Redactieblog

2031 x bekeken 8 reacties

Bijzondere actie NVWA

Hoogst opmerkelijk. Zo komt de actie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over, om meer dan een half jaar na dato nog veevoerbedrijven (producenten en handelaren) te beboeten voor het feit dat ze soja hebben geleverd aan eindverbruikers, waar furazolidon in voer is gevonden.

Van een dienst als de NVWA was toch op zijn minst te verwachten dat ze nu eindelijk eens de bron van de furazolidon-besmetting onomstotelijk zou identificeren en aanpakken. In plaats daarvan pakt de organisatie dealers en subdealers aan die het product onder GMP hebben gekocht en doorverkocht.

Met dit soort optreden versterkt de NVWA dat met verschillende maten wordt gemeten. Grote bedrijven, en naar het zich laat aanzien ook de bron van de furazolidon-besmetting in soja, blijven buiten schot. Ondertussen worden diverse kleinere bedrijven die op zijn best zijdelings met de zaak te maken hebben, in het beklaagdenbankje gezet.

Bewijstechnisch zal het overigens ook een lastige zaak worden voor de NVWA om de strafbaarheid van de betreffende voerbedrijven aan te tonen. Een beetje advocaat schiet al snel flinke gaten in de aanklachten van de dienst. Dat lijkt voor deze bedrijven geruststellend, maar wat de NVWA veroorzaakt met zijn optreden is bedenkelijk.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  De echte oude AID mentaliteit.

 • Ikke82

  Met als enige doel eigen ego strelen en schade veroorzaken

 • gjh

  ik zei toch als je niets kan willen ze je daar nog wel hebben. Trieste mensen die vroeger veel gepest zijn op school en dat nu bot vieren op een ander omdat ze nog steeds gefrusteerd zijn.

 • Ikke82

  En een groot probleem bij die organisatie is, dat degene die het meest ruïneert bij de boer, het snelst promotie maakt. De meedenkende controleur blijft gewoon controleur

 • lukas1

  Goedenavond.Nvwa!!!Een gedupeerde veehouder een boete geven van €2000,00 omdat hij een paar muizen dood mept.Oplossing de muizen bij deze idioot in huis storten nette oplossing toch?Schaam je dat je zoiets doet!!!Een oude boer had andere bewoordingen,zal ik niet herhalen.

 • lukas1

  Nog zo'n aktie in Harlingen.Palingvisser is volgens de regels bezig.Ziet Polizei voorbijvaren.Maken een praatje,vervolgens nodigd de palingvisser de agent uit voor een kopje koffie,waar dat individu dankbaar gebruik van maakt.Enige weken later komt het desbetreffend wezen met een opsporingsambtenaar hij heeft nl. de grote geest schelpen en schedeltjes gezien tijdens het koffiedrinken bij de palingvisser en daar moet dit individu alles van weten.Gelukkig heb ik zo'n vieze gast nog nooit in huis gehad.Moraal van het verhaal mijn integere vriend van 80 moet ik steeds meer gelijk geven.Hoe in en in slecht kan iemand zijn.Lees werknemer bij de Nvwa.

 • koestal

  In voormalig Oost-Duitsland was dit normaal gevonden.

 • info104

  Nu er met 2 maten is gemeten, ik bedoel dat de varkens niet werden vernietigd en de kalveren wel, de NVWA zich niet erg sterk kan opstellen in de komende rechtszaken die er gewoon aankomen. En zij Europees gezien alleen in Ned. een 0 opzie op de Furadizon word gehandhaafd, het voor het Europese hof erg moeilijk krijgen. Zo kan het er nog wel eens gebeuren dat de NVWA voor de onkosten van de vernietiging gaat opdraaien. Maar ook dan is de sector er weer niet beter van geworden en heeft ze weer imago schade opgelopen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.