Redactieblog

23 reacties

De kop van jut

In de keten is de boer de kop van jut. Als er wat mis gaat krijgt hij het op zijn bordje. Hij wordt onredelijk behandeld.

Het begint bij de consument. Die eist veel wat betreft duurzaamheid, maar zoekt de goedkoopste aanbiedingen. De supermarkten werken daaraan mee door uiterst scherp in te kopen. Als de Nederlandse boer het niet kan leveren, kopen zij het elders.

De coöperaties reageren ook te zwak. De supermarkten zijn kennelijk de baas en de coöperaties volgen. Het eigen belang en het belang van hun afnemer lijkt te regeren. De klant is koning en de coöperatie is de lakei.

Een voorbeeld vind ik FrieslandCampina. Die legt ons allemaal duurzaamheidsregels op. Niets op tegen, omdat de maatschappij dat wil. Die wil van de maatschappij wordt vertaald door de supermarkt en dan blijkt weer duidelijker dat de klant koning is, de coöperatie de lakei en de boer het hulpje.

FrieslandCampina is nu streng richting de leden, maar lief naar de supermarkten. Dat zou anders moeten zijn. Samen met de supermarkten zou moeten worden bepaald dat de duurzaam kopende klant betaalt voor de duurzaam producerende boer.

Dit geldt niet alleen voor FrieslandCampina, maar ook voor Vion, de pluimveeslachterijen en ga zo maar door. Ze moeten hun macht niet alleen tonen richting boer, maar via de supermarkt ook richting consument.

Want het is zo simpel. Het voedsel is spotgoedkoop. Als het 10 procent duurder wordt, ligt geen consument daar wakker van. Hij koopt evenveel.

Als die 10 procent naar de boer gaat, kan de weg naar duurzaamheid in sneltreinvaart worden afgelegd. Voor de duidelijkheid: die 10 procent moet wel naar de boeren die meedoen aan een omvangrijk duurzaamheidsprogramma.

Laatste reacties

 • somporn

  Ja,die 10% kan er makkelijk bij,10% meer belasting ook wel en 10% ziektekosten ook wel en 10% meerdere lastenverzwaring ook wel.
  Trap eerst de RvC van Fc maar eens onder hun kl..ten en laten ze zorgen dat
  ze de melk beter vermarkten,zij hebben slappe knieen en geen rechte rug.
  Waarom altijd de consument laten opdraaien voor wangedrag.
  Of is men de bankencrisis ook al vergeten,management falen.

 • Mozes

  @somporn, waar moet het geld dan wel vandaan komen? Als de consument hogere eisen stelt is het toch terecht dat hij voor de eisen betaalt.

 • Jaap39

  Gewoon minder produceren.

 • ohzo

  Ik vraag me af, en heb dit al herhaaldelijk gedaan, waar zit de marge op producten. Zoveel verse melk wordt er niet verkocht en de andere producten zijn nu ook weer niet zo goedkoop.

 • Mozes

  Wij leven in een markteconomie waar de klant koning is. Een mechanisatiebedrijf bv heeft geen machtspositie tegenover de boer. Daar is de boer als klant ook koning. Als je iets niet wilt kopen koop je het niet. Als je ergens anders wilt kopen koop je ergens anders.

  Duurzaam produceren geeft geen fysieke meerwaarde aan het product en daardoor geen hogere koopwaarde. Als burger laat men zich leiden door ideële waarden, als consument door fysieke waarden.
  Het is een illusie te denken dat boeren of hun coöperatie als leverancier een machtspositie kunnen innemen tegenover hun afnemers.

  Ik heb de indruk dat het beeld van de boer als kwaadwillende zondebok op zijn retour is. Je hoort steeds meer geluiden in de politiek dat men inziet dat de boer niet duurzaam kan produceren als de markt het niet draagt. Zie de reacties uit de politiek op het afwijzen van de 'kip van morgen'.
  Vroegere jaren werd er ieder jaar door Varkens in Nood een schopcampagne tegen de boeren georganiseerd die brede bijval kreeg in de samenleving en de pers. Tegenwoordig is daar geen draagvlak meer voor. Ook dit is een aanwijzing dat men gaat inzien dat het probleem complexer is dan de kwaadwillendheid van de boer.

  Hoe duurzamer produceren in een vrije markteconomie financieel gerealiseerd moet worden is nog onduidelijk. Maar de gedachte dat je als leveranciers eenvoudig de wet kunt voorschrijven aan jou afnemers is in ieder geval niet reëel.

