Redactieblog

10 reacties

2015, het einde van XY

In de Nederlandse veehouderij zijn we goed bezig op velerlei terreinen. Met zorg kiezen we het maisras uit wat het beste op ons bedrijf past. Ook ten aanzien van grasland kiezen we graas- en/of maaigrasrassen om tot goede opbrengsten te komen.

Bij de koeien stellen we met veel aandacht een rantsoen samen afhankelijk van leeftijd, lactatiestadium, drachtigheid, enzovoorts. Van het met zorg ingekuilde ruwvoer kennen we de voedingscomponenten tot in detail om de dieren gewenst te laten groeien of produceren. Sensorinformatie stelt ons in de gelegenheid de dieren nog beter te managen door middel van 'early warning'. Van grond en stront hebben we ook alle benodigde informatie van stikstofleverend vermogen en stikstofgehalte en andere componenten/mineralen om vervolgens 'fine tuning' in bemesting te verzorgen.

En dan gaan we vervolgens wel erg primitief om met sperma, wat een enorm toekomstgerichte waarde heeft. Boeren met een stier bij de koeien en pinken kunnen veel profijt maken wanneer ze gaan insemineren, doordat je dan zelf het momentum kunt gaan bepalen. Dan kun je - net als iedereen - de koeien op 40 dagen, de vaarzen op 60 dagen en de pinken mooi op 13,5 maanden insemineren. Loslopende stieren - niet te vertrouwen - doen op testosteronlevel hun werk, terwijl het managementsysteem van de boer hierin leidend zou moeten wezen.

Conventioneel spermagebruik zouden we moeten minimaliseren. Op het reproductiegedeelte van de veestapel, zo'n 25 procent, gesekst vrouwelijk sperma en de rest voor een Belgisch Blauwe stier. De boerenportemonnee vaart er wel bij. De veeverbetering zou gesekst sperma hierdoor goedkoper kunnen maken. De vleeskalverhouderij bewijzen we een dienst: ze krijgen dieren die ze veel beter kunnen verwaarden en zij hoeven minder te importeren. Zo tackelen we ook de discussie over transport en lichte koekalfjes voor 90 procent. Van de beste dieren in de koppel koekalfjes vangen en geslacht afwachten is prehistorie. Dan goed opfokken; elke 2,5 stuks jongvee minder biedt binnen de fofaatreferentie ruimte voor 1 koe.

Ook met een lagere melkprijs kunnen we nog zoveel oogsten.

Laatste reacties

 • joopi

  Wel erg uit de losse pols geschreven dit stukje en niet erg rekenkundig onderbouwd

 • Heemskerkboerderij

  ben benieuwd waarom Jan een tkt van 320 dagen nastreeft?

 • ohzo

  Een eerste inseminatie op 40 dagen wil niet zeggen een dracht op 40 dagen. Vaak zien we deze vroege inseminatie die het (voer) management niet helemaal onder controle hebben.

 • Foxxy

  Inseminatie kosten, en spermakosten liggen hoger dan een eigen stier! Genetische vooruitgang kan gelijk zijn, mits een goede fokstier wordt aangekocht ! En de dag dat ki verboden wordt door onze overheid komt steeds dichterbij!
  Laatste trend is trouwens insemineren met vers sperma! Een rage in de VS !

 • alco1

  Foxxy foxxy
  Genetische vooruitgang in twijfel trekken.
  Ja jij zult ook wel zo'n stier hebben die op grond van vader en moeders bekendheid aangekocht is en dan is er nog niet zo'n groot verschil in de F1. Denk maar eens beter na.
  Je praat net als zo'n halfbakken Wakker Dierder.
  Hoeveel mensenlevens heeft een eigen stier wel niet gekost.
  Hoeveel veestapels moesten er wel niet opgeruimd worden door besmetting.
  Hoeveel meer moeilijke verlossingen zullen er wel kunnen komen als we geen 'beproefde' pinken stieren meer kunnen gebruiken.

 • Mfb

  Gebruik al jaren als nastamper een dekstier bij de koeien. Werkt uitstekend en hierdoor zijn de vruchtbaarheidsresultaten volgens het overzicht van CRV dan ook altijd bovengemiddeld.
  We hebben een paar koeien lopen van inmiddels 10 jr die we nog nooit tochtig hebben gezien maar wel elk jaar een kalf van de eigen stier krijgen. Maar het blijft idd uitkijken met die stieren. Je moet ze altijd in de gaten houden en direct verkopen als je het niet meer vertrouwt. Geen twijfel in dat geval!

 • koestal

  De stier is ook een Wakker Dier,wees voorzichtig !

 • Heemskerkboerderij

  ohzo dat snap ik ook wel, maar Jan doet in de tekst uit de doeken hoe goed 'we' wel niet zijn. als dat zo is kun je gewoon op 80 dagen insemineren, en bij echt hoogproductief nog wel later.

 • Heemskerkboerderij

  ohzo dat snap ik ook wel, maar Jan doet in de tekst uit de doeken hoe goed 'we' wel niet zijn. als dat zo is kun je gewoon op 80 dagen insemineren, en bij echt hoogproductief nog wel later.

 • veldzicht

  Foxxy #4,Waarom komt de dag dat k.i verboden wordt steeds dichter bij?? ik heb genoeg ervaring met stieren,ze blijven levens gevaarlijk.
  en ken teveel dodelijke ongelukken of zwaar gewonden vanwege die dieren.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.