Foto: Mark Pasveer AlgemeenOpinie

De kansen van klimaatverandering

Klimaatbeleid leidt tot gedoe en extra kosten, maar ook tot nieuwe kansen.

Het is de tijd van de klimaattop in Parijs. Buiten regent het al dagen: klimaatverandering leidt soms tot veel nattigheid. Volgens het

Nat voorjaar

KNMI is dat nog lang niet voorbij, we krijgen een nat voorjaar, vanwege EL Niño. El Niño is een opstuwing van warm water in de Grote Oceaan, dat zorgt voor droogte op het zuidelijk halfrond en nattigheid bij ons. Kortom, de waterschappen kunnen de komende tijd hun borst natmaken.

Zelfs de VS zien klimaatprobleem

De klimaattop in Parijs was bedoeld om iets aan de opwarming van de aarde te doen. Omdat steeds meer landen ervan overtuigd raken dat er iets aan de hand is, is er een goede kans dat er de komende jaren allerlei maatregelen worden genomen om van de hoge CO2-uitstoot af te komen.

Zelfs de Verenigde Staten, althans het denkend deel van dat land, ziet dat er stappen genomen moeten worden. Het denkend deel dus, want de Republikeinen zijn nauwelijks te overtuigen van de klimaatverandering en nog minder van het feit dat we het zelf veroorzaken en er iets aan kunnen doen. Het Farm Bureau, de met de Republikeinse partij verbonden landbouworganisatie, meldde onlangs dat het niet de klimaatverandering vreest, maar het beleid dat er achter vandaan komt. Deels is dat kortetermijngedrag, deels een strak geloof in de hand van God. Ik ken Amerikanen die alle milieubeleid onzin vinden, omdat God wel ingrijpt als het te erg wordt.

Strenge milieuregels VS

Dat de Amerikaanse regering toch beweging vertoont, laat zien dat de Republikeinen het niet voor het zeggen hebben. In de meer vooruitstrevende delen van de VS, zeg maar in het meer verstedelijkte deel, zijn de laatste jaren zelfs strenge milieuregels ingevoerd. Zo streng, dat Volkswagen zich eronderuit probeerde te sjoemelen. De Amerikanen durven ook te bewegen, omdat ze steeds meer ‘schoon’ aardgas produceren. Ze doen dat weliswaar op een dubieuze manier, met schaliegas, maar het maakt het wel gemakkelijker om CO2-doelen te halen.

Effecten voor de landbouw

De effecten van dit alles op de landbouw vallen in drie delen uiteen. In de eerste plaats is er de klimaatverandering zelf: droogtes, natte perioden, zware buien en orkanen. De landbouw kan weinig anders dan meebewegen en aanpassen: nieuwe rassen en gewassen, eerder oogsten, waterberging en andere productieaanpassingen. In de tweede plaats is er kostenverhogend beleid te verwachten om de CO2-uitstoot terug te dringen. Dat zijn de maatregelen die het Farm Bureau vreest. Bij ons vertaalt zich dat in duurdere brandstof en druk op de vleesconsumptie. In de derde plaats zullen er nieuwe kansen ontstaan. De vraag naar schone energie neemt almaar toe en daar profiteert de landbouw van. Zonnepanelen, windmolens, biovergisters, ze zijn het gevolg van de klimaatverandering.

Beheer
WP Admin