Redactieblog

10 reacties

Vrouwen grijpen de macht

Het kan bijna geen toeval zijn. Er komt een bestuursfunctie vrij in de landbouw en er wordt een vrouw benoemd als leider. Eerst Ingrid Jansen bij varkenshoudersvakbond NVV, daarna Hennie de Haan bij pluimveehoudersvakbond NVP. 2015 wordt het jaar van de vrouw in de landbouw.

Want we hebben natuurlijk ook nog 'good old lady' Sieta van Keimpema als voorzitter van Dutch Dairymen Board. Varkens, kippen en koeien; hun lot ligt in de handen van deze vrouwen. En daarmee natuurlijk dat van de varkens-, pluimvee- en melkveehouders.

Opmerkelijk dat deze vrouwen allemaal aan de top staan van de veehouderijvakbonden. Daarbij vergeleken is de land- en tuinbouworganisatie LTO een mannenbolwerk. De enige vrouw van belang daar, Annechien ten Have, gooide de handdoek in de ring. We missen haar nog altijd.

Wat opvalt aan de nieuwe vrouwen is dat ze ook een nieuw geluid verspreiden. Niet het geklaag van Sieta van Keimpema, maar de wil om het beeld van de varkens- en pluimveehouderij in de maatschappij te veranderen. Niet het voortdurende verzet van Sieta en haar getrouwen, maar proberen de goede dingen van de bedrijfstak op de juiste wijze in de hoofden van de burgers te krijgen.

De nieuwe voorzitters zitten 's morgens ook niet aan de keukentafel met een sombere echtgenoot de toestand in de landbouw verder de put in te praten, maar kunnen er met een frisse blik naar kijken. Ze zijn geen vrouw van een boer, hebben gestudeerd, hebben een baan en zijn financieel onafhankelijk.

Ze zien hun nieuwe functie als een uitdaging. En ze willen samenwerken met de LTO en zuivelorganisatie NZO. Dat deden ze vorig jaar al door samen de melkveewetgeving te beïnvloeden. Kortom, een wake-upcall voor de LTO en daarmee ook voor de verouderde aanpak van de hedendaagse problematiek in de melkveehouderij.

Vooralsnog ben ik blij met de nieuwe vrouwen. Een nieuwe generatie, die de wens doet aanwakkeren om de oude te laten verdwijnen.

Laatste reacties

 • alco1

  Besturen is een beroep geworden. Deze studies worden in gelijke mate gevolgd door vrouwen als mannen. Niet verwonderlijk dat er ook vrouwen doorstromen. Of dit beter of slechter is heb ik geen mening over.
  Maar dat zowel mannen als vrouwen vooral willen samenwerken is voor mij al een teken van jezelf verbergen.
  We hebben mensen nodig die de nek durven uit te steken.
  Maar kan dit door mensen die niet uit het vak komen?
  Dat is voor mij de grote vraag?
  We hebben te veel ervaring van bestuurders die 'bij(om)gepraat' worden.

 • veldzicht

  Voor een goede staatscecretaris van landbouw is het helemaal niet nodig dat hij ook goed bieten kan telen om maar wat te noemen ,de persoon zelf is 10x zo belangrijk dat hij/zij bestuurlijke kwaliteiten heeft met kennis van zaken ,charisma en overtuigings kracht.zie Gerda Verburg kwam uit de landbouw maar ik vond het een waardeloze minister.

 • alco1

  Gerda Verburg zijn broer was boer. Maar zij had zelf totaal geen boeren kennis.
  Trouwens veldzicht. Wat noem jij kennis van zaken?

 • Noordam2

  onze huidige staatssecretaris Sharon is ook geen Boerin, maar is wel iemand die staat voor haar zaak, heeft een goede dossier kennis, is politiek sterk en laat zich niet snel ompraten. dat ze soms laat merken dat ze onderdeel is van de Pvd A is logisch maar ze is niet dom. We hebben wel mindere belangenbehartigers gehad

 • Mozes

  Volledig mee eens @Noordam2.

  Vrouwen blijken in het bedrijfsleven op een andere manier leiding te geven dan mannen. Veel minder hiërarchies en meer op teamwork gericht. De vrouwelijke manier van leiding geven zou heel goed passen binnen een coöperatie.

 • Elevage

  gekozen om d'r naam ;-)

 • agratax2

  quote. De wens doet aanwakkeren om de oude te laten verdwijnen. Vergaderboer bedoel je hiermee dat we het verleden (de geschiedenis) moeten vergeten? Ik heb altijd geleerd, dat in het verleden het Heden ligt en in het Heden ligt de Toekomst verborgen. Als je niet wilt weten waar je weg komt, hoe kun je dan bepalen waar je heen wilt. Dames aan het roer lijkt me gezien de ervaring van bedrijven met vrouwen aan de top Perfect. Maar wel graag Vouwen vrouwen en geen Man Wijven. Deze laatste gedragen zich als mannen met alle fouten van dien.

 • PetervanKempen

  Niet sjiek van vergaderboer om bepaalde actieve voorvrouwen uit de vee boeren gelederen neer te sabelen om een 'nieuw'vrouwsoort aan te prijzen.
  Kan de 'nieuwe bestuursvrouw 'zelf nooit blij mee zijn . Vergaderboer: stuur mevrouw SvK maar een bos bloenmen met je excuus. Dat is ouderwets netjes en zo wordt je onterechte afgeven op een vrouwspersoon die jou niet smaakt, je wellicht vergeven.

 • mr X

  Ik ben blij met meer vrouwen aan het stuur. Als de banken meer vrouwelijke bestuurders hadden, dan was de crisis niet zo groot geworden. In Zweden hebben de vrouwen de euro tegen gehouden. Ze zagen bij andere landen dat het levensonderhoud door de euro teveel was gestegen.
  In veel boerenbedrijven regeert de vrouw, en dat is maar vaak goed ook. Er wordt pas een nieuwe trekker gekocht als moeder de vrouw toestemming geeft. Of zie ik het verkeerd?

 • Belgique

  Klopt, vrouwen houden de hedendaagse boerenbedrijven recht. Veel laagopgeleide boeren jongens hebben niets met cijfers, iets dat vrouwen wel vaak naar zich toe trekken. Een bedrijf leiden zonder cijfermatig inzicht is gedoemd te mislukken, zeker anno 2015.

  Een ode aan de vrouw!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.