Redactieblog

Staatssteun Starbucks mag niet

Staatssteun mag niet zomaar. Ook niet voor 'koffieboer' Starbucks. De Europese Commissie heeft Nederland in oktober veroordeeld vanwege de veel te soepele fiscale afspraken die Starbucks met de fiscus heeft gemaakt.

Het kabinet is het hier niet mee eens en heeft daarom beroep aangetekend tegen het besluit van de Europese Commissie. Volgens het kabinet heeft de Commissie niet overtuigend aangetoond dat de Belastingdienst zou zijn afgeweken van de wettelijke regels en dat sprake is van staatssteun. Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) waarin zij de Tweede Kamer informeren over de kabinetsreactie op het besluit van de Europese Commissie inzake Starbucks.

Belastingdruk ten onrechte verminderd

In oktober van dit jaar kwam de Europese Commissie tot de conclusie dat Nederland de Amerikaanse koffieketen staatssteun zou hebben gegeven. Volgens onderzoek van de Commissie zijn de belastingen die Starbucks betaalde kunstmatig verlaagd door een fiscale 'ruling' van de Belastingdienst. In zo'n ruling worden afspraken gemaakt hoe de hoogte van de winst wordt bepaald. Een fiscale ruling is toegestaan maar in dit geval gingen de afspraken te ver.

Er werden volgens de Commissie kunstmatige en complexe methoden goedgekeurd om de belastbare winst voor de onderneming te bepalen. Daardoor werd de belastingdruk van die onderneming sinds 2008 ten onrechte met €20 miljoen tot €30 miljoen verminderd. De belastingen die Starbucks betaalde, werden door de ruling kunstmatig verlaagd.

Oneerlijk concurrentievoordeel

De Commissie heeft Nederland bevolen de niet betaalde belasting van Starbucks terug te vorderen, om een einde te maken aan het oneerlijke concurrentievoordeel en om te garanderen dat de onderneming op dezelfde wijze behandeld wordt als andere ondernemingen in vergelijkbare situaties.

Oneerlijk tegenover 'echte' Nederlandse bedrijven

Al met al is het een prima zaak dat de Europese Commissie dit soort zaken aanpakt. Het maken van rulings is oneerlijk. Alleen grote internationale bedrijven maken dit soort afspraken met als gevolg dat de daadwerkelijke belastingheffing voor rekening komt van het MKB en werknemers. En je kunt als Nederland wel denken dat je slim bent om zo grote bedrijven te lokken maar het is oneerlijk tegenover 'echte' Nederlandse bedrijven. Ik ben vaak erg kritisch over 'Europa' maar dit is een prima initiatief. Weg met oneerlijke rulings!

Of registreer je om te kunnen reageren.