Commentaar

7 reacties

Big Brother, Big Data

De landbouw maakt zich op voor het jaarlijkse 'feestje' van Gecombineerde Opgave.

Alle boeren zijn verplicht om gegevens aan te leveren over perceelsgebruik en veebezetting. Wie daarnaast inkomensondersteuning wil uit het Europese landbouwbeleid, en dat zijn vrijwel alle grond gebruikende agrariërs, moet nog veel meer gegevens ophoesten.

De informatiedwang wordt jaarlijks groter en dwingender. Automatisering en digitalisering leiden per saldo niet tot meer gemak, maar juist tot meer verplichtingen. Noviteit van dit jaar is de verplichting om op een luchtfoto van je bedrijfsgebouwen aan te kruisen waar precies welk vee staat. Het is de bureaucratie ten top. Nog een klein stapje en elke koe is via een sensor rechtstreeks verbonden met het ministerie van EZ.

Gegevens verzamelen is een sport voor overheden, wetenschappers en commerciële partijen. Het 'meer' is in deze wereld van Big Data nooit vol. En er zijn altijd goede redenen voor de verzamelwoede. Het gaat om belangrijke zaken als veiligheid, efficiency en milieubehoud. Zo gaat men er van uit dat de ammoniakuitstoot beter te voorspellen als precies bekend is waar de dieren staan.

Maar is het echt nodig om zo overijverig alles te administreren wat zich laat meten? Zeker rondom ammoniakuitstoot zijn zoveel onzekerheden dat het de vraag is of deze stap de effectiviteit van het beleid echt vergroot. Daar staat tegenover dat de risico's van overmatig datahamsteren steeds duidelijker worden. Er is altijd kans dat die gekoppelde gegevens in verkeerde handen komen, van spionagediensten tot actiegroepen. Het zou de overheid daarom sieren terughoudend te zijn met het opeisen van informatie.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  en dan moet je er ook nog voor betalen om in te loggen.

 • somporn

  Hoezo vrijheid in het Westen,het is nog erger als in de voormalige USSR.
  De NL r-overheid is nog erger als de Stasi in de DDR.
  Straks wordt iedereen gechipt onder het motto van terroristenbestrijding.
  Vrijheid in het westen,laat me niet lachen!!!!

 • Noordam2

  je bent opa en oma, leeft beide van een uitkering, huurtoeslag, zorgtoeslag, enz. en je past twee dagen in de week, betaald, op je kleinkinderen, waarvan de ouders overigens ook niet werken
  de vergoeding die de grootouders ontvangen wordt niet gekort op de uitkering. Dat beste boeren van Nederland is vrijheid anno 2015.

 • Kaiser

  Wat schieten boeren er mee op om al die informatie te verstrekken. Door belanghebbenden worden de gegevens van de gecombineerde opgave eerder tégen boeren gebruikt. Precies hetzelfde gebeurt wanneer je voor het hekje in de rechtbank staat en bij aanvang van de zitting de rechter verklaart. 'Alles wat U zegt kan tegen U gebruikt worden'

 • Zuperboer

  Hebben boeren nog mensenrechten of straks alleen nog dier( -en)rechten?

 • DJ-D

  Laat ze eerst eens aantonen waar en wat de schade is van die zogenaamde emissie. Moet levensgevaarlijk zijn zal een burger denken. Zet 2 proefpersonen in 2 luchtdichte zeecontainers. 1 container met een lopende auto erbij in en 1 met een koei erbij in

  Na een half uur heb je de uitslag al.

 • John*

  als de veebezetting nu hoger is, dan vergund krijg ik dan meer ruimte in de pas.. Een peildatum mag in mijn ogen niet leidend zijn voor de vergunde ruimte.. dan heb je toch gemiddelde veebezetting etc nodig.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.