AlgemeenOpinie

DOC-leden, kies zorgvuldig en kieskeurig

Voor leden van DOC Kaas breken spannende weken aan. Hoe moet hun keuze uitvallen? Zeggen ze ja tegen de fusie met het Duitse DMK, zoals hun bestuurders en directie voorstellen, of toch niet?

De coöperatie heeft het niet gemakkelijk. De melkprijs toont het en ook het jaarverslag 2014 getuigt ervan. DOC betaalt voor Nederlandse begrippen laag uit. De afstand met marktleider FrieslandCampina groeit. Het zijn voor de leden moeilijk verteerbare feiten. Een zoektocht naar verbetering is logisch. Als het goed is, leidt een fusie tot synergie. Een plus een moet drie worden. Bestuur en directie van DOC Kaas moeten aantonen dat zoiets het geval zal zijn met DMK. Een fusie omdat ‘je toch iets moet’, is niet goed genoeg.

Ten opzichte van DOC Kaas hebben DMK, en zijn voorgangers Nordmilch en Humana, nog wel iets aan te tonen. Vergelijkende lijstjes met melkprijzen zijn er niet zo veel, maar uit de jaarlijkse Europese vergelijking van LTO Nederland valt op te maken dat DOC in de voorbij acht jaren maar liefst zes keer een betere prijs betaalde dan DMK en Nordmilch. Dan heb je als DMK toch wel iets uit te leggen aan de leden van DOC Kaas, nietwaar?

Voor de leden is het in ieder geval raadzaam om te vragen of er ook nog andere opties zijn. Het feit wil dat DOC Kaas weliswaar lastig zit, maar ook nog kan kiezen uit ‘vrijers’. Er zijn er nog minstens twee. Als coöperatie kun je je huid bovendien maar één keer verkopen.

Beheer
WP Admin