AlgemeenOpinie

Botsing in kunstmestkringen

Het is de ultieme botsing in kunstmestkringen: de wereldvoedselorganisatie FAO roept 2015 uit tot het jaar van de bodem, met daarin vooral focus op duurzame bemesting. Hetzelfde instituut stelt vast dat het kunstmestgebruik tot 2018 groeit tot boven de 200 miljoen ton. Het is een kwart meer dan in 2008.

Nu staat het gebruik van kunstmest niet synoniem aan overbemesting of uitspoeling, maar de FAO ziet het gebruik toch graag in combinatie met gewasrotatie en gebruik van dierlijke mest. Dat lijkt ambitieus. In Afrika stijgt het gebruik het meest (4,6 procent), gevolgd door Zuid-Oost-Azië (3,3 procent). Eigenlijk alleen in Europa rekent de wereldvoedselorganisatie op een daling. De verklaring is simpel. Afrika en Zuid-Oost-Azië hebben steeds meer monden te voeden. Voedselzekerheid staat daar op dit moment nu eenmaal hoger op de agenda dan milieu en duurzaamheid. Wie kan daar wat tegenin brengen?

Nederland zou ietwat wrang naar de cijfers kunnen kijken. Hier ligt het gebruik van kunstmest onder een vergrootglas. Tegelijkertijd is het interessante uitdaging om in Europa te laten zien dat met slimme methoden en uitgekiende technieken minder mineralen nodig zijn, en daarmee de productie van voedsel goedkoper, duurzamer en efficiënter is. Dit moet ontwikkelingslanden en landen met een sterk groeiende bevolking aanspreken. Zij werken veelal op de ondergrens van bodemvruchtbaarheid, en proberen deze met meststoffen op te rekken. Dierlijke mest is er niet voldoende, en kunstmest is duur.

Beheer
WP Admin