Redactieblog

3 reacties

Italiaanse superheffing

Kent u de uitdrukking: 'Hoe dichter bij de paus hoe ruimer het geweten'? Dit lijkt namelijk voor de behandeling van de superheffing door Italië te gelden.

Op 1 april 2015 worden de melkquota en bijbehorende superheffing afgeschaft. Maar de superheffing heeft nog een forse staart. Met name voor Italië. Dit land heeft de superheffing (over een periode van 1995 tot 2009) wel betaald aan de Europese Unie, maar de heffing is voor een groot deel niet aan de melkveehouders opgelegd.

Het gaat hierbij om forse bedragen: €1,7 miljard van een totaal van ruim €2,3 miljard dat had moeten worden geheven. Een deel daarvan (ongeveer €200 miljoen) wordt nog binnengehaald via een speciale betalingsregeling en ongeveer €200 miljoen wordt als niet meer inbaar beschouwd, bijvoorbeeld doordat bedrijven beëindigd zijn.

Dan blijft er nog een bedrag openstaan van €1,3 miljard dat geïnd moet worden in de ogen van de Europese Commissie. En dat doet Italië tot op heden niet. Omdat Italië ondanks herhaaldelijk manen de rekening niet doorstuurt naar de betreffende melkveehouders heeft de Europese Commissie Italië voor het Europese Hof gedaagd. Het kan echter nog wel even duren voordat de Europese rechters uitspraak doen. Er staat anderhalf tot twee jaar voor. En daarna is er nog de mogelijkheid van beroep. Al met al duurt het jaren voordat de Europese Commissie de Italiaanse overheid met een in de tijd oplopende boete kan dwingen de regels alsnog na te leven.

Ik betwijfel ten zeerste of straks daadwerkelijk superheffing door de Italiaanse boeren wordt betaald. De gegevens waarop de superheffing zou moeten worden gebaseerd, zijn dan vast niet meer te achterhalen. Ook vind ik het voor de Italiaanse boeren niet kunnen dat er zo'n vijftien jaar na dato nog een aanslag superheffing komt. Moet er ook nog rente in rekening gebracht worden?

Ik vind het een schande dat de regels in Europa zo verschillend worden nageleefd. Als je de Italiaanse praktijken vergelijkt met hoe Nederland met de superheffing omgaat, dan worden onze melkveehouders benadeeld. Hier wordt de superheffing keurig in rekening gebracht bij de boeren en worden de regels goed nageleefd. Wat dat betreft is Nederland vaak roomser dan de paus.

Laatste reacties

  • vandenbrand

    dan ook maar bedrijf beeindigen? zoniet, de rest van de nederlandse superheffingsschuld kan het ministerie net als in italie zelf wel betalen. gelijke moniken , gelijke kappen.

  • Mozes

    Het achterliggende probleem is dat Italië een zelfvoorzieningsgraad heeft van ongeveer 70%. De superheffing verbiedt de Italiaanse boeren om te voldoen aan de plaatselijke vraag en verplicht Italië om 30% van hun consumptie te importeren. 

  • cornelis 22

    Ik zou er maar niet te hard achteraan gaan EU heeft zijn geld toch gehad ? Als NL  Italie een hak zet nemen ze weer een keer wraak, laat maar zitten .

Of registreer je om te kunnen reageren.