2976 x bekeken 8 reacties

Mijmeren in de melkput

Wanneer ik de eerste koeien voorbehandel deze ochtend, dwalen mijn gedachten al snel af naar de afgelopen dagen in Brussel. Het was een bomvolle week.

Zo had ik een ronde tafel georganiseerd met LTO, VNO-NCW en het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu om kritisch te kijken naar de nieuwe Europese luchtkwaliteitsnormen. Nederlandse ondernemers hebben al veel geïnvesteerd in schone lucht, nu moeten andere lidstaten stappen zetten. Een duidelijk standpunt voor mijn rapport dat ik namens de landbouwcommissie in het Europees Parlement schrijf.

Daarnaast een week met veel externe contacten. De boeren van @boerentweetmeet zijn langsgekomen en de Belgische televisie volgde mij. Ik heb drie keer een presentatie mogen geven over de innovatiekracht van de Nederlandse land- en tuinbouw. In Brussel sprak ik tijdens de 'Food Innovation Summit', waarbij ook de Europese Commissaris voor volksgezondheid en de landbouwcommissaris Phil Hogan aanwezig waren. Donderdag was ik aanwezig in Wolvega tijdens het agrarische seminar van de Rabobank en AB Vakwerk. De dag sloot ik af door 's avonds een bezoek te brengen aan de Agrarische Jongeren Friesland (AJF).

Op vrijdag probeer ik vaak een werkbezoek te doen. Dit keer in Drenthe, waarbij ik zetmeelboeren sprak over het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) en een rondleiding kreeg in de Avebe-fabriek in Ter Apelkanaal. Dezelfde problematiek keert vaak terug: de vraag naar voedsel stijgt, maar het landbouwareaal krimpt. Nederland speelt hierbij een ongelofelijk belangrijke rol, wij produceren met steeds minder input immers steeds beter voedsel. Of zoals ik dat graag noem: 'global problems, Dutch solutions'.

Nu weer onder de koeien. Ik denk alvast vooruit op de komende week. Dan stemmen wij in Straatsburg over het verplicht etiketteren van de herkomst van vlees in verwerkt voedsel. Het idee klinkt sympathiek na de voedselschandalen die we hebben gekend, maar we lossen hiermee het probleem van fraude niet op. Als iemand paardenvlees voor rundvlees wil verkopen houdt een etiket ze niet tegen. Daarbij komt dat de kosten voor het etiketteren van de herkomst van vlees in verwerkt voedsel enorm zijn en de bureaucratische rompslomp gigantisch. Dit is Brusselse regelzucht over de rug van ondernemers. Ik verzet mij hiertegen en pleit voor wat meer boerenverstand in Brussel!

Laatste reacties

 • alco1

  Lang verhaal met veel bezigheden. Het gaat mij echter om standpunten, zoals in de laatste alinea.

 • Ferm

  In de laatste alinea geeft Huitema voor mij aan dat ie het niet voor en over de primaire producent heeft wat betreft zijn standpunt in zake etikettering herkomst van vlees in verwerkt voedsel. Daar waar de primaire producent telkens weer moet aantonen dmv bewaren van voerafleverbonnen, wat er in zijn brokken zit, wat gevoerd wordt aan het vee, geeft Huitema de verwerkers weer vrij spel en kan de consument geen bewuste keuze maken bij gebrek aan informatie op het etiket. Minder regelzucht, blijkt bij hem dus alleen op te gaan voor verderop in de keten om de verwerkers, veelal de multinationals vrijheden te geven over de rug van transparantie. Laat het boerenverstand eens gelden voor de boerenstand.

 • j.verstraten1

  Paysanne jij zit in frankrijk en daar voeren boeren actie om made in france aan hun consument te verkopen.
  Maar als je exporterend bent zoals NL ga je niet meer beuren voor je etikettering en worden de extra kosten wel weer in de opbrengstprijs af slachterij verwerkt. Dus wat is dan de winst voor de NL boer?
  En trouwens jij weel wel wat erin je brokken zit, maar daar staat niet per grondstof op waar het vandaan komt.

 • .....

  Mooie woorden maar vergis je niet, Huitema is een loopjongen van het grootkapitaal en de retail die het meest aan ons zwoegen verdienen.......

 • BoerHarm

  Wat positiever mag wel, wees blij dat er iemand met praktijkkennis in de landbouwcommissie zit. En dan nog zelfs een jonge Nederlander! Ik zeg: Goed bezig Jan !

 • koestal

  Jan ga zo door, je komt tenminste nog voor de boeren op,de rest zijn grijze muizen !

 • koestal

  Jan ga zo door, je komt tenminste nog voor de boeren op,de rest zijn grijze muizen !

 • Johan Torensma

  Ga zo door Jan, dan is er nog iemand die voor de boeren op komt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.