Commentaar

9 reacties

Botsing in kunstmestkringen

Het is de ultieme botsing in kunstmestkringen: de wereldvoedselorganisatie FAO roept 2015 uit tot het jaar van de bodem, met daarin vooral focus op duurzame bemesting. Hetzelfde instituut stelt vast dat het kunstmestgebruik tot 2018 groeit tot boven de 200 miljoen ton. Het is een kwart meer dan in 2008.

Nu staat het gebruik van kunstmest niet synoniem aan overbemesting of uitspoeling, maar de FAO ziet het gebruik toch graag in combinatie met gewasrotatie en gebruik van dierlijke mest. Dat lijkt ambitieus. In Afrika stijgt het gebruik het meest (4,6 procent), gevolgd door Zuid-Oost-Azië (3,3 procent). Eigenlijk alleen in Europa rekent de wereldvoedselorganisatie op een daling. De verklaring is simpel. Afrika en Zuid-Oost-Azië hebben steeds meer monden te voeden. Voedselzekerheid staat daar op dit moment nu eenmaal hoger op de agenda dan milieu en duurzaamheid. Wie kan daar wat tegenin brengen?

Nederland zou ietwat wrang naar de cijfers kunnen kijken. Hier ligt het gebruik van kunstmest onder een vergrootglas. Tegelijkertijd is het interessante uitdaging om in Europa te laten zien dat met slimme methoden en uitgekiende technieken minder mineralen nodig zijn, en daarmee de productie van voedsel goedkoper, duurzamer en efficiënter is. Dit moet ontwikkelingslanden en landen met een sterk groeiende bevolking aanspreken. Zij werken veelal op de ondergrens van bodemvruchtbaarheid, en proberen deze met meststoffen op te rekken. Dierlijke mest is er niet voldoende, en kunstmest is duur.

Laatste reacties

 • agratax2

  Jan je verhaal is duidelijk, maar het slot laat een openeind. Minder mineralen door betere techniek, waarom durf je niet te zeggen Betere groei door een beter uit gebalanceerde bemesting? Ik denk nl. dat wij de groei hebben opgejaagd met Stikstof terwijl andere voedingsstoffen (micro elementen) hetzelfde hadden kunnen brengen met tegelijk een beter gebalanceerd eindproduct (voeding). Heel veel gezondheidsproblemen bij mens en dier, lossen we op met suplementen in de voeding, dit moet toch een teken aan de wand zijn.

 • alco1

  Onbegrijpelijk dat men zo moeilijk doet over het gebruik van kunstmest (stikstof) het is zuiver kringloop. Het wordt uit de lucht gehaald, gewassen groeien ervan en koeien vreten het op en daarbij komt weer N vrij.
  Kunnen met de PAS straks bij stikstof fabrieken enorme stallen gebouwd worden? Er gebeurd daar immers het tegenovergestelde waar men veehouders van beschuldigd.

 • pinkeltje

  Nog meer dan fossiele brandstoffen krijgt de mensheid te maken met de uitdaging wat we gaan doen als de voorraad fosfaat op raakt. Die is ook niet eindeloos. Kali kunnen we nog wel even mee vooruit.

 • agro1

  minerale mest en organische mest lijkt mij objectievere benamingen. fosfaat uit de menselijke afval'hoop' halen. zeeer grote hoeveelheid mogelijk. importafhankelijkheid vermindert, is alleen vrij duur en het is politiek niet haalbaar om de vervuiler, wij met ons allen dus, te laten betalen. dus zolang de delfstoffen en andere grondstoffen nog zo uitbundig voorradig zijn en tegen elke prijs op de markt gebracht worden, ook vaak gedumpt, gaan wij massaal door met mijnbouw en andere vormen van roofbouw.

 • joohoo

  Mest verwerking is fosfaat vernietiging, van hergebruik is geen sprake!
  Stikstof en fosfaat licht aan banden verder is de hoeveelheid aan enkelvoudige preparaten en bladmeststoffen elk jaar het vijfvoudige van het vorige jaar.

 • j.verstraten1

  Mestverwerking fosfaat vernietiging? Joohoo,leg eens uit.

 • landboer

  Verstraten, in Moerdijk verbranden ze die kippenmest toch? Lijkt mij fosfaatvernietiging!

 • joohoo

  In de kringloop dringt langzaam het besef door dat mestverwerking de mest vernietigd wordt, je kunt er dus wel kunstmest vervangers van willen maken maar ze mogen niet gebruikt worden.Het fosfaat tekort op wereld niveau wordt er alleen groter door, dit is een vooropgezet spel.
  Nu weer een stikstof monster nemen van de grond is leuk maar zegt niets over de voorraad omdat ze te mobiel is.
  Enkele jaren geleden deden wij dat op graanpercelen een stikstof monster ,met gevolg een advies 3x boven de gebruiksnorm.
  Het gevolg is dat voedselveiligheid ondergeschikt is aan politieke besluiten.

 • no-profile-image

  In Nederland en zeker ook in 'n deel van Belgie is veel te veel mest door de 
  zware veebezetting.Maar neem de akkerbouw gebieden eens zoals in Frankrijk,
  waar zo goed als geen mest is en waar men alleen nog stikstof gebruikt vanwege dat de fosfor en de kali te duur zijn, dus eigenlijk pure roofbouw.Volgens het
  UNIFA (Frans bureau voor statistiek)is het gebruik van minerale fosfor en kali 
  terug gezakt naar dezelfde hoeveelheid als wat er in 1917 gestrooid werd.
  Hoe lang houden deze boeren dat nog vol ????

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.