Commentaar

16 reacties

Prijsdaling aardappelcontract valt mee

De contracten voor 2015 tonen dat er muziek zit in de fritesaardappelsector.

De wens van de verwerkers om een bestendige relatie met de teler, blijkt geen loze kreet. Want wat we zien is het volgende: de contractprijs die ten opzichte van 2014 zakt met maar een tientje per ton, er worden meer tonnen per hectare vastgelegd en inmiddels bieden alle grote verwerkers meerjarencontracten aan.

De contractprijs daalde minder dan telers op basis van de enorme oogst 2014 hadden verwacht. Vrieshuizen kunnen tot aan de nok vol met frites gedraaid worden. Maar dat gebeurt niet perse. Er wordt nu juist erg veel geëxporteerd.

Vorig jaar augustus, de hoofdoogst moest nog beginnen, rekenden veel telers al met een flinke daling in de 2015-contracten. Van de eerste twee cent hadden ze in gedachten al afscheid genomen. Dan valt het met een één cent minder nog mee.

Zeker als je weet van dat een paar jaar geleden de prijzen juist flink stegen. De graanprijs is getemperd, groentecontractprijzen zijn flink omlaag.
Eerlijk is eerlijk, het had minder gekund. Er tekenen zich in de wereld kansen af voor goede kwaliteit aardappelproducten. Onder meer Azië is een belangrijke groeimarkt. Wat we zien is dat naast de productie ter plekke er ruimte blijft voor import vanuit Noordwest-Europa. Nederlandse telers met hun goede grond, teelttechniek, adviseurs, bewaarplaatsen etcetera, kunnen daarvan profiteren. Voor een constante stroom kwaliteitsaardappelen hebben verwerkers Nederlandse telers nodig. De huidige contracten zijn daarvan een afspiegeling.

Laatste reacties

 • John*

  laat dit een voorbeeld zijn voor veel andere sectoren!

 • aqwzsx12

  het strop, of hoe je het ding ook mag noemen, knelt al wat meer.
  de tong kleurt nog niet blauw, maar dit komt nog, geduld...

  de boeren zullen het niet leren en ook niet afleren.
  beste oplossing zou wellicht nog in 50.000 bos aanplanten, hmmm...

 • casecs

  zakt MAAR een tientje , man weet je wel hoeveel dat scheelt op een bedrijf??? De kosten stijgen ook door ,door de overheid en zo word het gat wel twintig euro nou en dat is een groot verschil!!!

 • Mels

  Maar als het je niet aanstaat!!! Je hoeft niet te telen voor die prijs als jedenk dat het tekort is.....maar ja dat kan natuurlijk niet want men heeft wel enorm geinvesteerd in oud ijzer en dure schuren......

 • vanderes

  Als je als redacteur van de boerderij zoveel verstand hebt van het geen waar je over schrijft, vraag ik me af of je wel de juiste man op de juiste plaats bent.

 • Jan-Zonderland

  Als het salaris van Leo Tholhuizen met 10 % gekort zou worden, zou hij dan ook schrijven: Valt wel mee

 • Mels

  Leo somt ten eerste constateringen op en vergelijkt ten tweede de huidige contracten met de nieuwe. Weet niet wat ie verkeerd doet. Wie of wat verplicht de Nederlandse consumptie teler om een contract te tekenen wat em niet aanstaat??? De fabriek heeft geen verplichting gemaakt van het kopen van veel te duur land of veel te grote machines. Zal ik dan die hypermoderne maar o zo kostprijs verhogende bewaarplaatsen maar niet opnoemen?

 • Jan-Zonderland

  'Mels, ik zeg niet dat Leo iets verkeerd doet maar ik vind de uitspraak dat het wel meevalt als de contractprijzen verlaagd worden niet handig gekozen. En dat heeft niks te maken met duur land, grote machines of kostprijsverhogende bewaarplaatsen. Het lijkt mij dat je er plezier in beleeft om de hele boerenstand af te kraken mbt wat en hoe zij het doen. Je zult het best naar je zin hebben hier in Canada maar `you ain`t seen nothing yet`.

 • info36

  Je gelooft je ogen niet als je dit stuk leest. Als je zoiets doms schrijft staat je compleet naast de praktijk. Ten eerste is het zo dat de verwerking zo goed draait omdat de grondstofprijzen nihil zijn. Zijn de prijzen wat hoger zijn de fabrieken geneigd hun productie tijdelijk te stoppen om de prijs weer te temperen. Ten tweede is het zo dat de fabrieken het een worst is waar hun aardappelen vandaan komen, de importen zijn enorm. Ten derde is het zo dat de contractprijzen schandalig laag zijn in vergelijking met de kosten en risico's. Eind jaren 70 en begin jaren 80 lagen de prijzen op hetzelfde of hoger niveau terwijl de kosten nu verviervoudigd zijn exclusief de inflatie. De reden waarom velen tekenen is omdat ze met de rug tegen de muur staan en geen keuze hebben.

