Redactieblog

2 reacties

De Belg

Natuurlijk had ik hem stiekem al even gegoogled. Want je wilt geen op Jupiler lopende stagiair voor zes weken in je huis.

Maar zijn Facebookpagina zag er braaf uit met wat foto's van trekkers (verkeerde merk, dat dan wel) en een paar onschuldig ogende bierfoto's. Die gok wilde ik wel wagen. Na wat overleg aan de keukentafel ging ook Wijnand akkoord. Daarom stuurde ik dezelfde middag nog een mailtje terug. Tussen alle verzoeken die we krijgen voor een stageplek zit af en toe een buitenlandse. Deze jongen komt uit het zuiden van België, heeft thuis een melkveebedrijf met 100 koeien en doet een kopstudie veehouderij na zijn algemene handelsopleiding. Het staat me wel aan dat hij verder kijkt dan zijn boerderij lang is en hij komt ook in zijn mail keurig over. Tegelijk is het ook een beetje spannend. Want wat doe je als het niet klikt? We hebben ooit een Française gehad met een hoop stress over haar verzekering en heimwee. Dat viel niet mee. Deze stagiair komt met zes studiegenoten naar de provincie Utrecht en hij pakt het heel verstandig aan door te vragen of hij een keer met zijn ouders mag komen kijken. Daar ben ik blij mee. Het geeft de betrokkenheid van zijn familie aan en we kunnen meteen even aan elkaar proeven (ik citeer boer Geert). Het is voor hen een lange rit van ruim drie uur. Door de telefoon zeg ik dat ze dan mooi meteen mee kunnen lunchen bij aankomst. Maar bescheiden als onze zuiderburen zijn, slaan ze dat af. Of ze durven onze kaas nog niet aan, dat kan natuurlijk ook.

Het blijkt een heel gezellige familie en de klik is er meteen. De zoon is erg enthousiast en zijn moeder vraagt honderduit. Alleen de vader is een beetje stil. Even later verontschuldigt hij zich dat hij zich niet lekker voelt en zoekt de frisse lucht op. Hij gaat ook niet mee met de rondleiding over het bedrijf. Wat heb ik met hem te doen. Als we terugkomen is hij alleen maar beroerder en heel erg misselijk. Maar hij komt nog een keer terug, als hij zijn zoon komt brengen voor de stage. Dan doen we gewoon de rondleiding opnieuw en praten over de verschillen tussen het boeren in België en in Nederland. Ik duim dat de terugweg niet al te zwaar is. En binnenkort zal blijken of onze Belg ook van Nederlandse kaas en bier houdt.

Laatste reacties

  • agro1

    ja, raar he??, die belgen, het zijn net mensen. doorgaans wellevender dan de Hollanders.

  • ed12345

    Claudia je houd ons maar op de hoogte ,is hij het vlaams een beetje machtig of is het moeilijk voor hem ,nou ja we lezen het wel!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.