Redactieblog

1 reactie

Lachen en gieren

De lampen schijnen fel door een kier tussen de gordijnen. Ik ben meteen wakker en werp een blik op de wekker. Bijna vijf uur. Ik stap uit bed en zie de grote trekker voor ons slaapkamerraam.

"Ze zijn er al", zeg ik tegen Wijnand, "dat is vroeg!". Hij bromt iets dat ze nu vierentwintig uur per dag doorwerken. Ik knik begrijpend.

Het is een mooi systeem. De sleepslangbemester kan zoveel meer hectares per uur aan dan de eigen giertank, dat we het rond de boerderij al jaren op deze manier laten doen. En trouwens, de nieuw aangeschafte giertank van Belgische makelij is er nog niet en de oude is al verkocht. Slechte planning vind ik. De beloofde leverdatum wordt misschien ook niet gehaald. Wijnand zegt dat hij toch echt niet meer met die kleine oude zou gaan rijden, al hadden we hem nog staan. Straks is het zo voor elkaar!

Het is dan ook een heel ding met zijn 14 kuub inhoud. Een buurman een eindje verderop heeft precies dezelfde aangeschaft en Wijnand is vorige week al een middagje gaan kijken bij het gieren met dat groot gevaarte. Als hij een paar uur later met een grijns van oor tot oor terugkomt, weet ik genoeg. Blijkbaar voldoet de tank aan al zijn verwachtingen. Compleet uitgerust met automatische zuigerslang of hoe het ook heet. Dan hoeven de luie heren niet iedere keer uit te stappen.

Even later worden de ervaringen met een stel mannen hier aan de keukentafel gedeeld. Over trekkers en giertanken kun je blijkbaar veel praten. Dat maakt mij geweldig aan het lachen. Onze oudste cowboy is al net zo geïnteresseerd. Dat belooft wat voor de toekomst. "Vind jij dat niet mooi dan?" vraagt hij verbaasd, terwijl hij een filmpje op Youtube laat zien van een trekker met giertank. "Nou..." zeg ik, "mooi is niet het juiste woord". Er zijn dingen die ik graag aan anderen over laat. Trekker rijden bijvoorbeeld. En gieren al helemaal. Ik heb het nog nooit gedaan. Wel jammer dat er een automatische zuigerslang aan die nieuwe giertank komt. Wat hebben we een paar jaar geleden plezier gehad toen een vriend van Wijnand volledig ondergemest de bijkeuken in kwam. Foutje bij het aankoppelen. Dat zal tot het verleden gaan horen. Maar de nostalgische lucht die erbij komt kijken, die blijft gelukkig. Moderne techniek of niet.

Eén reactie

  • ed12345


    Dat ik een modelletje van mijn favorite trekker op de vensterbank heb gezet snapt mijn vrouw ook niet zij zegt ik heb toch ook geen modelletje van mijn wasmachine op de vensterbank  Dus het niet MOOI vinden van het  trekker giertank filmpje van jou oudste cowboy kan ik wel snappen 

Of registreer je om te kunnen reageren.