 • Beveland14

  Info36, dat het schrapen is da's duidelijk . Jarenlang al. Soms redelijk, meestal kom je tekort bij echt rekenen.
  Maar dat is niks nieuws. Nu gaan de contractprijzen omlaag, maar met meer contracttonnen/ha heb je wel minder ovuertonnen van twee cent.
  Natuurlijk ook minder voor je overaardapels als ze duur worden.
  Alles bij mekaar ben ik ook niet verbaasd over wat ze na vorige oogst geven.

 • Mels

  Jan Zonderland. Ik beleef geen plezier aan het afkraken. Probeer eerder wakker te schudden. De schuld van lage prijzen ligt namelijk niet bij de afnemer. Waar ik me wel al jaren over verbaas en dat is niet gekomen na mijn vertrek is de manier waarop men boert. Eerst kijken naar de buren en dan kijken wat we kopen cq bouwen gaan lijkt het devies in NL. Dat is juist iets wat ik mij nooit kon en wou veroorloven. Alles draait om je kostprijs en dat is hier in Canada nog erger als in Nederland. Als je die kostprijs zelf opschroeft in jaren dat het goed gaat door flinke investeringen weet je zeker dat je tekort komt in slechte jaren. Dat kun je alleen maar met mij eens zijn. Als ik zie wat jullie in Ontario doen geef je ook je geld maar een keer uit. Helaas kan je in Nederland maar moeilijk reserveren voor slechte jaren door de belasting die je dan kwijt bent en dat is een slechte zaak. En idd heb je gelijk. I ain't seen nothing yet maar hou mijn ogen goed open en heb het prima naar mijn zin.

 • Jan-Zonderland

  @Mels, toegegeven, ik verbaas me ook wel eens over het (schijnbare) gemak waarmee collega boeren grote enal dan niet luxe investeringen doen/kunnen doen die uiteraard vaak kostprijsverhogend zijn. Maar eenieder moet dat zelf weten. Arbeidsplezier is ook niet in geld uit te drukken. Dat er her en der wat 'bureninvloed' bij komt kijken zal ik ook niet ontkennen. Maar dat is hier echt niet anders dan in ons vaderland. Het is hier ook een soort van wapenwedloop onder veel boeren, vooral na de paar jaren met zeer hoge prijzen voor mais en soyabonen. Nu de prijzen hier ook naar een wat 'normaler' niveau zijn teruggevallen zullen er hier ook genoeg boeren zijn die zich achter het oor krabben als de volgende afbetaling op dat stuk nieuw ijzer weer gedaan moet worden. Wij en ook jij doen het (noodgedwongen?) wat anders. Wij investeren alleen in het strikt noodzakelijke en bijna nooit nieuw maar we redden ons er prima mee, trekken ons eigen plan en laten ons door niets en niemand beinvloeden. Proberen onze kostprijs laag te houden daar waar het kan want op de opbrengstprijs heb je maar zeer beperkt invloed. Maar waar het bij mij om gaat is dat een in dit artikel genoemde daling van contractprijzen nooit mee kan vallen. Temeer ook omdat de kostprijs hoe dan ook elk jaar stijgt, ook voor jou en mij door kostenstijgingen waar je zelf geen invloed op hebt.

 • Jan-Zonderland

  @Mels, en ik ben blij voor je dat je het prima naar je zin hebt. Ik krijg het hier ook steeds beter naar mijn zin, temeer omdat als ik lees met welke regelneverij de boeren in Nederland dagelijks te maken hebben. Ik denk niet dat ik daar nu nog mee om zou kunnen gaan. Wat dat betreft is het hier nog steeds vrijheid blijheid (voor hoe lang nog ?) Als je alleen al leest over het muizenprobleem in Friesland, hoe machteloos men daar staat door onzinnige regels en wetten. Ik denk dat ik lang 'burgerlijk ongehoorzaam' zou zijn geworden in zo'n situatie. Zo. en nu morgen eerst maar eens op weg naar Mexico voor een weekje zon en warmte want ik ben de winter hier inmiddels alweer goed zat. Dat is een naddel van het wonen hier. Gr. Jan

 • Mels

  We zitten weer op dezelfde lijn Jan. Gelukkig... Veel plezier in Mexico en denk erom. Optijd keren anders ben je achter rood en voor wit.

 • Peerke1

  De Frites verwerkers hebben gouden tijden meegemaakt met de goedkoop aangeboden aardappels buiten contractprijs en nu toch proberen de boeren zo weinig mogelijk te betalen.Het is niet gepast.

 • Mels

  Peerke1,of het wel of niet gepast is is eigelijk niet de vraag. Als het merendeel van de telers voor de contracten tekent krijgt de rest geen beter contract. Zo simpel is het. Als de telers nou eens zich samen inspannen voor eenvoudige en kostprijs dekkende contracten dan kom je verder dan in je eentje. Dat is koren op de molen van de afnemer die nu alles bepaald. Boer heeft niks te eisen. Tien telers met hetzelfde ras die samen dezelfde kwaliteit leveren krijgen zeker een beter contract dan een teler alleen. Denk daar maar es over en buurt wat onder collegas. Niet meer ieder voor zich denken.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.