Redactieblog

8 reacties

Heeft DOC Kaas communicatie-expert geraadpleegd voor fusieplan?

De overname van DOC Kaas door DMK gaat deze keer vast door. In 2011 ging het al snel mis, omdat DOC-leden het fusieplan massaal verwierpen. Oorzaak: slechte communicatie.

Half maart kondigde DOC Kaas aan te willen worden overgenomen door DMK, een Noord-Duitse melkcoöperatie. Of eigenlijk een GmbH, met daaronder coöperaties. DMK staat voor Deutsches Milchkontor en is het product van een fusie van Humana en Nordmilch in 2011. In dat jaar ontstond ook het plan om DOC over te nemen. Ik heb er in die tijd een column over geschreven. Dat moest snel, want de fusie was twee weken na de aankondiging alweer afgeblazen.

Als zoon van DOC-boer heb ik sterke band met DOC
Ik ben van oudsher geïnteresseerd in het wel en wee van DOC, de Drents-Overijsselse Coöperatie, omdat ik er mijn allereerste journalistieke ervaring opdeed. Voor het vak Nederlands op de mavo moest ik een belangrijk persoon interviewen. Omdat mijn vader lid van DOC was, lag het voor de hand de directeur ervan te interviewen. Samen met een klasgenoot, ook zoon van een DOC-boer, togen we naar de fabriek in Hoogeveen. Meneer Hoogterp was een vriendelijke, bedaarde man. Hij ontving ons in zijn bruinhouten kantoor, en we waren zeer onder de indruk. Hoe het verder gegaan is ben ik vergeten, het is vast wel een voldoende geworden. Sinds dat moment voel ik me voor eeuwig verbonden met de coöperatie.

Fusieplan DOC-DMK in 2011 al snel van de baan
Toen DMK en DOC de vorige keer wilden fuseren, in 2011 dus, was ik nogal kritisch voor mijn doen. DMK was geen goede partij, want DOC had behoefte aan een partner die breed in consumenten- en merkproducten zat, en dat zat DMK niet. En ze waren een laagbetaler. Volgens hun jaarverslag doen ze nu veel meer aan hoogwaardige consumentenproducten. Ze hebben recentelijk zelfs een prijs gewonnen voor het meest innovatieve koffiemelkcupje, eentje die niet rond is, maar langwerpig met een bocht naar binnen, zodat ie tegen het koffiekopje gevleid kan worden. Het jaarverslag zegt echter niets over de verdeling van de melk over de productdivisies, en dus neem ik aan dat het niet zo veel beter geworden is. Wat wel verbeterd is, is de uitbetalingsprijs. Maar ja, met zulke goede marktomstandigheden was dat de laatste jaren niet zo’n kunst. Ze zitten nu zelfs op hetzelfde niveau als DOC. Maar alweer, dat is niet zo’n kunst, want DOC betaalt nogal weinig, juist daarom willen ze fuseren. Toch denk ik dat DOC wel moet, vanwege de slechte resultaten.

DOC neemt nu 'zoveel tijd als nodig om te overleggen met de leden'

De vorige keer ging het supersnel mis, omdat DOC-leden het fusieplan massaal verwierpen. Dat had vooral te maken met slechte communicatie. De leden moesten binnen een week ja zeggen, en dat deden ze niet. Deze keer ligt dat anders. Directeur Ligthart meldt nu dat ‘ze zoveel tijd nemen als nodig is om met de leden te overleggen’. In november 2011 raadde ik aan om te investeren in een communicatiedeskundige. Die raad hebben ze klaarblijkelijk opgevolgd.

Laatste reacties

 • somporn

  Doc leden,je kunt je huid maar 1 keer verkopen.
  Niet alles wat blinkt is goud!

 • Mozes

  In 2011 werd het fusieplan 'massaal verworpen'? 
  In 2011 was 40% tegen de fusie en 60% voor. 

 • Jaap39

  Voor DOC een prima zet. En Ik kan de Duitsers goed begrijpen..... de Duitsers kunnen dan Nederlandse kaas aanbieden! Hoe makkelijk kan je het voor de buurman maken?

  Ben wel benieuwd welke invloed dit gaat hebben op de totale Nederlandse zuivelsector, en dan met name de kaasmarkt, die komt verder onder druk met deze grote nieuwe partij. 

  Een miljard liter melk naar de Duitsers.... Pffff 

 • Mozes

  @Jaap39, als de Duitsers met DOC kaas een hogere prijs weten te halen is dat toch alleen maar goed. Daar is de fusie toch voor bedoelt. De DOC boeren profiteren daar toch ook van. 

  De Duitse boeren die melk leveren aan FC hebben er toch ook belang bij dat FC een zo hoog mogelijke prijs haalt. 

 • rmw

  Ik neem aan wanneer de directie overtuigd is van de toegevoegde waarde van de fusie dat dit gewoon zwart op wit kan worden gezet?? We betalen minimaal de FC prijs, krabbel van DMK eronder en iedereen stemt voor... Gek dat ze wel beloven maar niets garanderen...

 • Jaap39

  #4 mozes, 
  Dan kom je bij je bijvoorbeeld chinese klanten, eerst fcdf, dan aware en dan komt de duitser met de nederlandse kaas. 
  Dat blijf ik voorlopig een vreemde situatie vinden.

  Dmk heeft al een heel wereldwijd netwerk. En inderdaad denk ik ook dat doc daar zeker van kan profiteren. 

  Maar wil je Nederlandse zuivel nog een beetje exclusief houden zou je het in Nederlandse handen moeten willen houden. Juist daar zou je de meerprijs uit moeten kunnen halen.

 • koestal

  DOC wil overgenoen worden door DMK ,maar wil ook zelfstandig blijven stond in een vorig bericht,vreemd verhaal eigenlijk

 • koestal

  DOC boeren gaan zaterdag in Duitsland kijken naar die grote kaasfabriek,als ze niet op het land aan het werk moeten.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.