 • alco1

  Er zijn maar twee facetten belangrijk.
  1e Gelijke voorwaarden met buitenland voor een eerlijk speelveld.
  2e Voorwaarden die gerealiseerd kunnen worden en dus geen gehoor geven aan anti's die maar één doel hebben en dat is het laten verdwijnen van de vlees en melk consumptie.

 • landboer

  Het grootste probleem is de politiek, alles moet duurzamer transparanter en diervriendelijker en nog wat kreten meer. Dat is allemaal mogelijk ,maar dan moet je niet de achterdeur open laten staan waardoor de hele wereld kan leveren die niet aan die eisen hoeft te voldoen! Dan heb je toch een enorme concurrentievervalsing! Bijvoorbeeld de kooieieren die worden hier verboden en vervolgens haalt men ze uit Oekraine De rest van de wereld ligt volgens mij zo langzamerhand in een deuk om die stomme EU.

 • agratax2

  Vergaderboer denkt nog steeds dat >de consument< regeert. De consument bestaat niet, de meeste consumenten letten meer op prijs en einddatumdan op kwaliteit. Degenen die regeren zijn de Grootste schreeuwers, zoals Wakkerdier, politieke partijen die bepalen wat >de consument< moet roepen in de openbare ruimte en daarna niet zelf hoeft te doen. Weide melk eisen buiten de super en in de super de aanbieding van ongedefinieerde leverancier inpakken. Deze consument bepaalt uit eindelijk de omzet van de boer. De schreeuwers bepalen de extra niet door te berekenen kosten van de boer.

 • alco1

  De schreeuwers zijn veelal zelf helemaal geen afnemers.
  Het is allemaal heel erg ziek.
  Zo zijn er allemaal welzijnseisen en in de Oostvaarder Plassen laten ze dieren creperen.
  Het is heel erg dat men dat allemaal maar LAAT gebeuren.

 • rieuwersveld

  De consument heeft helemaal geen weet van duurzaamheidseisen opgelegd door de melkfabrieken. dus letten ze daar in het schap ook niet op. Loop maar eens door de stad en vraag een voorbijganger maar eens waar melk of melkproducten aan moeten voldoen. Enigste wat je zult horen is dat ze in de wei moeten lopen! Want dat is groot in de media geweest. Maar ga dan maar eens in de het zuivelvak van de gemiddelde supermarkt staan. De consument pakt het goedkoopste ongeacht of er opstaat of het weidemelk is of niet.

 • trijnie

  Alco, doe JIJ er dan wat aan.
  Jij 'schreeuwt' ook en weet net zo goed niet hoe of wat je aan het onrecht moet doen. Ik en met mij meerderen ervaren in zoveel dingen onrecht maar je kunt veelal niet meer doen dan met woorden wat 'speldenprikjes geven.

 • trijnie

  Alco, doe JIJ er dan wat aan.
  Jij 'schreeuwt' ook en weet net zo goed niet hoe of wat je aan het onrecht moet doen. Ik en met mij meerderen ervaren in zoveel dingen onrecht maar je kunt veelal niet meer doen dan met woorden wat 'speldenprikjes geven.

 • alco1

  @Trijnie. Dat is ook de onmacht die ik voel.
  Hoe bereik je mensen.
  Ik treed weleens op met de gitaar.
  Ik heb een lied gemaakt, waarvan anderen zeggen. Dat moet op internet!
  Ik ben echter zelf niet zo'n media fucker.

 • trijnie

  Dat zou ik ook niet durven, heb gitaar, orgel en althoorn gespeeld maar als ik in het orkest een partijtje solo moest spelen, zag ik er als een berg tegenop.
  Ik weet niet wat voor protestlied je hebt gecomponeerd maar als je achter je woorden staat moet je het doen.
  Ook op facebook kun je je zegje doen, alzo onder vrienden maar bv mede bij actiegroepen als WD, natuurorganisaties als het maar op een nette integere manier gaat en niet zoals het wel gebeurt met schelden en vloeken maar daar zie ik je niet voor aan.

 • alco1

  De tekst op de bekende song van de Dublinders. The Wild Rover.

  Wij zij- ijn de mensen van het platteland.
  Verzorgen er dieren en staan er voor klaar.
  Maar steeds zijn er groepen die zonder know how.
  Roepen en schreeuwen hoe het moet gaan.

  Ref: En het zijn de boeren.
  Met zorg voor elkaar.
  Wij leven met dieren,als kindren tesaam.

  Wat u wilt eten beslist u toch zelf,
  maar dwing niet een ander met een zielig verhaal.
  Wij horen tevreden gepiep en geknor.
  Een goed leven voor dieren werkt ook voor de boer.

