in plaats van stennis schoppen en iets afroepen over de sectoren. Kijk maar eens hoeveel stemmen de partij van de dieren weer heeft behaald, dan vooral doorgaan met dit soort acties en geloof maar dat niet Radar gebukt gaat !

 • vandenbrand

  16 # dat de partij voor de dieren  zoveel stemmen heeft gehaald , hebben we aan zulke schreeuwleleke programmas mede te danken, doordat ze veel zaken verdraaien.

 • info36


  Eeneigenmeningmag is bang. Dom. Laat je vooral niet overmeesteren door radicalisme. Aan de andere kant moet je je ook geen zorgen maken, de kwaliteit van het programma is zeer matig.

 • Elevage

  jammer dat dit soort programma's altijd een eenzijdig beeld laten zien en ook niet een kans geven aan de andere partij om uitleg te doen. Overigens ook een gemiste kans van bv LTO om te zorgen dat ze altijd en overal een duidelijk en helder verhaal te vertellen hebben zodat burgers zelf een beeld kunnen vormen.
  We kunnen wel spugen op Radar, maar van onze kant komt er zeker geen beeld en helderheid. Misschien eens een voorbeeld nemen aan Countryfile van de BBC, met allerlei onderwerpen over de natuur en de boer iedere zondagavond een nuttige uitleg, zeker voor de niet-boer.  Dat levert meer op dan vingertjes wijzen.
  Vraag is wie de handschoen oppakt.............................

 • Jongman

  Goed zo vergaderboer, geef ze van 'katoen'.

 • eeneigenmeningmag

  #17 #18
  Hier absoluut geen bang typetje maar wel iemand die doorziet waar anderen mee bezig zijn en ook de gevolgend ervan heel goed meekrijgt op allerlei gebied. Het feit dat onze sectoren de negatieve aandacht krijgen heeft niet alleen met tv te maken. Ik weet het is lastig om de hand ook in eigen boezem te steken maar daar moet het wel beginnen. Als we zelf niet inzien dat we jarenlang het allemaal wel goed vonden en we ons niet interesserden in wat er buiten de bedrijven voor vragen rezen, dan moeten we het buitenstaanders ook niet kwalijk nemen dat ze nu vol ertegenin gaan. En kom aub niet met betogen van komen wonen in het buitengebied etc. want ik geloof dat we daar ook maar eens overheen moeten stappen. De wetgevers hebben dat mogelijk gemaakt en ook wij hebben ons er niet eerder druk over gemaakt totdat een enkeling ging klagen. 

 • eeneigenmeningmag

  Vervolg want ik wilde teveel in 1 reactie:

  #19 heeft het beter begrepen en ik denk dat er ook genoeg ondernemers zijn die de handschoen oppakken. Neem de initiatieven door het hele land: Valleiboeren, Klasseboeren, Varkensgilde, Zichtstallen etc.. mooie projecten die niet praten met de mond van de sponsor maar ondernemers die het samen doen !! Wanner we nog meer van dit soort initiatieven en samenwerkingen kunnen bewerkstelligen dan heb je de PR geregeld en ook nog eens low-budget !!
  Nogmaals, stop gewoon met het schoppen tegen Radar, Wakker Dier of wat dan ook maar blijf gewoon het tegendeel bewijzen door het goed te doen in je eigen omgeving, genoeg geinteresseerden, ook op journalistiek vlak, die graag willen weten hoe de vork nu werkelijk aan de steel zit. Kost inspanning en gaat niet over 1 nacht ijs maar het moet lukken. Vergaderboer, stop daar maar eens wat energie in !

 • info36


  Dream on

 • Mozes

  Bezoek de Facebook pagina's 'Anti WakkerDier' en de 'Wakkere Boerin' eens. 
  'Anti WakkerDier' richt zich op dieractivisten met een defensieve boodschap vanuit een slachtofferrol. 
  'Wakkere Boerin' richt zich niet op dieractivisten maar op gewone burgers. Ze hebben een positief en enthousiast verhaal. 

 • info460


  Ze weten bij Tros Radar dat ze verkeerd voorlichten, natuurlijk. Alleen het verdient zo lekker en ze hebben veel kijkers. Als iemand dat hardop zegt, vinden ze dat vervelend, natuurlijk. Dan sturen ze meteen een grote sterke uitsmijter die flink dreigt, zodat je dat nooit meer durft te doen. Dat is wat juristen altijd doen, en dat is weer hun bestaansrecht. NIET BANG LATEN MAKEN, en gewoon netjes blijven en wél de waarheid blijven vertellen. Daar heeft de burger recht op. Wie doet het anders..... Goed bezig!!!

