AlgemeenOpinie

Ondernemer gezocht voor Oekraïens bedrijf

Gezocht: een Nederlandse ondernemer voor een bedrijf met 600 hectare in Oekraïne.

Ik kom net terug uit Oekraïne. Ik sprak daar met een pootgoedvermeerderaar. Hij is al jaren de importeur van Nederlands pootgoed en kent de aardappelsector perfect. Naast handel heeft hij ook 600 hectare grond, waarvan een deel gebruikt word voor de teelt van aardappelen. Hij wil eigenlijk het hele stuk gaan doen, maar daar zijn investeringen voor nodig. Deze man ken ik al een tijd, hij is een serieuze vent en een echte ondernemer.

Nu goedkoop investeren en straks oogsten

Hij wil graag met een Nederlandse partner samenwerken. Ik zei hem eerlijk: ‘Ja dat is mooi, maar dit is nu niet echt de tijd om een Nederlandse ondernemer te interesseren voor een project in Oekraïne. Ik word al voor gek verklaard dat ik naar een land in oorlog ga, laat staan dat je daar investeert!’ Zijn antwoord luidde: ‘Maar daar staat tegenover dat het nu goedkoop kan. Bovendien ben ik bereid een groot deel van het eigendom op te geven. Nu is de kans het grootst en zijn de kosten het laagst. Je start in het dal met lage kosten en gaat straks oogsten als de piek er is.’

Overheid Oekraïne pakt bureaucratie aan

Dit heeft mij aan het denken gezet en ik heb toch besloten maar eens te gaan schrijven, want ja er is oorlog in het oosten, en ja de lokale valuta is ten opzichte van de euro flink gezakt. Maar het leven gaat door en mensen blijven eten en de internationale donoren staan klaar om financieel bij te springen. Ook is de Oekraïense overheid druk bezig de bureaucratie aan te pakken en zullen ze buitenlandse investeerders goed behandelen. Zeker nu kun je als midden en klein bedrijf rekenen op een goede behandeling. De grote jongens zitten nog stil en nu worden de kleintjes met alle mogelijkheden geholpen.

Kiev is rustig en absoluut veilig om nu naartoe te gaan. Deze week stonden we met bijna twintig Nederlandse bedrijven op de landbouwbeurs. De bezoekersaantallen vielen mee in positieve zin, ook waren er voldoende mensen met plannen. Het leven gaat door en mede door de vrijhandelsakkoord met de EU zit iedereen vol plannen en energie.

Nederlandse boeren en bedrijven actief in Oekraïense landbouw

Wat wellicht ook goed is om te weten is dat sectoren die hun huiswerk gemaakt hebben en nu exporteren veel geld verdienen. Kijk naar de vleeskuikensector, die draait nu ondanks alles als een trein. Daarin wordt volop geïnvesteerd en geld mee verdiend. De grote jongens exporteren en de kleinere bedrijven profiteren mee omdat de prijs lokaal op een goed niveau blijft.

Ook zijn er diverse Nederlandse boeren en bedrijven in de landbouwketen actief, zoals Adri van Hoof, Antoon en Myke Smits, Kees Huizinga, Theeuwes, Bontrup en Nuscience.

Bij voldoende belangstelling: trip naar Kiev

Eigenlijk heeft de pootgoedvermeerderaar gelijk: dit is het moment om in te stappen. Wie dit eens met eigen ogen wil zien, kan zich bij Difco International melden. Bij voldoende belangstelling organiseren we een trip, waarbij we enkele eerdergenoemde bedrijven bezoeken en ook de Nederlandse ambassade en het ministerie van landbouw in Kiev.

Beheer
WP Admin