Commentaar

11 reacties

Regeling muizenschade: verwachtingen nu ook waarmaken

Politici willen al te graag veehouders met muizenproblemen blij maken. Maar er zat wel erg veel peptalk bij, vrijdagavond in Heerenveen, op een bijeenkomst van de melkveehoudersvakbond NMV. Europarlementariër Annie Schreijer spande de kroon.

Het is te gek voor woorden, zei zij, dat staatssecretaris Sharon Dijksma wel vol lof is over de exportrecords van de agrarische sector, maar dat ze nu niet ergens €70 miljoen kan vinden voor de muizenschade. "Dit soort geld zou meteen beschikbaar moeten zijn." Dat is makkelijk scoren; Schreijer gaat niet over Haags geld. Gelukkig kwam ze ook met een constructief idee: er is een Europese regeling die het mogelijk maakt om kosten van herstel na een natuurramp te vergoeden. Daarvoor hoeft Nederland alleen maar te zeggen dat hier sprake is van een plaag. Maar helaas, dit is te mooi om waar te zijn, leert navraag. Richtlijn 1305/2013 zit  niet in 'ons' pakket GLB-maatregelen en is niet zomaar toepasbaar.

Het CDA is wel de luidruchtigste, maar niet de enige die hoop wekt over steun. Provincie Friesland stuurt taxateurs het veld in en roept boeren op het beschadigde land zolang met rust te laten. Hoe hard de provincie ook roept dat er geen schadevergoeding komt, zo voert ze wel verwachtingen over financiële steun - die ze alleen met rijksgeld kan inlossen.

Intussen verklapte de NMV dat er goede vorderingen worden gemaakt met Haags overleg over 'een muizenregeling'. Ook dat vergroot de verwachtingen. Er mag nu ook wel echt iets moois komen, anders is de frustratie dubbel zo groot.

Laatste reacties

 • Annie Schreijer-Pierik

  Ik reageer niet gemakkelijk vanuit Straatsburg, maar bovenstaande klopt niet. Een en ander is niet blijkbaar niet goed begrepen. Waar gaat het over?
  1) Het gaat om een Verordening, níet om een Richtlijn;
  2) Verordening 1305/2013 heeft een rechtstreekse werking in de gehele Europese Unie en is dus verbindend in álle onderdelen (ook schadeherstel);
  3) Het is een kwestie van politieke wil of onwil van dít kabinet om dit instrument (schadeherstel vernield agrarische productiepotentieel) te gebruiken, vooraf zelf vast te stellen dat er sprake is van een ramp (niet slechts plaag) en zo enige steun te bieden voor de muizenramp in Friesland;
  4) Ik ben over deze mogelijkheid persoonlijk geïnformeerd vanaf het hoogste niveau en vanuit de EVP-fractie;
  5) Verschuil je als Nederlands kabinet niet achter de nationale invulling van Plattelandsontwikkeling 2014-2020! Vindt men in Nederland natuurontwikkeling belangrijker dan overleving en herstel van onze melkveehouderijbedrijven in zwaar getroffen Friesland? Vind gezamenlijk een oplossing!

 • Annie Schreijer-Pierik

  2/2
  Staatssecretaris en kabinet moeten met de Europese Commissie deze mogelijkheid van schadeherstel behandelen en ook zélf met compensatie over de brug komen! Over de mogelijkheid daarvoor ben ik persoonlijk geïnformeerd vanuit het hoogste Europese niveau.
  Samen werken naar een oplossing, ook met de Boerderij. Hopelijk met een transparante (en niet geheime) Haagse 'muizenregeling'. Onze getroffen boeren hebben het nodig!
  „Onder druk wordt álles vloeibaar!”

 • agratax2

  Het zou de overheid al sieren, als ze Wageningen lieten zoeken naar bestrijdingsmogelijkheden. De schade betalen via welk fonds ook geeft geen >duurzame< oplossing als de muizenbeolking niet wordt ingeperkt. Den Haag wacht met acties tot de muizen en de lokale bevolking met dijk en al in het IJsselmeer of de Waddenzee verdwijnen. De Groenen krijgen dan eindelijk hun kans om met weinig geld een nieuw stuk Wetlands aan de Wadden toe te voegen. Ik reken erop dat de politiek het niet zo ver laat komen, maar hoe langer ze toekijken hoe groter de kans op erger.

