Commentaar

2 reacties

Subsidie asbestsanering alleen is niet genoeg

Sanering van 120 miljoen vierkante meter asbesthoudend dak gaat traag.

LTO Nederland, verzekeraar Achmea en Landelijk Stimuleringsprogramma Agro-asbestveilig luidden in oktober de noodklok. Vanaf 1 januari 2024 geldt een verbod op asbesthoudende dakbedekking. Het tempo van sanering is te traag. Er is in hun optiek een nationaal deltaplan nodig.

Schrikbarend veel asbest op agrarische daken

De cijfers zijn inderdaad schrikbarend: in Nederland ligt nog 120 miljoen vierkante meter asbesthoudend dak, waarvan 80 tot 100 miljoen in de agrarische sector. Jaarlijks slinkt dit oppervlakte met slechts 4 miljoen. In dit tempo duurt het nog dertig jaar voordat alle daken asbestvrij zijn.

Sanering asbest kost in totaal €1 miljard

Sanering kost € 10 per vierkante meter. De totale saneringskosten komen daarmee op € 1 miljard; de vervangende investeringen op € 3,25 miljard. Geen wonder dat ondernemers niet staan te trappelen om de platen te vervangen. Toch is het nodig. De risico’s op afspoeling van verweerde asbestvezels op stallen en andere bedrijfsgebouwen worden groter. Jaarlijks overlijden 1.300 mensen aan asbestgerelateerde ziektes.

Rijksregeling Asbestsanering

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft nu een subsidieregeling gepubliceerd, de Rijksregeling Asbestsanering. Iedereen kan vanaf 1 januari subsidie aanvragen voor sanering van daken van ten minste 35 vierkante meter. Per meter geldt een subsidie van € 4,50 met een maximum van € 25.000 per adres. Elke euro tegemoetkoming is natuurlijk mooi, maar het blijft een druppel op de gloeiende plaat. In de praktijk heeft subsidie vaak een prijsopdrijvend effect.

Jan Vullings, hoofdredacteur. Foto: Jan Willem Schouten
Jan Vullings, hoofdredacteur. Foto: Jan Willem Schouten

Niet goedwillende ondernemers op kosten jagen

Terug naar het deltaplan; er is veel meer nodig dan geld alleen. Veel regels werken tegendraads, de saneringscapaciteit is te laag en de werkwijze niet altijd efficiënt. En natuurlijk hoort bij een regeling ook inspectie. Het mag niet zo zijn dat goedwillende ondernemers op kosten worden gejaagd en achterblijvers de dans ontspringen. Er is geen ruimte meer voor vrijblijvendheid. De risico’s worden ook groter. De verzekeraars schrappen asbest steeds vaker uit de voorwaarden. Er is werk aan de winkel.

Jan Vullings, hoofdredacteur

Laatste reacties

  • wimpy

    ff paar offertes opvragen jan, saneren hoeft echt geen tientje te kosten voor 6.50 incl afvoer ben je klaar -4.50 subsidie is 2euro/ m2 vallen de kosten dus reuze mee

  • gerardb

    #wimpy Je vergeet voor het gemak even dat er ook weer een nieuw dak, of zelfs een hele nieuwe stal moet komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.