Commentaar

4511 x bekeken 9 reacties

Boer bloedt voor redding Vion

Vion draaide in 2014 een verlies van zo'n €70 miljoen, meldt het Financieel Dagblad (FD). Een fikse verbetering ten opzichte van 2013, toen het verlies nog het dubbele bedroeg. Maar ja, het eigen vermogen krimpt weer fiks. Eind 2013 was het nog €401 miljoen, daarvan verdampt alweer bijna een vijfde.

Hoogste tijd voor actie dus. Die is meermaals beloofd door de recent vertrokken CEO Michiel Herkemij. Uit de FD-stukken blijkt dat hij zich voornamelijk focuste op afstoten van activiteiten om de resterende activiteiten renderend te maken. Daarvoor liggen nu diverse scenario's bij de Raad van Commissarissen (RvC) op tafel: verkoop van convenience in Duitsland, verkoop van alle Duitse activiteiten en verkoop van de hele varkens- of rundveetak. De eerste valt af, want dat levert te weinig op om zelfstandig verder te kunnen gaan. De andere opties bieden alle perspectief. Verkoop van heel Vion aan Chinezen of durfinvesteerders is wel benoemd, maar niet verder onderzocht wegens het belang van Vion voor de Nederlandse veehouderij. Overigens rekenden externe adviseurs €8 tot €14 miljoen om die scenario's door te rekenen.

Naar verluidt, de bron van FD moet gezien de gedetailleerde cijfers wel een (ex-)bestuurder van Vion zijn, beslist de RvC binnenkort over een nieuwe koers. Die heeft haar oren echter meer hangen naar iets anders dan verkoop van onderdelen. Ze wil Vion reorganiseren vanuit het betere rendement dat het nu realiseert. Dat betere rendement komt deels door kostenbesparing en deels doordat de varkens die Vion Food inkoopt, goedkoper zijn geworden.

Voor de varkenshouder is dat laatste een slecht signaal. Want hiermee gokken de RvC en de directie op het voortbestaan van lage inkoopprijzen. Daarmee bloedden de leveranciers in 2014 voor de redding van Vion en blijven zij dat de komende jaren ook doen.

Laatste reacties

 • John*

  dan de maken ze de Varkens Inkoop Onder Niveau wel waar...

 • j.verstraten1

  FCDF schrijft ook de beste winstcijfers als de melkprijs laag is.
  Het verschil zit hem erin dat de winst in FCDF ook weer kansen biedt voor een betere melkprijs op langere termijn en dus niet verdwijnt uit het zicht van de leden. Bij Vion zou het ook zo moeten werken, ook al is het geen coop maar trekken de banken met hun bijzonder beheer tarief veel geld uit de knip.

 • scholman

  J.Verstraten1 Het is al 7 jaar RFC.

 • B den Besten

  VION is toch van de boeren, zei delen toch mee in winst en verliesperiodes.
  Dus de boeren redden VION niet, VION is gewoon een aandeel wat een boer bezit en waarvan ze misschien rendement hebben.
  VION hoeft mag geen winst maken, want alle extra winst die gemaakt wordt, is minder uitbetaling voor de boeren.
  Dus in principe is het zo dat wanneer de VION verliest draait de boeren de maximale prijzen voor hun product krijgen.
  Denk daar maar eens over na.

 • Dhr Loonen

  Een Chef rundveehouderij moet zich eens niet bemoeien met Vion, er zijn genoeg deskundige varkens specialisten die er verstand van hebben.
  De rundveetak van Vion is niet zo groot dat ze daar een markt overwicht hebben.
  Daarnaast is deze man voor het gemak maar vergeten dat de voorgangers van Vion echte coöperaties waren die ter ziele zijn gegaan omdat de varkensboeren het verrekte ook maar een gulden in de coöperatie te investeren.

 • j.verstraten1

  Sorry Scholman, maar we hebben het in ieder geval over dezelfde

 • varkenshouder1

  Vion is een bedrijf en zal ten alle tijde proberen zo goedkoop mogelijk in te kopen. Dat zal ten koste van de boer gaan die al onder kostprijs levert afgelopen jaren. Zo goed gaat het daar dus nog niet dat ze de boer gewoon zijn kostprijs zullen betalen. Geld overigens ook voor andere slachterijen. Er is er geen èèn die medelijden met de verliezende boer heeft.

 • sturk

  Goedkopere varkens hoe lang nog ? (blijft geen varkensboer over ). De nieuwe Duitse CEO denkt, dat hij met een hakenbezetting van 70 % de boel in Duitsland op de rit krijgt. Hij zou 5 jaar blijven nu deze kan beter direct vertrekken heeft er geen verstand van met zo een uitspraak. Duitsland is onverkoopbaar. Westfleisch heeft Gausepohl overgenomen is dus op Rundergebied ver voor de Vion. Vion blijft een moeilijke zaak. Al denk ik dat de markt wat vriendelijker zal worden in 2015. Je ziet de varkensprijs al iets opveren.

 • agratax2

  VION moet wel een enorm conplex bedrijf zijn, dat ze zelf niet bij machte zijn om verschillende scenario's door te spitten en externe bedrijven hier rond 10 miljoen voor durven vragen. De grote vraag is wat betekent 'Einde VION' voor de varkensboeren? Is er elders in Europa niet een afzetmarkt, met meer financiele zekerheid dan het overlevingsgevecht van VION, waarbij de boeren steeds weer geld achter moeten laten en de komende en vertrekkende directeuren zonder succes garantie de hoofdprijs incasseren.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.