  Ref:

  De Oostvaarder plassen, een doorn in het oog.
  Dieren creperen en ga-an er dood.
  Waar zijn nu die mensen van Wa-ak Dier.
  Of blijkt hier alleen maar anti-boer zijn.

  Ref.

  Er zijn zoveel mensen met een minimum bestaan.
  Praten alleen vult geen enkele mond.
  Wij boeren produceren, daar heb je wat aan.
  Een goed leven voor ieder is waar wij voor staan.

  Ref

 • trijnie

  @Alco, leuk! Echt waar, doen, gewoon 'de wereld' ermee in.

  Ik heb de OVP weleens aangekaart bij WD maar daar wilden ze toen niets mee maar volgens mij heeft de PvdD dit onlangs wel onder de aandacht gebracht in de kamer.

 • alco1

  @Trijnie. Nog weinig respons. Boeren zijn over het algemeen teveel met hun werk bezig.

 • Ferm

  @alco1, het is mooi dat jij op deze manier je frustratie in iets moois hebt omgezet. Zo de mensen wellicht nog eens aan het denken zet, waardoor er andere inzichten kunnen ontstaan. Is altijd goed dat er een positief beeld over de boeren ontstaat. Maar wat wil jij nu bereiken? De politiek zorgt niet voor een gelijk speelveld. De melkfabriek in deze ook niet. Ze zeggen dit onder druk van de publieke opinie te doen. Geen imago verlies is het adagio. Wil je dat Nederland op het niveau komt van de buitenlandse concurrentie of wil je verbieden dat het andere, wat niet aan onze regels voldoet, binnen komt? Denk jij dan dat dit tot stand moet komen via de burger? Dat de burger zegt, al die extra eisen hoeven niet. Of denk je dat de Nederlandse burger zegt, verbied die goedkope import maar want die voldoet niet aan onze productieeisen?

 • alco1

  @Paysanne. We kunnen er heel moeilijk over doen, maar ook heel gemakkelijk over zijn.
  We moeten er voor zorgen dat de consument niet alleen het negatieve verhaal te horen krijgt.
  Politiek en ook zuivelverwerkers spelen altijd in op wat er 'leeft'.

 • Ferm

  Het is maar de vraag @alco1, of de consument wel zo negatief over ons denkt. In een onderzoek, eind vorig jaar gepubliceerd, kwam naar voren dat de Nederlandse consument/burger een positief beeld heeft van ons boeren. Dat jij denkt dat ze negatief over ons denken, komt omdat je inderdaad alleen die schreeuwers hoort, maar die zijn niet reprensatatief voor de rest, alhoewel ze je dat wel doen geloven. Blijkbaar heeft de politiek en de melkverwerker er voordeel bij om dit geschreeuw te honoreren in extra productieeisen, die de consument vervolgens niet beloont met extra te betalen voor deze kostprijs verhoging. Door wel in te spelen op de schreeuwers, versterk je alleen maar het gevoel dat we als boeren niet goed bezig zouden zijn en zo is het kringetje weer rond. Zo makkelijk of moeilijk is het.

 • alco1

  Ik zeg niet dat de burger negatief over ons denkt. Ik zeg dat we er voor moeten zorgen dat de burger niet alleen het negatieve verhaal hoort.
  Je snijdt daarmee een heel belangrijk punt aan, die ingegeven wordt door veel mensen ook hier op dit forum, met de uitspraak: 'De consument wil'
  Ik ga er altijd tegenin dat de anti's tegenspraak moeten krijgen en daar is in mijn visie het LTO ontzettend slordig in.

 • trijnie

  Ook de consument verandert. Was het vroeger de brave huisvrouw die zo voordelig mogelijk in moest kopen, is het steeds meer de twee verdiener die nog gauw even wat eten in huis moet halen en die helemaal niet zo erg oplet op prijs of wat dan ook.
  Zo is mijn ervaring met mijn kinderen. Er is er maar één bij die bio koopt en dan vooral met vlees.
  En het zijn niet mijn dochters die de boodschappen in huis halen maar hun mannen. En bij hen heeft de boer geen slecht imago.
  Ik weet niet waarom jullie dit denken, ik kom het maar een enkele keer tegen dat er eens iemand afgeeft op boeren en dat zijn dan ook nog eens mensen die overal op hakken.

 • Foxxy

  Jammer dat melk niet lang houdbaar is, neemt niet weg, dat de boeren de prijsmakers zouden moeten zijn, niet de supermarkten !
  Eerst maar eens de NMA vragen of huismerken niet kunnen worden afgeschaft, komt er iig al een eerlijkere prijs !!

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.