Redactieblog

2226 x bekeken 8 reacties

Grutto vergroot kloof landbouw en natuur

"Te gek voor woorden", zegt Hans. Hij leest dat staatssecretaris Martijn van Dam als een van zijn eerste daden geld voor de grutto's haalt uit de Brusselse pot die bedoeld is voor de melkveehouders en varkensboeren.

Hanna knikt. "Dat geld kwam er als kleine compensatie voor de lage prijzen in de sector, onder meer door de Russische boycot. En wat doet dan zo'n splinternieuwe staatssecretaris? Hij haalt geld uit onze pot om de grutto's te beschermen. En dat terwijl veel veehouders moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Een bewijs dat hij er nog weinig van begrijpt. Het vergroot bovendien de afstand tussen de landbouw en de natuur."

'Je moet elkaar meer gunnen'

Vooral dat laatste is waar. Daar hebben ze in Den Haag toch een handje van. Kamerlid van de VVD Helma Lodders zegt dat dit geld wordt verkwanseld door het te besteden aan grutto's. Haar VVD-collega in de Eerste Kamer pleit echter voor een groter begrip van natuur en landbouw voor elkaar. "Je moet elkaar meer gunnen", zegt hij.

Grutto en boer hebben één ding gemeen

Mooie boel. Een greep in de pot, die voor de boeren is bestemd, moet dan zeker voor begrip zorgen. Mooi niet. Het geld, €29,9 miljoen, kwam er door de marktverstoring. Het is dan onbegrijpelijk dat Van Dam eerst denkt aan de grutto en dan pas aan de boer. Ze hebben één ding gemeen: ze verdwijnen in snel tempo.

Van Dam betaalt twee keer voor grutto

Een slecht begin van de staatssecretaris en zeker geen stap om natuur en landbouw dichterbij elkaar te krijgen. Als de liefde met de natuur moet worden gekocht met geld van de boer, dan hoeft het voor mij niet. Hij betaalt twee keer: eerst uit de Brusselse pot en daarna door later te mogen maaien om de grutto te beschermen. De natuur houdt alleen de hand op.

Van wie komt het gruttoplan?

De vraag die me bezig houdt is: van wie is dit gruttoplan afkomstig? Was het een laatste daad van staatssecretaris Sharon Dijksma, die gepresenteerd is door de onkundige Van Dam? Of was het de eerste daad van hem omdat de grutto zo marginaal is dat hij dacht zich er mee te kunnen manifesteren?

Als Van Dam met zijn grutto's een visitekaartje afgeeft, dan staat ons nog wel wat te wachten.

Laatste reacties

 • Jaap39

  Veel geld in de grutto steken. Bij onvoldoende resultaat is de veehouderij wederom de zondebok, dat staat vooraf al vast.
  Van Dam kan ook niet wachten met subsidiëring. Het is 1 voor 12 voor de grutto. Hij wil na zijn ambtstermijn geen gezichtsverlies lijden want ook hij weet dat het beleid niet werkt. Deze sommen geld voor grutto zijn laatste stuiptrekking van falend beleid.


  Alleen met het huidige beleid spannen we het paard achter de wagen. Jammer.

  Veel vaste mest en predator afschieten is het enige wat werkt. Waarom hier niet vol op ingezet wordt is voor mij vooralsnog een raadsel.

 • Farmer4life2

  Met Jaap eens. Vaste mest vergroot het bodem leven waardoor de grutto eten kan vinden. Vossen en andere predatoren afschieten.

 • farmerbn

  PVDA-ers kunnen niet normaal nadenken.

 • agro1

  pas als de laatste grutto weg is, is dit probleem opgelost. de bijdrage van heer v. D. zal van onschatbare waarde blijken. het is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag....

 • PetervanKempen

  De Natuurlobby in 1998 wilde alle jacht uit te bannen en creerde leefgebied beleid. Wat van Dam doet is doorzetten dat collectieven, die alle natuur subsidie opslobberen , cordon sanitair tegen jacht vormen om de natura 2000 gebieden heen. Als daar zogenaamde predatie protocollen voor komen om roofdieren te bestrijden mag de vos daarin niet worden bejaagd in juist broeinesten waar ze wegkomen, door regie op[ subsidie regels van juist TBO's van naburige Natura 2000 (waar het waanidee leefgebied beleid weg komt!). Onnodig te zeggen dat deze selecte groep üitverkorennen de rest van de boeren en hun land, en dat is 70% van alle land !!!, wegzet als hopeloos en benoemt als "putgebieden". Daar wil men niets meer aan vossen bestrijding (laten) doen, en mag die lichtbak niet want toch niet nodig?

 • PetervanKempen

  De boer erbuiten weggezet als natuurbarbaar, tot zondebok gemaakt voor verdwijning van weidevogels door een club die zich messias van natuurbeheer waant op pure theorie. Jagers, die provincie breed vossen via de lichtbak willen inkorten, krijgen dat niet voor elkaar. Is men binnen die (groenlinks gedomineerde) collectieven echt zo dom dat men denkt dat hun postzegel fauna beheer beleid de vos, met actie radius van 20 kilometer, weg kan houden bij de laatst overlevende grutto's? Hoe dom kun je zijn, de ideologie boven verstand, praktijk en advies van jagerverenigingen? Juist, dan heet je van Dam, en ben je van de PvdA, en doe je net alsof postzegel beleid ooit een grutto zal redden. Sweet dreams!

 • fosfaatboer

  Elke grutto krijgt nu een bankrekening ,Zo los je het probleem op.

 • cornelis 22

  Per grootgebrachte grutto gaan betalen ,als dat bedrag 250 euro wordt en boer krijgt het recht erbij predatoren af te knallen komt het weer goed met de grutto .Star vastgestelde maaidata hebben niet zo veel zin . Beter is het om te kijken wat er werkelijk zit . Halfgare doorgedraaide freaks uit al die commissies en mensen erin die jaarlijks resultaten op hun terrein halen. Het is echt niet zo moeilijk.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.