 • postmajob


  Goed zo vergaderboer!! En 'recht op eigen mening' zou zich niet moeten ergeren aan andere mensen met een eigen mening. De agrarische sector is niet begonnen met trappen en verkondigen van pertinente onwaarheden louter en alleen om deze te beschadigen. Alle door u genoemde initiatieven zijn toe te juichen maar worden helaas niet in tros radar genoemd. Maar goed daar zorgt u dan weer voor.

 • @meelmuisje

  De bal kaatsen als zijnde de waarheid kan 'm  terugverwachten.
  Moeilijk te verteren door een programma met een'Wer nicht für mich ist ist gegen mich' mentaliteit :-)

 • PetervanKempen


  Vergaderboer heeft het goed gedaan. Als een programma en de medewerkers zoals Radar zo duidelijk niet zuiver op de graad zijn moet dat gezegd worden. Als die reageren dan is doel getroffen en is er daar ook stof tot nadenken ontstaan. Resultaat, dus. Door de Vrije pers. Op het moment dat de beKritiseerde partij , hier de agrarische tak  gaat buigen zijn ze meteen ook weg en verloren. Altijd staan en weerwoord leveren en nooit liggen , hoogstens buigen. Complimenten,  vergaderboer!

 • Jan van het Zand

  Ach, het is Radar maar.  Daar zijn zevende dagadventisten de baas. Nou die adventisten baseren zich op wetmatigheden (naar aanleiding van visioenen van mevrouw White in de jaren voor 1900) die volstrekt voltooid verleden tijd zijn en daarmee volledig achterhaald door de tijd, door techniek, door geestelijke ontwikkeling van de mensen.

  In Nederland zijn nog geen 6.000 mensen lid van de geloofsekte Zevende Dagadventisten. Google naar zevendedagadventisten, de wikepedia pagina. Daar staat meer hierover te lezen.

 • Jan van het Zand

  De ene wordt jihadist, de ander wordt zevende dagadventist.
  Kan allemaal in het vrije Nederland.
  En dat maakt Nederland nu zo leuk voor iedereen. 
  Een vrij land, waar je een eigen mening mag hebben en verkondigen.

  Nederland, leuker kunnen we het niet maken.

 • trijnie

  Eeneigenmeningmag,

  Geweldige goede en verstandige woorden.
  Dit forum is teveel een afreageerforum van schelden en trappen tegen alles wat anders is en niet in het straatje past.
  Goed dat dit nu eens uit de eigen gelederen wordt gezegt.Neem het ter harte, juist van andere meningen kun je inzicht krijgen.

 • henk11

  Laat je op de zeve nde dag niet brengen op een plaats waar je niet zin wilt
  dit geldt ook voor de andere  zes dagen van de week
  de groeten aan dit merkwaardige clubje 
  ANTOINETTE en  MARIANNE en consorten ,  ga iets nuttigs doen !!!
  Over de rug van anderen profiteren is niet zo netjes

 • henk11

  Laat je op de zeve nde dag niet brengen op een plaats waar je niet zin wilt
  dit geldt ook voor de andere  zes dagen van de week
  de groeten aan dit merkwaardige clubje 
  ANTOINETTE en  MARIANNE en consorten ,  ga iets nuttigs doen !!!
  Over de rug van anderen profiteren is niet zo netjes

 • no-profile-image

  @eeneigen mening, je mag foutieve informatie rustig weerleggen. Je mag rustig een organisatie die anderen onderuit haalt op basis van onjuiste of niet volledige informatie aanpakken. Je hoeft niet te schoppen dat klopt misschien. Als je doorziet wat voor gevolgen er aan vast zitten zou je misschien ook aan mensen kunnen meegeven om hun denkwijzen ook eens op zichzelf toe te passen. Denk bv geen megestallen geen grotere steden of dorpen, meer ruimte voor dieren meer ruimte voor mensen in steden. Ik bedoel dus denk er over na wat je zegt (niet persoonlijk bedoelt).

 • koestal

  goed gedaan vergaderboer,wat hebben ze toch kleine geesten bij radar,bij het minste geringste gaan ze huilen

 • hendruk


  Het is algemeen bekend dat veganisten een gebrek aan vitamine B12 hebben. Hierdoor worden ze humeurig en kunnen ze niet tegen kritiek.

  Een andere aandoening door dit gebrek is het stelselmatig verkondigen van halve waarheden en leugens. Het liefst over de dierhouderij in Nederland.  Nog een sympthoom is het opzettelijk voorliegen van de onwetenden voor eigen gewin.

  Deze gebreksziekte is overigens eenvoudig op te lossen door inname van dierlijke producten.

 • joannes

  Het is ook veel te makkelijk geld verdienen in de media met halve waarheden. Conflict en Drama krijgen altijd de aandacht en die formule exploiteert mevrouw Hertsenberg al jaren met succes. Precies zoals haar man en vrienden clubje. Parasiteren in gemeenschap met stoken tussen eerlijke beroepen. 

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.