AlgemeenOpinie

Bijzondere actie NVWA

Hoogst opmerkelijk. Zo komt de actie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over, om meer dan een half jaar na dato nog veevoerbedrijven (producenten en handelaren) te beboeten voor het feit dat ze soja hebben geleverd aan eindverbruikers, waar furazolidon in voer is gevonden.

Van een dienst als de NVWA was toch op zijn minst te verwachten dat ze nu eindelijk eens de bron van de furazolidon-besmetting onomstotelijk zou identificeren en aanpakken. In plaats daarvan pakt de organisatie dealers en subdealers aan die het product onder GMP hebben gekocht en doorverkocht.

Met dit soort optreden versterkt de NVWA dat met verschillende maten wordt gemeten. Grote bedrijven, en naar het zich laat aanzien ook de bron van de furazolidon-besmetting in soja, blijven buiten schot. Ondertussen worden diverse kleinere bedrijven die op zijn best zijdelings met de zaak te maken hebben, in het beklaagdenbankje gezet.

Bewijstechnisch zal het overigens ook een lastige zaak worden voor de NVWA om de strafbaarheid van de betreffende voerbedrijven aan te tonen. Een beetje advocaat schiet al snel flinke gaten in de aanklachten van de dienst. Dat lijkt voor deze bedrijven geruststellend, maar wat de NVWA veroorzaakt met zijn optreden is bedenkelijk.

Beheer
WP Admin