Redactieblog

1 reactie

Verborgen tegoeden

Is dit alles? Missen we niet wat? Zijn er niet meer bankrekeningen? Dat zijn vragen die vaak opkomen bij erfgenamen als een erfenis afgewikkeld moet worden.

En dat is niet raar. Veel mensen laten niet het achterste van hun tong zien. Zeker niet op financieel gebied. Wie weet nu wel precies hoe vader, moeder, oom of tante er financieel voorstaan. Voor veel erfgenamen is het dan ook een verrassing wat er in de boedel zit. Soms valt het mee. Soms valt het tegen.

Om de zoektocht naar alles wat er in de boedel zit te vereenvoudigen is er sinds kort een extra service van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Erfgenamen kunnen bij één loket terecht om te kijken of er onbekende rekeningen zijn van een overleden persoon. Achttien banken hebben hiervoor een website geopend. Na een aanvraag op www.slapendetegoeden.nl controleren de banken of er rekeningen zijn op naam van de overleden persoon. En dat spaart heel wat werk uit. Niet elke bank hoeft meer afzonderlijk benaderd te worden als vermoed wordt dat er een rekening van de overledene is. Al met al een prima service van de banken. Maar let op: de deelnemende banken zijn alleen Nederlandse banken. Staat er geld in het buitenland op een rekening, dan komt dat niet via deze website naar boven.

Als een bankrekening niet meer gebruikt wordt, wordt het een zogenaamde 'slapende' bankrekening. Een bankrekening kan 'slapend' worden doordat rekeninghouders overlijden, verhuizen of de rekening simpelweg vergeten. En dat komt vaker voor dan je zou denken. Volgens de wet vervalt het saldo van een slapende rekening - waarvan de rekeninghouder onvindbaar is - na twintig jaar aan de bank.

Maar Nederlandse banken doen geen beroep op deze verjaringstermijn. Als de claim kan worden aangetoond, keren ze tegoeden ook na twintig jaar uit aan de rechthebbende(n). Het kan dus zeker lonen om na een overlijden eens te gaan kijken op de site van de NVB. Maak er in voorkomende gevallen gebruik van. Misschien is er toch nog meer dan je in eerste instantie denkt.

Eén reactie

  • koestal

    iedereen droomt hiervan,maar de werkelijkheid is vaak anders

Of registreer je om te kunnen reageren.