Redactieblog

2744 x bekeken 3 reacties

Kunstmestbom

Je moet ook overal op letten als boer tegenwoordig. Zelfs voor potentiële terroristen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Dick Schoof, heeft namelijk boeren gewaarschuwd om zorgvuldig om te gaan met kunstmest. En nee, dan gaat het er niet om dat een van de kinderen van de korreltjes snoept maar om mensen die kwaad willen met het NH4NO3 (ammoniumnitraat) dat in kunstmest zit. Want met kunstmest kun je geweldige bommen maken.

Het schijnt dat vrijwel alle aanslagen worden gepleegd met zelfgemaakte bommen, waarbij nitraathoudende kunstmest een belangrijke grondstof is. Denk aan de zelfgemaakte bom van Anders Behring Breivik, in de regeringswijk van de Noorse hoofdstad Oslo op 22 juli 2011. Deze ontploffing werd veroorzaakt door explosieven op basis van ammoniumnitraat dat onttrokken werd uit kunstmeststof.

Nu moet je altijd uitkijken met kunstmest. Niet alleen in verband met terrorisme. Dat bleek in 2013 nog eens een keer toen het gruwelijk misging in een kunstmestfabriek in West bij Waco in de Amerikaanse Staat Texas. Bij de explosie in die fabriek werd een enorme ravage aangericht en vielen twaalf doden. Door het geweld van de ontploffende kunstmest werd een aardbeving van 2,1 op de schaal van Richter gemeten. En dat is best veel, kunnen onze mensen in Groningen beamen.

In Europa hebben handelaren in kunstmest een meldplicht als ze verdachte situaties tegenkomen. Deze meldplicht geldt niet voor boeren, maar de coördinator terrorismebestrijding roept boeren wel op om verdachte situaties te melden bij het Meldpunt Verdachte Transacties Chemicaliën. Dat dit geen overbodig meldpunt is, blijkt uit het feit dat er vorig jaar tien meldingen zijn geweest wat in drie gevallen tot aanhoudingen heeft geleid.

Vooralsnog loopt het met de aanslagen met kunstmestbommen in Nederland nog wel los. Maar je weet het maar nooit. In ieder geval zou ik niet zomaar kunstmest met een hoog nitraatgehalte gaan doorverkopen aan zomaar iemand die het erf op komt rijden. Voor je het weet ben je hofleverancier voor een kunstmestbom.

Laatste reacties

  • brabant z-o

    kunstmest fabriek sluiten probleem opgelost

  • fransderondhoeven

    toch een leuke bijverdienste anders gaan ze het toch wel ergens anders halen een bom op politiek den haag zo slecht nog niet

  • Venstra

    Die terrorist kan ook wel even de grens over rijden en bij de raiffeisen kun je zo kopen, daar hoef je echt niet 10.000 boerenbedirjven hermetisch voor te gaan afsluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.