 • meter

  Te gek voor woorden dat hier zoveel stampij over gemaakt wordt. Als je bedrijf onbedoeld getroffen wordt door een zondsvloed of als door direct aanwijsbaar europees beleid de markten naar Rusland worden gesloten met alle financiele gevolgen voor landbouwers wordt het het een bedrijfsrisico genoemd die de ondernemer voor lief moet nemen. Echter als de grasmat opgevreten wordt door de muizen, waar hebben we het over, moet en direct de geldbuidel getrokken worden. Er wordt gemeten met twee maten en dat is niet verkoopbaar naar de gehele achterban om nog maar niet te spreken dat dit te verdedigen valt naar diegene die hun zure centen af moeten dragen voor dit Europese beleid. Verlies pakken, opnieuw inzaaien en aanpakken dat ongedierte in plaats van te gaan lopen bedelen bij de overheid lijkt mij veel beter. Dat hebben meerdere al moeten doen.

 • johannes 1965

  mmm dit muisje krijgt nog een staartje????

 • johannes 1965

  mmm dit muisje krijgt nog een staartje????

 • hondwafwaf

  Dit is pas een echte muizen plaag...

  http://www.youtube.com/watch?v=HkTBPk1kunA#t=326

 • Ishtar

  Heeft iemand een exacte onderbouwing van de €70 miljoen aan muizenschade?
  Of is dit niet onderbouwd?
  Mag aannemen dat dit tot op elke euro cent perfect onderbouwd is, immers men vraagt er om?
  Ik zou graag een link zien naar die data.

 • Ishtar

  En daarnaast is het simpel als de €70 miljoen klopt, dan kan dat prima betaald worden door alle CDA'ers bij elkaar.

  http://www.elsevier.nl/Politiek/achtergrond/2015/1/Moet-de-staat-bijspringen-bij-de-Friese-muizenplaag-1692553W/
  Quote ==>
  Tien jaar geleden was er ook een forse muizenplaag in Friesland.
  Toen betaalde het Faunafonds uit coulance een aantal boeren een vergoeding van in totaal 2 miljoen.
  Daarbij gold als voorwaarde dat er een Plan van Aanpak werd opgesteld om herhaling van de muizenplaag te voorkomen.
  Maar dat plan is er nooit gekomen.
  De boeren waren uit de zorgen en lieten het erbij zitten. Nu is Leiden in last. <===
  **
  Maw boerenbelangenbehartiging is ==> maw plannen maken en visie hebben, en daarin heeft dus oa de CDA 10 jaar geleden volledig gefaald.
  Er zou geen cent van belasting geld moeten gaan naar enige vorm van compensatie, die 70 miljoen euro moet maar uit de sector komen.
  Lijkt me ook fijn om de oorzaken te weten, immers als dit elke 3 jaar gebeurd, kan je moeilijk elke 3 jaar gaan vragen om even 70 miljoen euro te betalen....... dus een plan van aanpak is fijn.
  Wat dus 10 jaar geleden ook al gemaakt zou worden.........
  Belofte maakt schuld, dus omdat de cda schijnbaar dit 10 jaar geleden niet belangijk vond, moeten boeren daar maar aankloppen om de schade vergoed te krijgen.

 • trijnie

  Het zou mooi zijn als er voor mijn (tuin)schade ook een potje was.
  Vaste planten, heesters en bollen en knollen. Er zijn veel bollen- planten- en boomkwekers die aardig aan mijn tuin verdient hebben.
  Een tegemoetkoming zou welkom zijn......

 • PetervanKempen

  @ Ishtar en trijnie: Dat is denk ik te makkelijk. Als we de beoefening van veehouderij zo aan banden leggen en zoveel grenzen stellen , en verwachten dat allerlei vroeger gebruikte bestrijdingsmiddelen nu achterwege blijven (om begrijpelijke reden!) is het wat flauw om bij een plotseling optredende speling van de natuur en een onbalans in plaagdieren voor de veehouders nu te roepen redt je kont maar. De grote hoeveelheid 'beginnende muizen 'komt uit de veel grotere oppervlaktes niet intensief beheerd terrein naast de agrarische percelen en heeft dus wel de beginfase van deze plaag veroorzaaakt. Als ik dan zie hoe star boeren beperkt worden door scheuren en inzaaien van maai graan soorten met graszaad te verbieden op grond van het derogatie beleid, dan heb ik zoiets van wel heel eenzijdig! Als je ziet welke aanslag de ganzen plegen op dat zelfde land in de winter wegens de onbeperkte opvang neurose van natuurclubs en stedelingen, al helemaal. Boeren niet verzuipen laten vind ik , muizen juist wel ook al is Thiemetje tegen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.