Commentaar

21 reacties

DOC-leden, kies zorgvuldig en kieskeurig

Voor leden van DOC Kaas breken spannende weken aan. Hoe moet hun keuze uitvallen? Zeggen ze ja tegen de fusie met het Duitse DMK, zoals hun bestuurders en directie voorstellen, of toch niet?

De coöperatie heeft het niet gemakkelijk. De melkprijs toont het en ook het jaarverslag 2014 getuigt ervan. DOC betaalt voor Nederlandse begrippen laag uit. De afstand met marktleider FrieslandCampina groeit. Het zijn voor de leden moeilijk verteerbare feiten. Een zoektocht naar verbetering is logisch. Als het goed is, leidt een fusie tot synergie. Een plus een moet drie worden. Bestuur en directie van DOC Kaas moeten aantonen dat zoiets het geval zal zijn met DMK. Een fusie omdat 'je toch iets moet', is niet goed genoeg.

Ten opzichte van DOC Kaas hebben DMK, en zijn voorgangers Nordmilch en Humana, nog wel iets aan te tonen. Vergelijkende lijstjes met melkprijzen zijn er niet zo veel, maar uit de jaarlijkse Europese vergelijking van LTO Nederland valt op te maken dat DOC in de voorbij acht jaren maar liefst zes keer een betere prijs betaalde dan DMK en Nordmilch. Dan heb je als DMK toch wel iets uit te leggen aan de leden van DOC Kaas, nietwaar?

Voor de leden is het in ieder geval raadzaam om te vragen of er ook nog andere opties zijn. Het feit wil dat DOC Kaas weliswaar lastig zit, maar ook nog kan kiezen uit 'vrijers'. Er zijn er nog minstens twee. Als coöperatie kun je je huid bovendien maar één keer verkopen.

Laatste reacties

 • boertje1971

  @jan vullings, arla zou toch veel betere keus zijn?, en die zijn ook op overname pad

 • Jaap39

  De harde hand van arla zou ook goed voor dmk zijn, dayo.

  Verstandiger voor onze hele zuivelsector in nl is doc in Nederlandse handen te houden. 

 • Zuperboer

  Misschien is de harde hand van FCDF wel de enige juiste methode. En melk die naar DMK gaat is inderdaad wel een issue. De produktie ervan legt immers wel beslag op de regio NL zowel wat betreft ruimte als wat betreft milieu. De NMA zal niet staan te springen, maar het is inmiddels toch wel duidelijk dat de melkprijsvorming een wereldmarktgebeuren is geworden. Bezint eer ge begint. Vielleicht konnen sie besser nach AMERSFOORT gehen!

 • Jaap39

  Gezien de handelsboycot met Rusland mag de NMa, en Europese mededingings autoriteit een Nederlandse overname geen strobreed in de weg leggen. 

  Nu nog een beetje Nederlandse (melkveehouders) collegialiteit om deze belangrijke klus goed te klaren.

  Goede kansen zat voor doc in nederland. Nederlandse kaas moet je niet door je buurman laten verkopen. 

 • brutus71

  Bij RFC zullen niet alle leden staan te juichen als Doc bij Campina aan zou sluiten, oud zeer uit de Coberco tijd.

 • abtje


  Fc wil/moet juist leden kwijt... Je weet wel, mensen die al generaties langde Fc opgebouwd hebben mogen nu opdonderen. Dus om dan nu DOC over te nemen zal wel niet gebeuren. Ja, ze willen misschien de fabriek wel hebben, maar dan zonder de leden.

 • Mozes

  @brutus71, bij FC zal niemand staan te juichen bij een fusie met DOC, niet vanwege oud zeer uit de Coberco tijd, maar omdat de prestatietoeslag er door omlaag gaat. DOC heeft alleen productiecapaciteit maar geen marktafzet met toegevoegde waarde. Ze dragen niet bij aan de winst. 
  Daarnaast mag FC nooit fuseren met DOC van de Europese mededingingsautoriteit. 

 • Jaap39

  #Mozes, zelfs FC zal uiteindelijk net als andere bedrijven moeten blijven groeien. 
  En door een concurrent met een soortgelijk product aan je te binden kan deze wel degelijk positieve invloed hebben op de prestatie toeslag. 

