Commentaar

7 reacties

Geen plaats voor wolf in Nederland

De wolf is terug in Nederland. En hoe! Na de Drentse heidevelden verkende hij gisteren in het Groningse Hoogezand het industrieterrein.

Onderweg vergreep hij zich ten minste aan één schaap. Drie andere meldingen worden nog onderzocht.

De provincie Drenthe meldt blij te zijn met de terugkeer van de wolf. Er is nog net geen rode loper uitgelegd. Groningen is iets gereserveerder, en overweegt het dier te verplaatsen. Maar waar naartoe dan? Eigenlijk is er maar één plek waar de wolf een plek zou kunnen krijgen: de Oostvaardersplassen. Misschien nog op de Veluwe, waar ook wilde zwijnen binnen een afrastering lopen. Maar verder is Nederland toch echt te klein, te versnipperd en te dichtbevolkt voor de wolf. Het argument dat het dier in Nederland thuishoort, is ridicule. In 1897, toen het laatste exemplaar in Nederland werd gezien, woonde er nog geen 17 miljoen mensen. De wereld is in ruim 100 jaar toch echt veranderd.

De wolf roept veel emoties op. Terecht, het beest is indrukwekkend. Het knuffelgehalte is laag. Volgens de aanhangers is het gevaar beperkt omdat het dier schuw is. Nou ja, deze niet in ieder geval. De wolf raakt ook wel degelijk de landbouw. In Frankrijk bijvoorbeeld doodden in 2014 circa 250 exemplaren meer dan 8.000 schapen en lammeren.

LTO Nederland roept op tot kalmte. Het gaat ten slotte ook maar om één exemplaar. Het is juist, maar je kunt nu ook het signaal afgeven dat er in Nederland geen plaats is voor de wolf. Ook niet voor één.

Laatste reacties

 • PetervanKempen

  Inderdaad, angstig te zien hoe emotionele gehechtheid aan een toegegeven mystieke diersoort tot het vertoond verblind gedrag en apenliefde kan leiden waarop we nu weer via de geheel in de ban geraakte heer Linnartz getrakteerd worden. Nog linker wordt het als hier door in overheids dienst werkzame sokken 'beleid'op gebaseerd wordt. Die kant lijkt het , na de ganzen opvang manie, ook met de wolf op te gaan. Ik vraag me af of een agrarier per schade claim nu 300 euro moet dokken om van het fauna fonds dan te horen te krijgen dat ie schapen op had moeten sluiten en anders niets vergoed krijgt. De wold had zeker net die dag geen zin in Ree meneer Linnatz?
  En, wat kost een schaap? Minder dan die 300 euro, schat ik?
  Zoals gezegd, men is nu al de weg kwijt, er is geen enkele realiteit in het huidig Fauna Fonds beleid. Opdoeken die hap , kost alleen geld en levert alleen ergernis op, (zoals alle indirecte kosten in de onderneming, die BV Nederland heet)

 • ed12345

  Meneer Vullings leest u Aanloop van Rien Poortvliet er maar op na daar staat duidelijk in waartoe wolven in staat kunnen zijn.En wat Linnatz verteld Schuw ,dat zou ik niet zeggen eerder erg slim en gehoorzaam aan de leider van de pak.Soms kunnen ze vlak bij je zijn zonder dat je ze hoort of ziet Hier net over de Ottawa rivier in de Laurentiens (lijkt een beetje op de Eifel en Ardennen)
  zitten er genoeg maar het is niet de grote timber wolf uit het noorden ondanks kleiner zijn ze indrukwekkend genoeg

 • Sjakkie

  Rein Munniksma stond te juichen toen de wolf verscheen. Hij zegde meteen toe om schade te vergoeden. Ja een linkse hobby mag wat kosten. Maar tot hoe ver. Kijk eens bij de ganzen. Massale schade en geen vergoeding. Zo gaat dat. Nu de wolf de bebouwde kom niet schuwt krabbelt men terug. Ik hoop dat hij morgen langs een lagere school of peuterspeelzaal loopt.
  Mag Munniksma al die hysterische moeders uitleggen dat zijn beleid goed is. Daar hoop ik op.
  Wat een sukkel is die man.

 • agpros

  Bor is zelf tot de conclusie gekomen dat er geen plek is voor hem in Nederland. Hij is bij Nieuwe Schans de grens weer overgestoken.

 • PetervanKempen


  Dat gaat hem dan de kop kosten. de duitsers hadden hem al gevolgd op de weg naar Nederland en besloten toen hij bebouwde kommen doorkruisde dat hij geschoten moest worden. een loden pil en eeuwige slaap in plaats van de nederlandse chip en massale gekte dus.

  Weer een hype minder.

 • koestal

  Deze wolf liep ook rustig  door stadswijken .wat je eigenlijk niet verwacht,hij was al wat verwesterd

 • agpros

  Bor heeft zich inmiddels gemeld bij een kleuterschool ten oosten van Papenburg . Hij zal nu opgevangen en in een speciale kliniek geobserveerd worden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.