AlgemeenOpinie

Quotering duurde veel te lang

“We hebben al zeven jaar geen marktondersteuning gehad voor de melkprijs. Dat realiseerde ik me niet”, zegt Hanna verbaasd. Ze leest een interview met Kees Romijn van LTO over de afschaffing van de melkquotering.

Een helder interview met een aantal stellingen waarmee ik het eens ben. Hanna’s constatering dat we dus al zeven jaar werken voor de wereldmarktprijs geeft aan wat ons staat te wachten. We hebben de afgelopen jaren hoge en lage prijzen meegemaakt. Dat blijft de komende jaren zo. Daar moeten we bij de bedrijfsvoering rekening mee houden. In goede tijden een buffer opbouwen om daar in slechte jaren gebruik van te kunnen maken.

“Daar passen belastingfaciliteiten bij”, vindt Hanna. “Belastingvrij reserveren tot een bepaald percentage van je omzet, waar je bij lage prijzen uit kunt putten. Daar moet Kees Romijn maar voor op de bres.”

Interessant was ook zijn stelling dat wij de afgelopen jaren miljoenen te veel aan superheffing hebben afgedragen. Dat diende geen enkel doel. Alleen het vullen van de Europese kas. De melkprijs bewoog met de markt op en neer. Geen prijsondersteuning meer van Brussel en dus ook geen enkele reden om superheffing te betalen.

Terecht zegt Romijn dat de superheffing zeven jaar geleden had moeten worden afgeschaft. Die geluiden hoorden we toen ook wel, maar er waren teveel tegenkrachten. Vooral van de kant van de melkveehouderijvakbond NMV en Dutch Dairymen Board (DDB). Die streden als een Don Quichotte voor het behoud van de melkquotering.

Hanna stoot me aan: “Weet je wat de Dikke van Dale zegt over Don Quichotte: Een handelswijze die voortspruit uit onpraktisch en onberedeneerd idealisme.”

Dat mogen de vakbonden in de melkveesector zich aantrekken. Dankzij hun goedmenend, maar stug verzet tegen het afschaffen van de quotering zorgden zij er mede voor dat de Nederlandse boer honderden miljoenen euro’s te veel aan superheffing heeft betaald. Verzet kan dus veel geld kosten.

“Achteromkijken heeft geen zin”, zegt Hanna, “maar het is wel een van de duurste acties ooit van een boerenorganisatie geweest.”

Beheer
WP Admin