  Of wil je zeggen dat het handig en professioneel is om met drie verschillende producenten van kaas uit het kleine Nederland handig is om wereldwijd bij dezelfde inkopers aan tafel te zitten? 

 • Mozes


  @Jaap39, FC moet groeien in meer afzet in toegevoegde waarde. Met DOC krijgen wij er alleen bulk bij waardoor het aandeel toegevoegde waarde producten relatief lager wordt. Dat betekent dat de winst per liter lager wordt. 

 • Jaap39

  @mozes, toegevoegde waarde ja. 
  Zou het geen historische fout zijn de Nederlandse kaas door een Duitser te laten verkopen? 

  Zou Nederlandse zuivelsector daar geen langdurige schade van ondervinden? 

  Kaas is iets typisch Nederlands. Moet je zo willen houden. 

 • Jaap39

  @mozes, toegevoegde waarde ja. 
  Zou het geen historische fout zijn de Nederlandse kaas door een Duitser te laten verkopen? 

  Zou Nederlandse zuivelsector daar geen langdurige schade van ondervinden? 

  Kaas is iets typisch Nederlands. Moet je zo willen houden.

 • altijdrust


  A-Ware heeft de afzetmarkten en DOC de melk .Hoe moeilijk kan het zijn.

 • Mozes

  Hoe moeilijk het kan zijn @altijdrust? DOC de melk leveren en A-ware de winst in de zak steken? 

 • Jaap39

  A-ware voegt wellicht afzetkanaal toe. Maar die kun je eenvoudig weer kwijtraken, zie Rusland. Ook dat risico is groot. Hoe kan je trouwens claimen dat je je afzet gegarandeerd hebt? Sprookjes bestaan echt niet indien je dat nog niet wist. 

  Nee ook a-ware voegt niets toe aan doc. Van de ene naar de andere enorme kaasfabriek......

 • boerrick

  #12 Doc de melk, grapje zeker. Er is daar eerder een melk gebrek.

 • daan1908


  # 15  Daarom  is  snelheid  geboden ,  er  valt  helemaal  niets  zorgvuldig  en  vooral  niets  kieskeurig   te  kiezen  .  Daarom  snap  ik  de  kop  niet  van  dit  artikel . 

 • boertje1971

  <em>bij de vorige fusieplannen moest het ook snel gaan, de uitslag weten we..... </em>

 • BO(skabout)ER

  @mozes; Ik denk dat Friesland wel degelijk wat aan DOC Kaas zal hebben gehad, de kaasproductiekosten van Friesland campina ligt enkele centen hoger als die in Hoogeveen. 

  @Daan1908; jij bent altijd negatief over DOC, soms een beetje terrecht meestal niet.

  @Dayo; ik hoop dat er een duidelijke uitleg komt waarom DMK wel en Hochwald niet. Maar dat zullen de leden wel gaan vragen.

  Maar alleen doorgaan is geen optie. 

 • daan1908


  #18  Ik  ben  niet  negatief  wel  realistisch . Veel  verhalen  zijn  hier  door  toch  niet  de  minste  redacteuren  geschreven .  Men  hield  iedereen  een  beeld  voor  ogen dat  het  allemaal  wel  goed  zou  komen  in  Hoogeveen .  De  waarheid  is  helaas  anders .  Ik  had  ook  een  zet  van  ARLA  verwacht  maar  die  houdt  zich  nog  koest .  FC is  niet  logisch ,  zou  de  leden  alleen  maar  geld  kosten ,  afgezien  het  oud  zeer  dat  er  nog  zit .  Hopelijk  valt  het  voor  de  leden  nog  enigzins  mee ,  misschien  komt  er  nog  een  rijke  Chinees  langs  dan  kan  er  nog  iets  moois  ontstaan .

 • brutus71

  DMK en DOC werken nu al veel samen en daarom is dit een ideale fusie, veel beter dan een fusie met Hochwald.

 • koestal

  veel DOC leveranciers staan al op de wachtlijst bij Aware ,er is blijkbaar een uittreed termijn of een uittreedboete. DOC kan de uitbreidingsplannen ook wel op een laag pitje zetten

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.