Commentaar

1696 x bekeken 8 reacties

ForFarmers op de beurs

Voercoöperatie ForFarmers wil nu definitief naar de beurs.

Deze mededeling, dinsdag gedaan bij de presentatie van de jaarcijfers, is niet verrassend. De oostelijke voergigant is al jaren aan het voorsorteren op deze route, die een definitief einde maakt aan zijn coöperatieve karakter. Reden om een traantje weg te pinken? Het bedrijf heeft toch coöperatieve wortels.

Sentiment mag geen rol spelen in de wereld van de grote zaken waar ForFarmers wil opereren. Groeien is het devies, vooral in het buitenland. Dat lukt tot nu toe al aardig. Met de beursgang staat de deur open voor grote investeerders. Daarvan kunnen de certificaathouders profiteren, als de koers van het aandeel stijgt. Het maakt ook toekomstige groeisprongen mogelijk.

Geleidelijk aan, stapje voor stapje, hebben de leden afgelopen jaren kunnen wennen aan het idee. Daarbij is gebleken dat ook voor hen het geld vaak de doorslag geeft. Zij kiezen voor cash. Jaarlijks groeit het aandeel dat niet in handen is van leden-afnemers van ForFarmers.

Risico's zijn er uiteraard. Vijandelijke overnames zijn theoretisch mogelijk, maar onwaarschijnlijk. En vervreemding van bedrijf en boer is mogelijk, maar niet iets om wakker van te liggen. Voor veehouders is voer vooral een kostenpost. Dat is het grote verschil met FrieslandCampina, dat voor boeren juist het geld moet verdienen. Daarbij is er voldoende concurrentie in de voermarkt om de aanbieders scherp te houden.

Laatste reacties

 • jonge722

  Een korte maar heldere analyse waar ik het helemaal mee eens ben.

 • leftturn

  sponsoring doet ook bij dot vakblad de kritische benadering geen goed. wat is de reden om naar de beurs te gaan. ik zou de storm van kritiek wel eens willen zien als FC dit zou voorstellen. de directie zou voor het eind van de week kunnen vertrekken.
  daarbij zie ik rondom dat juist keine firma's de kennis en de markt overnemen. en dan niet direct de enorme aantallen tonnen in vleesvarkens of vleeskuikens, maar wel in specifiek biggen of zeugenvoer of aanvullend voer in de brijsector. hier zit de marge en hier is echt kennis voor nodig. en deze kennis is bij FF dus compleet weggelopen en de vervangers komen of net van school of niet uit de sector.
  deze sector draait niet om de tonnen voer of miljoenen euro's, maar om kennis en kunde. en dit rent de tent uit.
  maar maak je als directie maar lekker druk om een beursgang, zal wel om de eigen beurs gaan. denk ook is aan alle regeld voor beursgenoteerde ondernemingen, openheid geven over cijfers, rekening houden met open of sluiten van de beurs om informatie te geven. het levert voor de onderneming zelf alleen maar extra kosten op en het maakt voor de boer geen donder uit of de leverancier nu 100 of 900 miljoen waard is.

 • agratax2

  Als een cooperatie zijn geld op de beurs gaat halen, door aandelen uitgifte zal het zijn identiteit moeten opgeven. Een co-op heeft als doel zijn 'Leden (leveranciers / afnemers) te dienen, m.a.w. zorgen dat de bedrijven van de leden een zo hoog mogelijk rendement halen. Bij een Beurs genoteerd bedrijf zijn de aandeelhouders alleen gebaad bij  waarde stijging van hun aandeel (winst bejag). Dit is doorgaans alleen mogelijk als de directie een korte termijn visie heeft een visie die niet gericht behoeft te zijn op lange termijn en die al helemaal geen rekening behoeft te houden met afnemers en leveranciers. Al onze cooperaties zijn opgericht om de uitbuitende handelaren buiten je erf te houden als boer en wat doen we nu We halen ze met openarmen binnen. Dit alleen omdat we denken dat Multinational spelen onze boerenbedrijven financieel versterkt. Waar komt deze gedachte vandaan???  Zijn we gehersenspoeld door de economen en journalisten, die aan de leiband van de Handelaren lopen en ons voorhouden dat Vrije Wereld Handel zaligmakend is en goed voor de hele wereld bevolking. Iedere dag zien we dat de eerste belofte van deze predikers >de honger de wereld uit<  nog steeds niet is ingelost. 

 • agratax2

  vervolg.
  De meeste rijken zijn wel -heel veel rijker- geworden ten koste van de groep modale burgers, zij kunnen nog iets inleveren en dus gaan de predikers nog even door met lezingen geven uit hun Wereld Handel manifest. Een geschrift vol aannames waar tot nu toe geen bewijzen voor zijn aangedragen. Of het moet al zijn dat de Rijken elk jaar rijker worden.

 • auto35

  Wat zal de werkelijke reden zijn van ForFarmers om naar de beurs te willen? Volgens de hoge heren hoeft er geen geld opgehaald te worden. Solvabiliteit is goed wordt gezegd. Echter ze willen overal, ook in landen waar ze nog willen starten, marktleider worden. Is dit hoogmoedswaanzin? Het risico tegenover de zekerheid van nu is voor de 'Leden' veel te groot. Wat heeft een lid nu en na beursgang nog te vertellen? ForFarmers wordt gewoon een voerhandel en handel in grondstoffen. De 'leden' hebben nu al geen grip meer op 'hun'coöperatie.

 • slutter

  Ja Leon, het is grootheidswaanzin,uiteindelijk worden al ons boeren,cooperatief kapitaal verkwanseld.

 • jonge722

  Worden jullie zo zuur van die varkensgier?

 • Marco22

  Wat ik nooit heb begrepen dat FF uitdraagt een coop te zijn. Hoe kan dat zo zijn dat Leden-financiers ook gelijk de klanten zijn. Winst komt uit de beurs van de boeren die ook een een winstuitkering krijgen op hun aandeel. Broekzak-vestzak dus? Niet helemaal overname zoals bocm pauls in de UK werd 80Milj. betaald, zo van de plank. Daar zit het verschil, er blijft nog al wat winst hangen bij FF
  Tervergelijking heb ik hun produkten vergleken met andere aanbieders. Het ging om gewasbeschermingsmiddelen graszaad,kunstmest bijprodukten.Conclusie alle waren duurder. Mengvoeders kun je niet vergelijken ivm wisselende samenstelling. FF had ook hun produkten goedkoop kunnen maken en met minder winst en groei genoegen kunnen nemen. Wat is het  belang/voordeel voor de gewone boer dat FF zo gigantisch is gegroeid(en ook wat het gekost heeft)
  Ik ben zelf jaren terug overgestapt om het bovenstaande.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.