AlgemeenOpinie

Biologische sector zoekt maatschappelijk draagvlak

Niet de gangbare landbouw zoekt draagvlak in de samenleving, maar de zeer onvoordelig producerende biologische sector.

In 2025 moet elk land- en tuinbouwbedrijf een lust voor zijn omgeving zijn. Zo verwoordt de Ambitienota Limburgse Land- en Tuinbouw van de provincie Limburg in verkiezingstijd de verwachtingen. En dat niet alleen, de sterke marktpositie moet behouden blijven en het moet ook gezonder voor mens en dier. Want het is beroerd gesteld daar in Noord-Limburg, de hoeveelheid fijn stof gaat alle normen te buiten. De provincie wil weer kleine boerderijen zien, niet met burgers maar met echte boeren, een hooiberg, een paar koeien en een hok met varkens. Dat wil de provincie, en ze wil tegelijkertijd de sterke marktpositie behouden. Een lust voor het oog moeten al die megabedrijven daar in Limburg worden? Een groene damwandplaat en een beukenhaag zijn vast niet genoeg. Het kan helaas maar op een manier; afbreken en nieuwe natuur ontwikkelen. Het zal daarom met deze Ambitienota dezelfde kant opgaan als met zo veel verkiezingsbeloftes: richting de prullenbak.

Varkenshouder met zichtstal, groepshokken, luchtwassers en speeltjes

Onlangs was op Radio 1 een varkensboer uit de omgeving van Venray, Limburg dus, aan het woord.  Hij is al ver op weg met een zichtstal, groepshokken, luchtwassers, stro en speeltjes voor zijn varkens. Maar nog niet ver genoeg, meende ook hij. Op de vraag van de verslaggever of zijn bedrijf er in 2025 nog zou zijn, moest hij het antwoord schuldig blijven. Hij hoopte het, maar zei erbij dat hij en zijn collega’s nóg beter het draagvlak zouden moeten zoeken in de samenleving.

Politiek jaagt varkenshouder richting faillissement

Draagvlak creëren is vooral in verkiezingstijd in de mode. Maatregelen voorstellen, jezelf profileren, zieltjes winnen en na de verkiezingen volgt de prullenbak. Maar wij zitten ermee. Zoals varkens zich naar de slachtbank laten drijven, zo laten wij ons richting ons faillissement drijven. Dan weer dit dan weer dat. Nu is het een luchtwasser, morgen is dat ook niet genoeg. Morgen moeten we misschien wel fair trade produceren in Limburg.

Gangbare landbouw is onmisbaar voor voedselproductie

Zolang er mensen zijn die eten, zal er behoefte zijn aan land- en tuinbouw. De gangbare landbouw is eenvoudigweg onmisbaar. Wij hebben geen draagvlak nodig om te produceren, onze aanwezigheid is ons draagvlak. De biologische sector met zijn extensieve, dure productiemethodes en twijfelachtige kwaliteit, moet zich zorgen maken om draagvlak in onze samenleving. Dat draagvlak is wel te vinden bij het superfood kauwende, bio consumerende rijke deel van onze bevolking, maar toch niet bij de gewone burger die moeite heeft om rond te komen.

Dijksma prijst Nederlandse agro-industrie én pleit voor biologisch

Onze nationale kleuterleidster, staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken, was van 2 tot en met 4 maart op zakenreis in Mexico om de Hollandse peer te promoten. Voorafgaand aan de reis was ook zij te horen op de radio met een uitgebreide lofzang op de Nederlandse agro-industrie. Agrowereldspeler nummer 1, tweede exporteur van landbouwproducten ter wereld, €80 miljard omzet, en zo ging ze nog even door. Mexico zit te springen om onze innovatie en nieuwe technieken. Mevrouw Dijksma is net terug van de Biofach Beurs in Neurenberg (D.) alwaar ze de wereld liet weten dat we het in Nederland helemaal anders gaan doen: duurzaam en biologisch. Zie hier de uiterst pijnlijke spagaat waarin onze staatssecretaris verkeert. Ik denk niet dat ze de Limburgse Ambitienota bij zich had in Mexico.

Beheer
WP Admin