AlgemeenOpinie

Prijsdaling aardappelcontract valt mee

De contracten voor 2015 tonen dat er muziek zit in de fritesaardappelsector.

De wens van de verwerkers om een bestendige relatie met de teler, blijkt geen loze kreet. Want wat we zien is het volgende: de contractprijs die ten opzichte van 2014 zakt met maar een tientje per ton, er worden meer tonnen per hectare vastgelegd en inmiddels bieden alle grote verwerkers meerjarencontracten aan.

De contractprijs daalde minder dan telers op basis van de enorme oogst 2014 hadden verwacht. Vrieshuizen kunnen tot aan de nok vol met frites gedraaid worden. Maar dat gebeurt niet perse. Er wordt nu juist erg veel geëxporteerd.

Vorig jaar augustus, de hoofdoogst moest nog beginnen, rekenden veel telers al met een flinke daling in de 2015-contracten. Van de eerste twee cent hadden ze in gedachten al afscheid genomen. Dan valt het met een één cent minder nog mee.

Zeker als je weet van dat een paar jaar geleden de prijzen juist flink stegen. De graanprijs is getemperd, groentecontractprijzen zijn flink omlaag.

Eerlijk is eerlijk, het had minder gekund. Er tekenen zich in de wereld kansen af voor goede kwaliteit aardappelproducten. Onder meer Azië is een belangrijke groeimarkt. Wat we zien is dat naast de productie ter plekke er ruimte blijft voor import vanuit Noordwest-Europa. Nederlandse telers met hun goede grond, teelttechniek, adviseurs, bewaarplaatsen etcetera, kunnen daarvan profiteren. Voor een constante stroom kwaliteitsaardappelen hebben verwerkers Nederlandse telers nodig. De huidige contracten zijn daarvan een afspiegeling.

Beheer
WP Admin