AlgemeenOpinie

Digitale afhankelijkheid werkt ook bevrijdend

Leuk of niet; een boer kan binnenkort niet meer zonder een tablet of smartphone.

De vraag is niet meer óf maar wanneer de boer niet meer zonder een smartphone of tablet kan. Bij RVO.nl kan een boer sinds enkele jaren alleen nog digitaal terecht voor subsidieaanvragen en registraties. Zo vergaat het de boer ook bij dienstverleners als banken, teeltadviseurs en dierenartsen. Afnemers en leveranciers ontwikkelen nieuwe communicatiesoftware, waarmee ze sneller en efficiënter zaken willen doen met boeren. Zo kunnen zij bezuinigen op personeel. Minder vertegenwoordigers die voor advies de boer op gaan, of accountants die telefonisch bestellingen afhandelen.

De oprukkende digitale communicatie is op zich nog geen reden voor de aanschaf van een tablet of smartphone. Bankzaken regelen kan prima via de huiscomputer. Maar juist de mobiele communicatietechnologie biedt de boer zo veel meer. De vele technische toepassingen maken het dagelijks managen veel gemakkelijker.

Fabrikanten koppelen apparaten, robots en trekkers via internet rechtstreeks aan tablets en smartphones, zowel qua bediening, onderhoud als gegevensuitwisseling. Fabrikanten erkennen gelukkig steeds meer dat boeren ook systemen van andere merken hebben en die graag aan elkaar koppelen. Er is steeds meer bereidheid om data over en weer beschikbaar te stellen, wat nog meer gemak voor de boer oplevert. De bediening van spuitmachine of kunstmeststrooier kan dan via een-en-dezelfde tablet en of smartphone.

Via dezelfde tablet kan de boer tijdens het trekkerrijden, de marktprijzen volgen, de knoltemperatuur in zijn bewaarplaats checken of de administratie bijwerken. Dankzij automatisering wordt de trekkercabine ook steeds geschikter als mobile kantoor dankzij onder andere gps-besturing van zowel trekker als werktuig.

Zo veel is zeker: moderne mobiele communicatie biedt de ondernemer veel vrijheid. Niet gek, want de boer is zeer mobiel. Hij is het liefst in de stal, op het land of op de trekker.

Lees meer over solide tablets voor boerengebruik in Boerderij nr. 19 (3 februari 2015), vanaf pagina 36.

Beheer
WP Admin