AlgemeenOpinie

Crowdfunding toekomst van de boer?

“Rabobank laat het raar afweten”, zegt Hanna.”De bank heeft meer eigen vermogen nodig en wil minder uitlenen. Ruud Pauwe, manager Rabo Nederland, zegt dat er een tekort is aan langer beschikbaar kapitaal. Dus zoeken ze andere vormen van financiering voor de boeren.”

Ik vind dat vreemd. Een kerntaak van Rabobank was altijd het financieren van de landbouwsector. Ze hebben een marktaandeel van 85 procent. Altijd konden we rekenen op de Rabo. Dat lijkt nu voorbij. Pauwe zegt dat ze kritischer zijn bij het verstrekken van kapitaal en dat ze zoeken naar derden, die mee willen financieren.

Ze gaan van verstrekker van geld naar bemiddelaar. Tussen de boer, die geld nodig heeft en de investeerder, die geld wil uitlenen. Tegen een goed rendement. Dat krijgen ze bij de bank niet, dus mag de boer dat rechtstreeks aan de uitlener betalen.

“Dat noem je crowdfunding”, knikt Hanna een tikkeltje triest.” Van financier tot bemiddelaar, wie had dat ooit van de Rabo kunnen denken. Het eigen belang, meer eigen vermogen, staat voorop. De boer moet zich maar redden. Wat dat betreft is de Rabo een echte coöperatie: Welbegrepen eigenbelang.”

“Crowdfunding is sociaal lenen”, mengt Hans zich in het gesprek.”Het is helemaal niet zo gek. Je bent niet met handen en voeten gebonden aan de Rabo, maar bindt meerdere investeerders aan je. Misschien kunnen stoppende boeren lenen aan blijvende boeren. Stoppende boeren krijgen toch bijna geen rente op hun vermogen bij de bank. Als ze het voor een redelijke rente aan boeren uitlenen zijn beide gered. De boer heeft lang vermogen en de oud-boer kan rentenieren van het geld dat hij uitleent. Iedereen gelukkig, de boer, de bank en de ex-boer.”

Het zal wel. Ik zag liever dat de Rabo zich niet met allerlei avonturen in had gelaten en voldoende eigen mogen had gevormd om te kunnen financieren. De bank hoefde tenslotte ook nooit dividend uit te keren.

Nu moet je een rondje bij je vrienden langs om geld te krijgen. Dat moesten boeren een eeuw geleden ook: bedelen bij de landadel. Geen vooruitgang.

Beheer
WP Admin